Verbind je met ons

Bioscoop

25 jaar van het programma #MEDIA

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

bioscoopSinds de lancering in 1991 heeft het EU MEDIA-programma meer dan € 2.4 miljard geïnvesteerd in Europese creativiteit en culturele diversiteit. Het heeft de ontwikkeling van duizenden films in Europa en hun internationale distributie ondersteund.

Wanneer werd het MEDIA-programma gelanceerd en wat is het idee erachter?

Het MEDIA-programma (afkorting van het Frans: Maatregelen voor de aanmoediging en de ontwikkeling van de audiovisuele industrie) werd gelanceerd in 1991. Het doel is de circulatie van Europese films, tv- en videoproducties over de grenzen heen te vergroten en de culturele diversiteit in Europa te vrijwaren. Het heeft ook tot doel het klimaat voor Europese audiovisuele producties te verbeteren door de nationale industrieën te versterken door hun producties over de Europese markt te verdelen en door onderlinge samenwerking te bevorderen. Tegenwoordig maakt MEDIA deel uit van de EU Creatief Europa programma.

advertentie

Het MEDIA-programma begon in 1991 en viel samen met de implementatie van de richtlijn Televisie zonder grenzen. Het bouwde op een gezamenlijke verklaring op Audiovisuele Eureka, aangenomen door de vertegenwoordigers van 26 Europese staten en de voorzitter van de Europese Commissie in Parijs op 2 oktober 1989. Het oorspronkelijke budget was 310 miljoen ECU. Vandaag is meer dan de helft (56%) van het € 1.46bn Creative Europe-programmabudget (2014-2020) bestemd voor de MEDIA sub-programma.

Hoe helpt het MEDIA-programma de audiovisuele industrie?

De EU investeert in een vroeg stadium van het ontwikkelingsproces, wanneer auteurs concepten ontwikkelen en scripts schrijven. Het MEDIA-programma moedigt ook coproducties aan: coproductiefilms hebben een circulatiepotentieel dat twee tot drie keer hoger is, omdat ze zijn gemaakt en ontworpen om een ​​beroep te doen op verschillende doelgroepen. Sommige programma's in MEDIA zijn zeer selectief en dit levert een kwaliteitslabel op dat bijdraagt ​​aan het verhogen van het profiel van audiovisuele werken, samen met de financiële ondersteuning.

advertentie

Het MEDIA-programma heeft ook geholpen meer dan 20,000-producenten, regisseurs en scenarioschrijvers te trainen en hen in staat te stellen zich aan te passen aan nieuwe technologieën.

Een ander gebied dat door het MEDIA-programma wordt bestreken, is de toegang tot inhoud. Dit omvat hulpmiddelen voor distributie, ondersteuning van verkoopagenten / distributeurs en ondersteuning van bioscopen. Het merendeel van de MEDIA-programmafinanciering (44%) is bestemd voor niet-nationale distributie en online distributie. MEDIA helpt distributeurs met het screenen van buitenlandse films en het financieren van marketing, printen en adverteren, ondertitelen en nasynchroniseren, etc. MEDIA ondersteunt ook Europa Cinemas, een netwerk van 962-bioscopen in Europa die zich inzetten voor het screenen van Europese werken. Voor elke € 1 geïnvesteerd in het Europa Cinemas-netwerk, wordt naar schatting € 13 gegenereerd door extra publiek voor de audiovisuele sector.

Ten slotte ondersteunt de EU de ontwikkeling van het publiek om de belangstelling voor Europese audiovisuele werken te stimuleren, met name door middel van promotie, filmwijsheid en festivals.

Dit werk wordt nationaal ondersteund door een netwerk van Creatieve Europa-desks in de lidstaten en andere landen die deelnemen aan het MEDIA-programma, met 79-kantoren om potentiële aanvragers bij MEDIA te ondersteunen en het programma lokaal te promoten.

Welke films hebben bijvoorbeeld het MEDIA-programma ondersteund sinds 1991?

Sinds de lancering heeft MEDIA enkele van de juwelen van de Europese cinema gecofinancierd. MEDIA heeft beloftevolle films helpen opschalen en internationale erkenning krijgen. Door MEDIA gefinancierde films zoals La Grande Bellezza, Slumdog Millionaire als Vaarwel Lenin hebben lovende kritieken ontvangen op festivals en prijsuitreikingen van het Festival de Cannes tot de Academy Awards (Oscars).

Sinds 1991 zijn 40 door MEDIA ondersteunde films bekroond met de Palme d'Or, de Grand Prix of de prijs voor beste regisseur op het filmfestival van Cannes. Dit jaar worden in Cannes 10 * van de 21 films in de officiële competitie alleen ondersteund door MEDIA.

Door MEDIA ondersteunde films zijn ook buiten Europa erkend. De laatste vier Oscinars met de beste buitenlandse film werden uitgereikt aan Europese films die door MEDIA werden ondersteund: Amour, De grote schoonheid, Gang, Zoon van Saul. In 2016 hebben 11 MEDIA-ondersteunde films 18 Oscar-nominaties ontvangen. Deze films zijn: Zoon van Saul - die ook de prijs voor de beste buitenlandse film won tijdens de Golden Globes Awards, Carol, Youth, Brooklyn, 45 Years, Mustang, Krigen, De 100-jarige man die uit het raam klom en verdwijnt, het uiterlijk van stilte, kamer, Amy als Shaun the Sheep - The Movie.

Wat is het European Film Forum op het Filmfestival van Cannes?

Op het filmfestival van Cannes dit jaar zal de Commissie, als onderdeel van het European Film Forum, een openbare conferentie organiseren over 'Financiering van Europese werken in het digitale tijdperk' en een workshop die samen met de directeuren van het Europees Filmagentschap wordt georganiseerd over 'Hoe online distributie van Europese werken in de hele EU '(meer informatie).

Het European Film Forum (EVF) is een platform voor gestructureerde dialoog tussen beleidsmakers en belanghebbenden in de audiovisuele sector. Het is door de Commissie geïntroduceerd in haar 2014-mededeling over Europese film in het digitale tijdperk. Het doel is om een ​​strategische beleidsagenda te ontwikkelen die nieuwe perspectieven biedt om de uitdagingen en kansen van de digitale revolutie aan te pakken. De EVF is ontworpen om, tegen het einde van 2017, te leiden tot concrete aanpassingen van Europese financieringssystemen en duidelijke aanbevelingen voor lidstaten en de industrie.

Waarom zijn ondertiteling en nasynchronisatie belangrijk? Hoeveel EU-financiering is eraan besteed?

Volgens een recente Eurobarometer-enquêteKijkt 62% van de Europeanen alleen naar films of series met audio of ondertiteling in de taal of talen van hun land. Ondertiteling en nasynchronisatie vormen een grote uitdaging voor de circulatie van audiovisuele werken binnen Europa. Het is, samen met promotie, een van de belangrijkste kosten die worden gedekt door het MEDIA-programma ter ondersteuning van de grensoverschrijdende distributie van Europese films. In 2014 besteedde MEDIA ongeveer 4 miljoen euro aan ondertiteling en nasynchronisatie, waardoor ongeveer 500 films een nieuw publiek konden bereiken. De Commissie heeft deze steun onlangs verhoogd (ongeveer 4.3 miljoen voor 2015). Het heeft ook, met de steun van het Europees Parlement, twee nieuwe projecten gelanceerd voor een bedrag van € 4.5 miljoen om te helpen met ondertiteling (innovatieve oplossingen voor ondertitels, inclusief crowdsourcing als nieuwe ondertitelde versies voor tv-programma's).

Wat is de garantiefaciliteit van de culturele en creatieve sector en zal het doen?

MEDIA zal ook de toegang tot financiering voor audiovisuele bedrijven ondersteunen via het nieuwe Garantiefaciliteit culturele en creatieve sectoren wordt in juni geïntroduceerd 2016.

Tussen 2014 en 2020 heeft het Creative Europe-programma € 121 miljoen geoormerkt voor een mechanisme dat optreedt als verzekering voor financiële tussenpersonen die financiering bieden voor culturele en creatieve initiatieven. Dit komt omdat toegang tot financiering moeilijk kan zijn voor de culturele en creatieve sectoren. Redenen zijn bijvoorbeeld de immateriële aard van hun activa en onderpand, de beperkte omvang van de markt, de onzekerheid van de vraag en het gebrek aan opleiding - van de kant van financiële intermediairs - om de specifieke kenmerken van de sectoren aan te pakken. Schattingen suggereren dat, zonder actie te ondernemen, de financieringskloof in de sector voor 2014-2020 € 1.1- € 1.9bn per jaar zou kunnen bedragen. Een gebrek aan onderpand alleen al kan 280,000 naar 476,000 MKB-bedrijven in de sector beletten financiële leningen te verkrijgen.

De garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector zal het potentieel hebben om € 600 miljoen aan leningen en andere financiële producten voor kmo's en micro-, kleine en middelgrote organisaties in de culturele en creatieve sectoren te gebruiken. Het garantiestelsel wordt beheerd door de Europees Investeringsfonds, namens de Commissie.

Wat doet de Commissie om bredere toegang tot inhoud in de hele EU te waarborgen?

In december stelde 2015 de Commissie voor nieuwe regels voor grensoverschrijdende portabiliteit kader van de Digitale interne markt strategie. Het doel is ervoor te zorgen dat Europeanen die films, sportuitzendingen, muziek, e-books en games thuis kopen of erop abonneren, toegang hebben tot deze films wanneer zij in andere EU-landen reizen.

Ook in december heeft de Commissie gaf details over aanstaande maatregelen wat de grensoverschrijdende toegang tot creatieve inhoud verder zal verbeteren. Deze omvatten:

  • Verbetering van de grensoverschrijdende verspreiding van televisie- en radioprogramma's online;
  • houders en distributeurs van rechten ondersteunen om overeenstemming te bereiken over licenties die grensoverschrijdende toegang tot inhoud mogelijk maken en over grensoverschrijdende verzoeken van geïnteresseerde gebruikers uit andere lidstaten. In dit verband kan de rol van bemiddeling of vergelijkbare alternatieve mechanismen voor geschillenbeslechting worden overwogen, en;
  • het digitaliseren van niet-commerciële werken vergemakkelijken en deze online beschikbaar maken, ook in de hele EU.

Met behulp van haar Creative Europe-programma en andere beleidsinstrumenten zal de Commissie ook:

  • Verdere bevordering van instrumenten om meer Europese werken op de eengemaakte markt te brengen, waaronder de oprichting van kant-en-klare catalogi van Europese films om hen te helpen online distributeurs te bereiken, de ontwikkeling van licentieknooppunten om de licentieverlening voor werken die nog niet zijn beschikbaar in een bepaalde lidstaat, en een groter gebruik van standaardidentificaties van werken. Het gebruik van gemeenschappelijke identificatiemiddelen zal ertoe leiden dat rechthebbenden gemakkelijker worden gevonden en het verlenen van vergunningen wordt vergemakkelijkt;
  • ondersteuning van de ontwikkeling van een Europese aggregator van online zoekinstrumenten die aan internetgebruikers zal worden aangeboden (dwz een online indexering van beschikbare legale aanbiedingen), alsmede een efficiëntere overheidsfinanciering voor de ontwikkeling van ondertiteling en nasynchronisatie, en;
  • intensivering van de dialoog met de audiovisuele sector om legale aanbiedingen en de vindbaarheid en vindbaarheid van films te bevorderen (in zijn toekomstige partnerschap met nationale filmfondsen), manieren te vinden voor een duurzamer gebruik van bestaande Europese films (met de hulp van het European Film Forum ), en om alternatieve modellen van financiering, productie en distributie in de animatiesector te verkennen die schaalbaar zijn op Europees niveau (in een gestructureerd samenwerkingsplatform voor de industrie).

Hoe zal de aanstaande herziening van de richtlijn audiovisuele mediadiensten en mediadiensten (AVMSD) gevolgen hebben voor Europese audiovisuele werken?

Als onderdeel van haar Digitale interne markt strategie, de Commissie is bezig met updaten EU-regels voor audiovisuele media om ze geschikt te maken voor de 21st eeuw. Een voorstel zal de komende weken worden gepresenteerd. Het voorstel zal met name de bevordering van de verplichtingen van Europese werken voor diensten op aanvraag versterken. Terwijl tv-omroepen ongeveer 20% van hun omzet in Europese inhoud investeren, vertegenwoordigt dit cijfer minder dan 1% voor aanbieders op aanvraag. Het voorstel beoogt daarom nieuwe investeringen in Europese producties aan te moedigen. Europeanen zullen toegang krijgen tot een breder aanbod van Europese werken in catalogi en deze maatregel zal bijdragen tot culturele diversiteit en meer kansen voor makers in Europa.

Bioscoop

Oscars 2021: twee door de EU gesteunde films wonnen de beroemde prijzen

gepubliceerd

on

De winnaars van de editie van de Oscars van dit jaar werden op 25 april bekendgemaakt tijdens de 93e Academy Awards-ceremonie, waarbij twee films die door de EU werden medegefinancierd, drie prijzen hebben gewonnen. De Vader van Florian Zeller won de prijs voor het beste bewerkte scenario van Florian Zeller en Christopher Hampton, evenals de prijs voor beste acteur voor de rol van Sir Anthony Hopkins. Verder Druk - Nog een ronde van Thomas Vinterberg, die EU-steun ontving voor zowel de ontwikkeling als de distributie, won de prijs voor beste internationale speelfilm.

Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk Executive Vice President Margrethe Vestager zei: “Gefeliciteerd! Verdiend en goed gedaan door onze door de EU gesteunde films in de editie van de Oscars van dit jaar - een opmerkelijk succes voor Europese producties als geheel. Het is een geweldige erkenning en het onderstreept het belang van onze inspanningen om de sector te helpen herstellen en transformeren in deze uitdagende tijden. ”

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt, voegde hieraan toe: “De uitstekende resultaten die onze door de EU ondersteunde films hebben behaald bij de Academy Awards 2021 zijn een uitstekend voorbeeld van de veerkracht van de Europese audiovisuele industrie en de cruciale rol van de voortdurende steun van Europa aan de sector. We zijn vastbesloten om deze ondersteuning te promoten en te versterken. "

advertentie

De EU steunde de ontwikkeling en internationale distributie van de bovengenoemde twee films met een investering van meer dan € 1.4 miljoen, toegekend via het Creative Europe MEDIA-programma. Zeven door MEDIA ondersteunde films waren genomineerd voor in totaal 14 prijzen in de editie van de Oscars van dit jaar, in categorieën als Beste Regisseur, Beste Film, Beste Acteur en Beste Scenario. Meer informatie over deze en andere producties zal beschikbaar worden gesteld in de speciale campagne ter gelegenheid van 30 jaren MEDIA, waarmee de steun van de EU aan de audiovisuele industrie door de decennia heen wordt gevierd.

advertentie
Verder lezen

Kunst

De oorlog in # Libië - een Russische film onthult wie dood en terreur verspreidt

gepubliceerd

on

Turkije kan Europa opnieuw hoofdpijn bezorgen. Terwijl Ankara een chantage-strategie in het Westen nastreeft en dreigt migranten Europa binnen te laten, verandert het Libië in een terroristische achterbasis door militanten over te brengen van Idlib en Noord-Syrië naar Tripoli.

De regelmatige interventie van Turkije in de Libische politiek werpt opnieuw de kwestie van de neo-osmanistische dreiging op, die niet alleen de stabiliteit van de Noord-Afrikaanse regio zal aantasten, maar ook de Europese. Aangezien Recep Erdogan, door de rol van sultan uit te proberen, zichzelf toestaat Europeanen te chanteren door de toestroom van migranten te intimideren. Deze destabilisatie van Noord-Afrika kan ook leiden tot een nieuwe golf van migratiecrises.

Het belangrijkste probleem zijn echter de gespannen betrekkingen van Turkije met zijn bondgenoten. De situatie in de regio wordt grotendeels bepaald door de gespannen betrekkingen tussen Turkije en Rusland. Gezien de diametraal verschillende belangen in zowel Syrië als Libië, kunnen we spreken van een verzwakking van de samenwerking tussen de staten: het lijkt niet zozeer op een stabiel bondgenootschap, maar eerder op een complex spel van twee langdurige frenemies, met periodieke aanvallen en schandalen. tegen elkaar.

De afkoeling van de relaties wordt geïllustreerd in het tweede deel van de Russische film "Shugaley", die de neo-osmanistische ambities van Turkije en zijn criminele banden met de GNA belicht. De hoofdpersonen van de film zijn Russische sociologen die in Libië zijn ontvoerd en die Rusland probeert terug te brengen naar hun thuisland. Het belang van de terugkeer van sociologen wordt op het hoogste niveau besproken, met name dit probleem werd in juni 2020 door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov ter sprake gebracht tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Libische GNA.

De Russische zijde bekritiseert al openlijk de rol van Turkije in Libië, en benadrukt ook de levering van terroristen en wapens aan de regio. De auteurs van de film hopen dat Shugaley zelf nog in leven is, ondanks voortdurende martelingen en mensenrechtenschendingen.

Het complot van "Shugaley" behandelt verschillende onderwerpen die pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor de regering: marteling in de gevangenis van Mitiga, een alliantie van terroristen met de regering van Fayez al-Sarraj, de toegeeflijkheid van regeringsgezinde militanten, de exploitatie van middelen van Libiërs in de belangen van een kleine kring van elites.

Afhankelijk van de wensen van Ankara voert de GNA een pro-Turks beleid, terwijl de strijdkrachten van Recep Erdogan steeds meer geïntegreerd worden in de machtsstructuren van de regering. De film spreekt op transparante wijze over wederzijds voordelige samenwerking - de GNA ontvangt wapens van de Turken, en in ruil daarvoor realiseert Turkije zijn neo-Ottomanistische ambities in de regio, inclusief de economische voordelen van rijke olievoorraden.

"Je komt uit Syrië, nietwaar? Dus je bent een huurling. Jij dwaas, het was niet Allah die je hierheen heeft gestuurd. En de grote jongens uit Turkije, die echt Libische olie willen. Maar jij wilt niet om ervoor te sterven. Hier sturen ze idioten zoals jij hierheen, "zegt Sugaley's hoofdpersoon tegen een militant die werkt voor de criminele agentschappen van de GNA. Over het geheel genomen illustreert dit alles slechts de realiteit: in Libië probeert Turkije de kandidatuur van Khalid al-Sharif, een van de gevaarlijkste terroristen in de buurt van Al Qaida, te promoten.

Dit is de wortel van het probleem: in feite verkopen al-Sarraj en zijn gevolg - Khalid al-Mishri, Fathi Bashaga, enz. - de soevereiniteit van het land, zodat Erdogan stilletjes de regio kan destabiliseren, terroristische cellen kan versterken en voordeel kan halen uit - terwijl ze tegelijkertijd de veiligheid in Europa in gevaar brengen. De golf van terroristische aanslagen in Europese hoofdsteden vanaf 2015 is iets dat opnieuw zou kunnen gebeuren als Noord-Afrika vol terroristen zit. Ondertussen claimt Ankara, in strijd met het internationaal recht, een plaats in de EU en ontvangt het geld.

Tegelijkertijd komt Turkije regelmatig tussenbeide in de aangelegenheden van Europese landen en versterkt het zijn lobby ter plaatse. Een recent voorbeeld is bijvoorbeeld Duitsland, waar de Militaire Contraspionagedienst (MAD) onderzoek doet naar vier vermoedelijke aanhangers van de Turkse rechtsextremistische "Grijze Wolven" in de strijdkrachten van het land.

De Duitse regering heeft zojuist in reactie op een verzoek van de partij Die Linke bevestigd dat Ditib ("Turks-Islamitische Unie van het Instituut voor Religie") samenwerkt met extreem Turks georiënteerde "Grijze Wolven" in Duitsland. De reactie van de Duitse federale regering verwees naar samenwerking tussen Turkse extreemrechtse extremisten en de islamitische koepelorganisatie, de Turks-Islamitische Unie van het Instituut voor Religie (Ditib), die actief is in Duitsland en wordt gecontroleerd door het Turkse staatsorgaan, het Bureau van religieuze zaken (DIYANET).

Zou het een gepaste beslissing zijn om het lidmaatschap van de EU toe te staan ​​aan Turkije, dat door middel van chantage, illegale militaire leveringen en integratie in de machtsstructuren, het leger en de inlichtingendiensten zijn positie zowel in Noord-Afrika als in het hart probeert te versterken? van Europa? Het land dat niet eens kan samenwerken met zijn bondgenoten zoals Rusland?

Europa moet zijn houding ten opzichte van het neo-osmanistische beleid van Ankara heroverwegen en voorkomen dat de chantage wordt voortgezet - anders riskeert de regio een nieuw terroristisch tijdperk te wachten.

Voor meer informatie over "Sugaley 2" en om trailers van de film te bekijken, ga naar http://shugalei2-film.com/en-us/

 

Verder lezen

Bioscoop

#UNIC - Overleven van bioscopen op het spel

gepubliceerd

on

De International Union of Cinemas (UNIC), de organisatie die handelsverenigingen en exploitanten van bioscopen in 38 Europese gebieden vertegenwoordigt, heeft de volgende verklaring afgegeven:

`` Nu Europese bioscoopexploitanten eindelijk uit een periode van verlengde sluiting als gevolg van de COVID-19-uitbraak komen en hard werken om het publiek terug te verwelkomen, moet de focus van de hele industrie liggen op het verzekeren dat herstel kan plaatsvinden en dat het publiek terugkeert om te genieten van het unieke ervaring met het bekijken van films op het grote scherm.

"Hoewel velen aan de distributiekant hebben aangegeven dat 'we dit allemaal samen doen', maken recente gebeurtenissen duidelijker dan ooit dat dit sentiment zowel door daden als door woorden moet worden ondersteund.

"Concreet moet nieuwe inhoud eerst in bioscopen worden uitgebracht en een belangrijk theatraal venster waarnemen, beide elementen zijn essentieel voor het voortbestaan ​​en de gezondheid van elk onderdeel van de Europese (en zelfs mondiale) filmindustrie.

advertentie

"Een 'cinema first'-strategie voor filmreleases - vergezeld van een aanzienlijke periode van theatrale exclusiviteit - is een bewezen bedrijfsmodel en cruciaal om ervoor te zorgen dat het publiek kan genieten van een breed scala aan films. Dit systeem vormde de basis voor een recordbrekende 2019, met 1.34 miljard opnames en € 8.7 miljard verdiend aan de kassa in Europa alleen.

"De hele sector staat voor ongekende uitdagingen. Meer dan ooit moeten beslissingen in de hele industrie vanuit een langetermijnperspectief worden genomen. Als onze studiopartners bioscopen verplichten om te wachten tot de sector uit de crisis in de VS komt voordat ze nieuwe inhoud leveren, het zal voor veel Europese bioscopen en hun toegewijde personeelsbestand te laat blijken.

"Iedereen die afhankelijk is van het succes van de filmindustrie, moet zich ertoe verbinden de toekomstige gezondheid van de hele sector te waarborgen. Door dit te doen, zullen ze ervoor zorgen dat de bredere filmindustrie en Europese bioscopen - van onafhankelijke films met één scherm tot art-houses en multiplexen - zal sterker en veerkrachtiger dan ooit herstellen en van deze crisis terugkeren. "

advertentie
Over UNIC

De Union Internationale des Cinémas / International Union of Cinemas (UNIC) vertegenwoordigt de belangen van brancheorganisaties en bioscoopexploitanten in 38 landen in Europa en aangrenzende regio's.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending