Verbind je met ons

Bioscoop

#Cannes2016: Investeren in creativiteit: 25 jaar van MEDIA-programma gevierd op filmfestival van Cannes

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

3500Sinds de lancering in 1991 heeft het EU MEDIA-programma meer dan € 2.4 miljard geïnvesteerd in Europese creativiteit en culturele diversiteit. Het heeft de ontwikkeling van duizenden films in Europa en hun internationale distributie ondersteund.

1

Videoclip op MEDIA-gefinancierde films

advertentie

Deze jaren Cannes Film Festival is een geweldige gelegenheid om de 25 te vierenth verjaardag van MEDIA, het EU-steunprogramma voor de Europese audiovisuele industrie. Door MEDIA gefinancierde films spelen opnieuw een zeer sterke rol in de selectie: 10 * van de 21 films die dit jaar meededen aan de Palme d'Or werden ondersteund door MEDIA, waaronder films van Ken Loach, Pedro Almodóvar, Cristian Mungiu en de gebroeders Dardenne . In de afgelopen 25 jaar zijn 40 door MEDIA gefinancierde films bekroond met de Palme d'Or, de Grand Prix of de Best Director Award (zie factsheet (Engels)).

Zowel vicevoorzitter Ansip als commissaris Oettinger van de Europese Commissie zullen dit jaar op het filmfestival van Cannes aanwezig zijn om de resultaten van MEDI A te bespreken en te bespreken hoe de EU de audiovisuele sector, die in de EU meer dan 1.3 miljoen mensen tewerkstelt, verder kan versterken. strategie om een ​​digitale eengemaakte markt te creëren.

Andrus Ansip, vicevoorzitter van de Commissie voor de digitale eengemaakte markt: "Het MEDIA-programma heeft een essentiële rol gespeeld om Europese films te helpen een nieuw publiek over de grenzen te bereiken. We moeten op dit succes voortbouwen en de circulatie van inhoud in Europa stimuleren met de juiste EU kader. Digitale ontwikkelingen brengen kansen en uitdagingen voor de audiovisuele sector. We moeten samen oplossingen vinden om het legale aanbod online te versterken en piraterij te bestrijden. Ik kijk erg uit naar discussies met filmmakers in Cannes. "

advertentie

Günther H. Oettinger, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving: "Het MEDIA-programma is een kwaliteitslabel voor Europese films geworden. Ik ben er trots op dat bijna de helft van de films die dit jaar meedoen aan de Palme d'Or werd gesteund door MEDIA Het MEDIA-programma past zich ook voortdurend aan aan de behoeften van de sector. In juni lanceren we een garantiefaciliteit van € 121 miljoen voor de culturele en creatieve sectoren die open zal staan ​​voor audiovisuele projecten. Het zal naar verwachting meer dan € 600 opleveren. miljoen aan bankleningen. "

25 jaren MEDIA

Het MEDIA-programma (afkorting van het Frans: Metingen voor Encourager le Développement de L'Industrie Audiovisuelle) werd gelanceerd in 1991. Tegenwoordig maakt het deel uit van de EU Creatief Europa programma. Elk jaar ondersteunt het rond 2,000 Europese films, televisieseries en andere projecten die digitaal worden verspreid in bioscopen, op televisie en via video-on-demand-diensten. MEDIA heeft geholpen meer dan 20,000-producenten, regisseurs en scenarioschrijvers te trainen en hen in staat te stellen zich aan te passen aan nieuwe technologieën.

MEDIA biedt ondersteuning in de vroege stadia van de levenscyclus van een film: investeringen in ontwikkeling en preproductie (bv. Scenarioschrijven, financiering van onderzoek, zakelijke evenementen) bieden een springplank voor Europese filmmakers, acteurs en technici. MEDIA investeert ook in filmdistributie (bioscoopdistributie en video on demand) over de grenzen heen en ondersteunt daarom de Europese culturele diversiteit. MEDIA ondersteunt ondertiteling, nasynchronisatie, reclame en cofinanciert netwerken van bioscopen die Europese inhoud vertonen.

MEDIA heeft het publiek voor de Europese cinema helpen groeien. In 2014 was 33.2% van alle bioscoopbezoeken in Europa voor Europese films, een stijging ten opzichte van 25.4% in 2010. De opkomende filmindustrieën en markten in Noord-, Midden- en Oost-Europa zijn ook gegroeid, dankzij het succes van hun werken in het buitenland.

Om de 25 te vierenth Jubileum van MEDIA, een reeks video's zal hulde brengen aan Europese audiovisuele werken die onze verbeelding stimuleren onder het motto: "we love stories". Testimonials van filmmakers, producers en acteurs zijn ook online beschikbaar.

MEDIA op het Filmfestival van Cannes

Sinds 1991 zijn 40 door MEDIA gesteunde films bekroond met de Palme d'Or, de Grand Prix of de prijs voor beste regisseur en hebben in totaal 20 miljoen euro aan MEDIA-steun ontvangen. Dit jaar in Cannes, 10 uit 21-films in de officiële competitie worden ondersteund door MEDIA:

­          Toni Erdmann door Maren Ade

­          Juliet door Pedro Almodóvar

­          La Fille Inconnue door Jean-Pierre en Luc Dardenne

­          Ma Loute (Slack Bay) door Bruno Dumont

­          Rester Verticaal door Alain Guiraudie

­          Mal de Pierres door Nicole Garcia

­          Ik, Daniel Blake door Ken Loach

­          Bacalaureat (Graduatie) door Cristian Mungiu

­          Sieranevada door Cristi Puiu

          The Neon Demon door Nicolas Winding Refn

In totaal heeft MEDIA meer dan € 1.7 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling of de distributie van deze werken.

In totaal zijn 23 * door MEDIA gefinancierde films genomineerd in verschillende secties van het filmfestival van Cannes en in parallelle competities zoals de Directors 'veertien dagen en de Critics 'Week. Driekwart van deze films zijn coproducties, waarbij producenten uit 15 Europese landen betrokken zijn.

Ansip en Oettinger zullen het Cannes Festival bijwonen en de belanghebbenden ontmoeten om de huidige behoeften van de sector en de wetgevende stappen die worden ondernomen als onderdeel van de strategie voor de digitale eengemaakte markt te bespreken. Van 13 tot 18 mei vinden een aantal lezingen en paneldiscussies plaats rond de MEDIA staat in Cannes, het aanpakken van cruciale kwesties voor audiovisuele professionals zoals publieksontwikkeling, online distributie of de promotie van filmerfgoed. Op 16 mei is er een volledige uitwisselingsdag over het thema van de financiering van Europese films. Meer informatie over het programma is te vinden CDL Super Session..

Creativiteit in de digitale eengemaakte markt

De EU Digitale interne markt strategie omvat maatregelen om de culturele en creatieve industrieën van Europa een impuls te geven, de verspreiding van inhoud te verbeteren en te helpen door filmmakers en audiovisuele scheppers een groter publiek over de grenzen heen te bereiken. Dit zijn enkele van de doelstellingen van voorstellen voor de overdraagbaarheid van audiovisuele en online-inhoud, en de roadmap over auteursrechten die in december 2015 werd geschetst (persbericht). In de komende weken zal de Commissie een voorstel indienen om de Richtlijn audiovisuele mediadiensten en beleidsrichtingen op het gebied van online platforms. Verdere maatregelen om het EU-kader voor auteursrecht te moderniseren en om piraterij aan te pakken, zullen tegen het einde van het jaar worden gepresenteerd.

In juni zal de Commissie de garantiefaciliteit voor culturele en creatieve sectoren lanceren om verzekeringen te verstrekken aan financiële tussenpersonen die financiering bieden voor culturele en creatieve initiatieven. Het garantiestelsel wordt beheerd door het Europees Investeringsfonds, namens de Europese Commissie, ter ondersteuning van het MKB en micro-, kleine en middelgrote organisaties in de culturele en creatieve sector.

Meer informatie

Vragen en antwoorden over het MEDIA-programma

Landenfiches over het MEDIA-programma

Factsheet over het MEDIA-programma

Factsheet over de prijzen voor door MEDIA ondersteunde films op het Filmfestival van Cannes

Video's

Op sociale media

#MEDIA25

#DigitalSingleMarket

@MEDIAprogEU

Facebook-pagina over Creatief Europa

Bioscoop

Oscars 2021: twee door de EU gesteunde films wonnen de beroemde prijzen

gepubliceerd

on

De winnaars van de editie van de Oscars van dit jaar werden op 25 april bekendgemaakt tijdens de 93e Academy Awards-ceremonie, waarbij twee films die door de EU werden medegefinancierd, drie prijzen hebben gewonnen. De Vader van Florian Zeller won de prijs voor het beste bewerkte scenario van Florian Zeller en Christopher Hampton, evenals de prijs voor beste acteur voor de rol van Sir Anthony Hopkins. Verder Druk - Nog een ronde van Thomas Vinterberg, die EU-steun ontving voor zowel de ontwikkeling als de distributie, won de prijs voor beste internationale speelfilm.

Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk Executive Vice President Margrethe Vestager zei: “Gefeliciteerd! Verdiend en goed gedaan door onze door de EU gesteunde films in de editie van de Oscars van dit jaar - een opmerkelijk succes voor Europese producties als geheel. Het is een geweldige erkenning en het onderstreept het belang van onze inspanningen om de sector te helpen herstellen en transformeren in deze uitdagende tijden. ”

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt, voegde hieraan toe: “De uitstekende resultaten die onze door de EU ondersteunde films hebben behaald bij de Academy Awards 2021 zijn een uitstekend voorbeeld van de veerkracht van de Europese audiovisuele industrie en de cruciale rol van de voortdurende steun van Europa aan de sector. We zijn vastbesloten om deze ondersteuning te promoten en te versterken. "

advertentie

De EU steunde de ontwikkeling en internationale distributie van de bovengenoemde twee films met een investering van meer dan € 1.4 miljoen, toegekend via het Creative Europe MEDIA-programma. Zeven door MEDIA ondersteunde films waren genomineerd voor in totaal 14 prijzen in de editie van de Oscars van dit jaar, in categorieën als Beste Regisseur, Beste Film, Beste Acteur en Beste Scenario. Meer informatie over deze en andere producties zal beschikbaar worden gesteld in de speciale campagne ter gelegenheid van 30 jaren MEDIA, waarmee de steun van de EU aan de audiovisuele industrie door de decennia heen wordt gevierd.

advertentie
Verder lezen

Kunst

De oorlog in # Libië - een Russische film onthult wie dood en terreur verspreidt

gepubliceerd

on

Turkije kan Europa opnieuw hoofdpijn bezorgen. Terwijl Ankara een chantage-strategie in het Westen nastreeft en dreigt migranten Europa binnen te laten, verandert het Libië in een terroristische achterbasis door militanten over te brengen van Idlib en Noord-Syrië naar Tripoli.

De regelmatige interventie van Turkije in de Libische politiek werpt opnieuw de kwestie van de neo-osmanistische dreiging op, die niet alleen de stabiliteit van de Noord-Afrikaanse regio zal aantasten, maar ook de Europese. Aangezien Recep Erdogan, door de rol van sultan uit te proberen, zichzelf toestaat Europeanen te chanteren door de toestroom van migranten te intimideren. Deze destabilisatie van Noord-Afrika kan ook leiden tot een nieuwe golf van migratiecrises.

Het belangrijkste probleem zijn echter de gespannen betrekkingen van Turkije met zijn bondgenoten. De situatie in de regio wordt grotendeels bepaald door de gespannen betrekkingen tussen Turkije en Rusland. Gezien de diametraal verschillende belangen in zowel Syrië als Libië, kunnen we spreken van een verzwakking van de samenwerking tussen de staten: het lijkt niet zozeer op een stabiel bondgenootschap, maar eerder op een complex spel van twee langdurige frenemies, met periodieke aanvallen en schandalen. tegen elkaar.

De afkoeling van de relaties wordt geïllustreerd in het tweede deel van de Russische film "Shugaley", die de neo-osmanistische ambities van Turkije en zijn criminele banden met de GNA belicht. De hoofdpersonen van de film zijn Russische sociologen die in Libië zijn ontvoerd en die Rusland probeert terug te brengen naar hun thuisland. Het belang van de terugkeer van sociologen wordt op het hoogste niveau besproken, met name dit probleem werd in juni 2020 door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov ter sprake gebracht tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Libische GNA.

De Russische zijde bekritiseert al openlijk de rol van Turkije in Libië, en benadrukt ook de levering van terroristen en wapens aan de regio. De auteurs van de film hopen dat Shugaley zelf nog in leven is, ondanks voortdurende martelingen en mensenrechtenschendingen.

Het complot van "Shugaley" behandelt verschillende onderwerpen die pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor de regering: marteling in de gevangenis van Mitiga, een alliantie van terroristen met de regering van Fayez al-Sarraj, de toegeeflijkheid van regeringsgezinde militanten, de exploitatie van middelen van Libiërs in de belangen van een kleine kring van elites.

Afhankelijk van de wensen van Ankara voert de GNA een pro-Turks beleid, terwijl de strijdkrachten van Recep Erdogan steeds meer geïntegreerd worden in de machtsstructuren van de regering. De film spreekt op transparante wijze over wederzijds voordelige samenwerking - de GNA ontvangt wapens van de Turken, en in ruil daarvoor realiseert Turkije zijn neo-Ottomanistische ambities in de regio, inclusief de economische voordelen van rijke olievoorraden.

"Je komt uit Syrië, nietwaar? Dus je bent een huurling. Jij dwaas, het was niet Allah die je hierheen heeft gestuurd. En de grote jongens uit Turkije, die echt Libische olie willen. Maar jij wilt niet om ervoor te sterven. Hier sturen ze idioten zoals jij hierheen, "zegt Sugaley's hoofdpersoon tegen een militant die werkt voor de criminele agentschappen van de GNA. Over het geheel genomen illustreert dit alles slechts de realiteit: in Libië probeert Turkije de kandidatuur van Khalid al-Sharif, een van de gevaarlijkste terroristen in de buurt van Al Qaida, te promoten.

Dit is de wortel van het probleem: in feite verkopen al-Sarraj en zijn gevolg - Khalid al-Mishri, Fathi Bashaga, enz. - de soevereiniteit van het land, zodat Erdogan stilletjes de regio kan destabiliseren, terroristische cellen kan versterken en voordeel kan halen uit - terwijl ze tegelijkertijd de veiligheid in Europa in gevaar brengen. De golf van terroristische aanslagen in Europese hoofdsteden vanaf 2015 is iets dat opnieuw zou kunnen gebeuren als Noord-Afrika vol terroristen zit. Ondertussen claimt Ankara, in strijd met het internationaal recht, een plaats in de EU en ontvangt het geld.

Tegelijkertijd komt Turkije regelmatig tussenbeide in de aangelegenheden van Europese landen en versterkt het zijn lobby ter plaatse. Een recent voorbeeld is bijvoorbeeld Duitsland, waar de Militaire Contraspionagedienst (MAD) onderzoek doet naar vier vermoedelijke aanhangers van de Turkse rechtsextremistische "Grijze Wolven" in de strijdkrachten van het land.

De Duitse regering heeft zojuist in reactie op een verzoek van de partij Die Linke bevestigd dat Ditib ("Turks-Islamitische Unie van het Instituut voor Religie") samenwerkt met extreem Turks georiënteerde "Grijze Wolven" in Duitsland. De reactie van de Duitse federale regering verwees naar samenwerking tussen Turkse extreemrechtse extremisten en de islamitische koepelorganisatie, de Turks-Islamitische Unie van het Instituut voor Religie (Ditib), die actief is in Duitsland en wordt gecontroleerd door het Turkse staatsorgaan, het Bureau van religieuze zaken (DIYANET).

Zou het een gepaste beslissing zijn om het lidmaatschap van de EU toe te staan ​​aan Turkije, dat door middel van chantage, illegale militaire leveringen en integratie in de machtsstructuren, het leger en de inlichtingendiensten zijn positie zowel in Noord-Afrika als in het hart probeert te versterken? van Europa? Het land dat niet eens kan samenwerken met zijn bondgenoten zoals Rusland?

Europa moet zijn houding ten opzichte van het neo-osmanistische beleid van Ankara heroverwegen en voorkomen dat de chantage wordt voortgezet - anders riskeert de regio een nieuw terroristisch tijdperk te wachten.

Voor meer informatie over "Sugaley 2" en om trailers van de film te bekijken, ga naar http://shugalei2-film.com/en-us/

 

Verder lezen

Bioscoop

#UNIC - Overleven van bioscopen op het spel

gepubliceerd

on

De International Union of Cinemas (UNIC), de organisatie die handelsverenigingen en exploitanten van bioscopen in 38 Europese gebieden vertegenwoordigt, heeft de volgende verklaring afgegeven:

`` Nu Europese bioscoopexploitanten eindelijk uit een periode van verlengde sluiting als gevolg van de COVID-19-uitbraak komen en hard werken om het publiek terug te verwelkomen, moet de focus van de hele industrie liggen op het verzekeren dat herstel kan plaatsvinden en dat het publiek terugkeert om te genieten van het unieke ervaring met het bekijken van films op het grote scherm.

"Hoewel velen aan de distributiekant hebben aangegeven dat 'we dit allemaal samen doen', maken recente gebeurtenissen duidelijker dan ooit dat dit sentiment zowel door daden als door woorden moet worden ondersteund.

"Concreet moet nieuwe inhoud eerst in bioscopen worden uitgebracht en een belangrijk theatraal venster waarnemen, beide elementen zijn essentieel voor het voortbestaan ​​en de gezondheid van elk onderdeel van de Europese (en zelfs mondiale) filmindustrie.

advertentie

"Een 'cinema first'-strategie voor filmreleases - vergezeld van een aanzienlijke periode van theatrale exclusiviteit - is een bewezen bedrijfsmodel en cruciaal om ervoor te zorgen dat het publiek kan genieten van een breed scala aan films. Dit systeem vormde de basis voor een recordbrekende 2019, met 1.34 miljard opnames en € 8.7 miljard verdiend aan de kassa in Europa alleen.

"De hele sector staat voor ongekende uitdagingen. Meer dan ooit moeten beslissingen in de hele industrie vanuit een langetermijnperspectief worden genomen. Als onze studiopartners bioscopen verplichten om te wachten tot de sector uit de crisis in de VS komt voordat ze nieuwe inhoud leveren, het zal voor veel Europese bioscopen en hun toegewijde personeelsbestand te laat blijken.

"Iedereen die afhankelijk is van het succes van de filmindustrie, moet zich ertoe verbinden de toekomstige gezondheid van de hele sector te waarborgen. Door dit te doen, zullen ze ervoor zorgen dat de bredere filmindustrie en Europese bioscopen - van onafhankelijke films met één scherm tot art-houses en multiplexen - zal sterker en veerkrachtiger dan ooit herstellen en van deze crisis terugkeren. "

advertentie
Over UNIC

De Union Internationale des Cinémas / International Union of Cinemas (UNIC) vertegenwoordigt de belangen van brancheorganisaties en bioscoopexploitanten in 38 landen in Europa en aangrenzende regio's.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending