Verbind je met ons

Culture

Moeilijke tijden voor de erfgenamen van Ruskin en Wordsworth

DELEN:

gepubliceerd

on

Door Andy Carling
Lakeland Arts and Crafts bundelen hun krachten ondanks de bezuinigingen.

Het Engelse Lake District wordt geïdentificeerd met William Wordsworth en John Ruskin. De eerste bracht een revolutie teweeg in de poëzie en begon de 'Romantische Beweging' en Ruskin, wiens buitengewone geest kunst, sociale hervormingen en filosofie kruiste, inspireerde Tolstoj, Proust en Gandhi, samen met William Morris, wiens Arts and Crafts-beweging de erfenis van denkers en critici is.

Maar hoe zit het vandaag de dag met de kunsten en ambachten van Cumbria?

Ze hebben het moeilijk, maar hebben de beste weg voorwaarts gevonden door samen te werken. The Lakes Collective is een groeiende groep kunstenaars en ambachtelijke producenten, die zich hebben verenigd om elkaar en de uitmuntendheid van hun culturele bijdragen te ondersteunen. vijf jaar geleden opgericht, hebben ze nu ruim 50 leden.

Tijdens hun jaarlijkse zomershow in Rydal Hall, waar Wordsworth en vrienden inspiratie vonden op het terrein, leidden twee leden van de groep, Clare Humphry en Elizabeth Shorrock, de EU-verslaggever rond en legden ze uit hoe moeilijk het is om de creatieve geest levend te houden in deze eeuwenoude heuvels.

Humphry legt hun aanpak uit: “Om tentoonstellingen te organiseren, financieren we onszelf, dus we dragen allemaal bij aan het huren van een locatie en de andere kosten die gepaard gaan met het opzetten van een show, zoals apparatuur en reclame, maar wat je ook verkoopt, behoort toe aan elke kunstenaar.” Het is een aanpak die de kosten verlaagt en het mogelijk maakt om het volledige bedrag van hun omzet te behalen.

“In galerieën heb je commissies van 40, 50%, soms meer”, zegt Shorrock, een voormalige lerares die nu haar tijd aan haar creaties besteedt.

“Er zijn veel artiesten in Cumbria, maar veel van de groepen zijn slechts voor één discipline bedoeld. Er zijn maar weinig plekken waar je kunst en handwerk kunt combineren met beeldende kunst, zoals wij dat kunnen,’ zegt Shorrock, en hij voegt eraan toe: ‘en natuurlijk op de plekken die daar tussenin passen.’

advertentie

Mensen moeten een kunstenaar of een ontwerper-maker zijn, die zelf een voltooid werk ontwerpt en creëert.” De criteria voor lidmaatschap zijn ook kwaliteit, wat moeilijk te definiëren kan zijn, maar de hoge normen zijn duidelijk voor bezoekers.

Ruskin zou het goedkeuren, zoals hij zei: "Als liefde en vaardigheid samenwerken, verwacht dan een meesterwerk."

Hoewel het gebied een toeristische bestemming van wereldklasse is, worden de kunstenaars geconfronteerd met aangeboren vooroordelen tegen plattelandsgemeenschappen: “Als we een tentoonstelling organiseren in een klein dorpshuis, denken bezoekers dat er op zo'n plek niets goeds kan zijn. zegt Humhpry, en soms hebben ze gelijk, want er zijn mensen die tats voor toeristen maken en geen beeldende kunst.

Hier zit geen snobisme in, zoals de meeste mensen in de regio zijn het harde werkers en zachte praters, die alleen maar geschoolde werken willen creëren en het net zo moeilijke deel, de kost willen verdienen, en dit is waar de geografie die inspireert ook een obstakel kan zijn.

Is het moeilijk om de kost te verdienen? De twee kijken elkaar aan en lachen vrolijk. Het is bijna onmogelijk om in je levensonderhoud te voorzien. Ver weg van de stedelijke kunstscène, waar de galerijen en het geld zijn, is het zwaar. Moeilijker

wanneer de economie van het Lake District verdeeld is tussen rijke eigenaren die naar het gebied verhuizen nadat ze elders hun geld hebben verdiend, terwijl de lokale bevolking meestal deeltijdse, seizoensgebonden nulurencontracten heeft.

“Er zijn kunstenaars die als schoonmakers werken in hotels en andere laagbetaalde banen in de toeristische sector, die allerlei soorten werk doen om rond te komen”, zegt Humphry. “Het wordt nog erger als je wat ouder wordt en je partners en kinderen hebt en de verantwoordelijkheden groter worden. ”

Ze voegt eraan toe: “Het is ook moeilijk om fulltime te werken en toch kunst te produceren. Je hebt tijd nodig om na te denken en de ideeën die je hebt te ontwikkelen, je hebt die mentale ruimte nodig om creatief te zijn.”

Er is ook het effect van de Noord-Zuid-kloof, waarbij het te veel kost om een ​​tentoonstelling naar Londen te brengen en de verwachting bestaat dat kunst uit het Noorden veel goedkoper is. Er zijn talloze anekdotes en reacties van sommigen in de grootstedelijke kunstscène die laten zien hoe er op mensen in de noordelijke, landelijke gebieden wordt neergekeken.

Maar ze zijn creatief, vooral als ze met anderen samenwerken.

In een recent project werd samengewerkt met de Wordsworth Trust, gevestigd in het huis van de dichter, Dove Cottage.

De rector van de St. Oswald's kerk in Grasmere, waar Wordsworth begraven ligt, nam een ​​selecte groep dichters mee, sommigen met een internationale reputatie, en vertelde hen alles over de plek. Daarna gingen ze weg en schreven gedichten over de ervaring, en vervolgens de kunstenaars. kregen de gedichten anoniem en creëerden er een kunstwerk op geïnspireerd”, legt Shorrock uit. De gedichten zullen binnenkort verschijnen.

Er zijn ook een aantal uitstekende locaties waar kunstenaars gebruik van kunnen maken, mochten ze de strijd aangaan met de uiteenlopende autoriteiten, maar een spannend evenement in mei zal de installatie van Alice in Wonderland door hun collectief zijn in de Edwardiaanse formele tuinen van Rydal Hall, een perfecte setting.

"Ik heb al een steampunk Jabberwocky!" roept Humphrys uit.

Wat ze ook hebben, is de geest van Ruskin en Wordsworth, die cultuur waardeerden als de hoogste uitdrukking van de samenleving, maar met steeds diepere bezuinigingen op de kunstfinanciering verliest het noorden van Engeland het van de verfijnde stad en het kunstonderwijs dat sterk achteruitgaat. van de kunstenaars kan een antwoord bedenken op 'Wat is de toekomst van kunst en handwerk in het Lake District?

Ze worstelen verder, met zoveel vreugde als ze maar kunnen opbrengen. Laten we hopen dat ze de kansen kunnen verslaan, want het verlies van de creativiteit en culturele schatten die het Lake District heeft gegeven zou een ramp zijn, niet alleen voor Engeland, maar ook voor Europa en de rest van de wereld.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending