Verbind je met ons

Cinema

Bioscoopfilmrecensie: Irrationele man (2015)

DELEN:

gepubliceerd

on

screen-shot-2015-04-29-at-5-58-10-pmCatherine Feore keert terug met Fotoneus's 900ste bericht en haar mening over Woody Allen's laatste.

Terwijl ik voor de film aan een biertje nipte, hoorde ik een wonderbaarlijk Allenesk gesprek – woorden die hij misschien tegen een personage had kunnen zeggen: 'J'ai jamais fait du sport, je suis plutot intello' (Ik heb nog nooit aan sport gedaan, ik ben meer een intellectueel).

Dit werd zonder een spoor van ironie gezegd, ik denk dat ik een lachje heb weten te onderdrukken. De man was waarschijnlijk een intellectueel, maar het uiten van deze zin in de Angelsaksische wereld zou een openlijke uitnodiging zijn tot wilde spot (gelukkig werd die in België uitgesproken). Dit riep bij mij een zorgwekkende vraag op: er lijken twee kampen te zijn als het om Woody Allen gaat: degenen die zich over het algemeen in het kamp van 'hij wordt zo overschat' bevinden en degenen die 'toegewijden' zijn. Ben ik een intello, wie houdt er niet van sport? Het enige wat ik kan zeggen is dat mijn antwoord op een van deze vragen een volmondig 'ja' is.

Voor degenen in het haterskamp zou ik kunnen worden beschouwd als niet in staat tot een kritisch oordeel als het gaat om Allens films. Ik zou dit een beetje moeten betwijfelen, maar ik moet bekennen dat hoewel ik sommige van zijn films verontrustend vond en sommige niet zo goed als andere, ik ze altijd interessant heb gevonden en er altijd een soort inzicht uit haal – ik heb zelfs Leuk gevonden Melinda and Melinda (2004).

Irrationele man is een verwijzing naar een gelijknamig boek van William Barret over existentialisme; de film leunt in dit geval ook op Allens fascinatie voor de romans van Dostojevski Misdaad en Straf. Als het gaat om films die existentiële vragen behandelen, zou ik Allen ergens tussen Bergman en de regisseur plaatsen De snelle en de furieuze 3, laten we zeggen bovenaan. Dus als dit jouw tas is, ga je een leuk avondje naar de bioscoop tegemoet.

De gelijknamige irrationele man is Abe, gespeeld door Joaquin Phoenix, een professor in de filosofie die zich neerlegt bij de zinloosheid van het bestaan; Ik zeg zinloosheid, omdat hij zinloosheid en wanhoop al heeft overstegen. Verfrissend genoeg heeft Allen Phoenix toegestaan ​​een door angst geteisterde man te spelen zonder hem te dwingen Woody-achtige maniertjes over te nemen – andere acteurs konden zich minder verzetten.

Er wordt algemeen uitgekeken naar Abe's aankomst op de campus. Rita (Parker Posey), een verveelde scheikundeprofessor, die haar vaak afwezige echtgenoot herhaaldelijk ontrouw is geweest, kijkt vooral uit naar de ontmoeting met de nieuwe professor en de mogelijke verovering. De andere hoofdpersoon, Jill (Emma Stone), is een studente die Abe's interesse wekt met een essay waarin ze zware kritiek levert op een van zijn boeken.

advertentie

Jill gaat Abe verafgoden, maar ziet niet in dat 'hij een wrak is en stinkt'. Jill is niet het meest interessante personage, zeker niet vergeleken met de brutale Rita. Het zou moeilijk zijn om Jills aantrekkingskracht tot Abe te zien, als haar smakeloze en aanhankelijke vriendje er niet was geweest. Abe's capitulatie voor Jills avances is een ander aspect van zijn morele achteruitgang.

SPOILER ALERT!

Abe en Jill luisteren naar een discussie in een restaurant, waar een vrouw haar vriendinnen vertelt hoe een rechter de voogdij over haar kind heeft overgedragen aan haar ex-man, die tot nu toe weinig of geen interesse in zijn kind heeft getoond. de juridische procedure en ziet geen zin in hoger beroep, vooral omdat het onwaarschijnlijk lijkt dat de rechter zal verhuizen en een bekende is van de dwalende vader. Abe besluit dat hij gaat ingrijpen en de rechter gaat vermoorden. Aanvankelijk verifieert hij dat de rechter de verachtelijke persoon is die hij lijkt te zijn, daarna begint hij zijn bewegingen te volgen en zijn misdaad te plannen. Abe wordt bevrijd door zijn actie en voelt zich daarna niet schuldig, alleen een nieuw gevonden liefde voor het leven. Het is voorspelbaar dat de dingen heel erg mis gaan; Als Jill ontdekt wat hij heeft gedaan, spoort ze Abe aan zichzelf aan te geven.

Ik kan niet zeggen dat ik net zoveel van deze film heb genoten als van ander werk van Allen; soms voelde het alsof er veel geknipt en geplakt was uit eerdere films. Er waren een paar briljante momenten, bijvoorbeeld toen Abe aan een stel optimistische, preppy studenten demonstreerde hoe Russische roulette werkt, maar over het geheel genomen werd er niet veel gelachen en dit kan zeker worden aangemerkt als een van Allen's duisterdere films. langszij Crimes and Misdemeanors (1989).

Omdat ik nostalgisch was naar vrolijker werk, wendde ik me tot Hannah and her Sisters (1986), mijn favoriete kijk op het bestaan ​​waarin Mickey (Allen) – na zich met verschillende religies te hebben verdiept – betekenis vindt in de Marx Brothers-film Duck Soup (1933), en concludeerde: “ Wat als het ergste waar is, wat als er geen God is en je maar één keer rondgaat, en dat is het dan? Wil je geen deel uitmaken van de ervaring? Het is niet allemaal een sleur en ik moet stoppen met het verpesten van mijn leven op zoek naar antwoorden die ik nooit zal krijgen, en er gewoon van genieten zolang het duurt. En daarna, wie weet...'

Is dit een geweldige Woody Allen? Nee, dat is het niet, maar uiteindelijk is hij nog steeds de beste in dit soort dingen – misschien te comfortabel mee, zoals ik me soms voelde in deze film. Om een ​​werk te maken dat existentialistische ideeën expliciet en met enig zelfvertrouwen behandelt, is vaardigheid vereist – ik zou deze film (zijn 50e!) niet in de top van zijn werk tot nu toe plaatsen; Maar naar mijn mening zijn 97 minuten in een bioscoop waarin existentiële ideeën worden onderzocht beter dan meerdere avonden waarin ik Kierkegaard lees.

97 minuten.

Meer kwaliteitsfilmrecensies op Picturenose.com.

newlogo

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending