Verbind je met ons

Kunst

Mediterranea, Mustang en Urok (De les) genomineerd voor de 2015 Lux Prize

DELEN:

gepubliceerd

on

20150724PHT85509_originalDe drie films die strijden om de LUX-prijs 2015 werden op 24 juli in Rome aangekondigd door EP-vicevoorzitter Antonio Tajani en voorzitter van de cultuurcommissie Silvia Costa, tijdens de persconferentie van de Venetiëdagen. De films zijn: Mediterranea door Jonas Carpignano (Italië, Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Qatar), Mustang, door Deniz Gamze Ergüven (Frankrijk, Duitsland, Turkije, Qatar) en Urok (De les) van Kristina Grozeva en Petar Valchanov (Bulgarije, Griekenland).

De drie finalisten die strijden om de jaarlijkse filmprijs van het Europees Parlement zullen ondertiteld worden in alle 24 officiële talen van de EU en vertoond worden in meer dan 50 steden en 20 festivals in Europa, waarbij nationale en taalbarrières worden overwonnen en het bioscooppubliek kennis laat maken met films uit andere Europese landen. . De winnende film zal ook worden aangepast voor slechtzienden en slechthorenden en internationaal worden gepromoot.

De winnaar van de prijs van 2015 wordt door de leden van het Europees Parlement geselecteerd en op 25 november in Straatsburg bekendgemaakt in aanwezigheid van de vier directeuren.

De drie films portretteren diverse hedendaagse Europese sociale kwesties zoals migratie, de rol van lokale conservatieve tradities of economische problemen in de samenleving.

De drie finalisten zijn:

Mediterranea (Italië, Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Qatar): Jonas Carpignano's speelfilmdebuut beoordeelt de zeer gevoelige, actuele kwestie van migranten die de Middellandse Zee oversteken op zoek naar vrijheid en veiligheid.

Mustang (Frankrijk, Duitsland, Turkije, Qatar) door Deniz Gamze Ergüven portretteert de gevangenneming van jonge meisjes in een door mannen gedomineerde samenleving die nog steeds sterk onder de invloed staat van lokale tradities.

advertentie

Urok (De les) van Kristina Grozeva en Petar Valchanov (Bulgarije, Griekenland) verkent de schoolomgeving en bekijkt hoe economische tegenslag een comfortabel bestaan ​​kan verwoesten.

28 Keer Bioscoop- en LUX Filmdagen

Het '28 Times Cinema'-partnerschap tussen de LUX Filmprijs van het Europees Parlement en de Dagen van Venetië zal 28 jonge cinefielen van 18 tot 26 jaar de kans geven om de drie films van de officiële competitie te bekijken en de regisseurs van de films te ontmoeten. De 28 jongeren vormen de jury voor de Venice Days Award.

De 28 jonge filmbezoekers zullen ook ambassadeurs zijn voor de LUX Filmprijs, aangezien zij de 4e editie van de LUX FILM DAYS (vertoningen van de finalisten van de officiële competitie van de Lux Filmprijs in alle 28 landen van de Europese Unie) in hun respectievelijke landen zullen presenteren. .

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending