Verbind je met ons

Voorpagina

Burnout in Brussel: Als het vuur dooft

DELEN:

gepubliceerd

on

jonge vrouw op kantoor wordt overweldigd door werk. burn-out in werk of studie.Burn-out in Brussel komt zo vaak voor, het is bijna normaal, schrijft Andy Carling.

De Belgische overheid heeft burn-out erkend en heeft werkgevers gevraagd maatregelen te nemen om dit op de werkvloer te voorkomen. Toch worden er nog steeds mensen het slachtoffer, waaronder ikzelf. Terwijl de grote instellingen en bedrijven een soort systeem hebben, zijn ze op de kleinere werkplekken soms fragmentarisch of volledig afwezig.

Er is geen echte definitie van burn-out, maar je herkent het als je het ziet of meemaakt. Er is discussie over de vraag of het een ander woord is voor depressie en er is discussie of het te wijten is aan slechte werkomstandigheden of persoonlijke factoren, maar een rapport van de Europese Commissie over werkgerelateerde stress uit 1999 suggereerde dat 15 miljoen mensen getroffen kunnen worden tegen een kostprijs van € 20 miljard per jaar.

En dat was ver voor de bezuinigingen. Met bezuinigingen moet er meer worden gedaan door minder mensen en men zou kunnen stellen dat landen – zoals Griekenland – op de een of andere manier 'opgebrand' raken.

Iedereen in de Brusselse bubbel wordt gevraagd om meer te doen met minder en de onderliggende stemming is al lange tijd grimmig en in een hectische, interculturele omgeving groeit de angst om niet hard genoeg te werken om je baan te behouden, met het spookbeeld van talloze pas gekwalificeerde frisse gezichten en onbetaalde stagiaires aan de deur.

Voeg daar een werkcultuur aan toe waar extra uren, thuiswerken enzovoort niet alleen worden verwacht, maar weigeren een carrière kan schaden en de zwaar politieke, zo niet regelrechte machiavellistische intriges die deel uitmaken van het bubbelleven, het is gemakkelijk voor sommigen om een ​​fooi te geven over in dwang, uitputting, depressie en wanhoop.

Wat erger is, is dat het zich langzaam opbouwt, bijna onmerkbaar, totdat het echte schade begint aan te richten.

advertentie

In mijn geval was het een mix van werkomstandigheden en mijn eigen verlangen om te proberen mezelf te bewijzen en een baan goed te doen, maar terwijl het leven naar het werk fietste en probeerde te ontspannen van het werk, sloeg de depressie toe en moest ik er doorheen werken . Het zou gemakkelijk zijn om alle schuld op mijn werkgever af te schuiven, maar de waarheid is dat veel ervan aan mijzelf te danken was.

Maar zonder vrije tijd vond ik het werk steeds moeilijker naarmate mijn geest steeds sneller draaide, ik werd vrolijk en tegelijkertijd diep van streek over hoe meer gefrustreerd ik raakte en ik voelde me ongeschikt voor beleefd gezelschap.

Zonder het te beseffen, werd ik steeds afstandelijker, soms praktisch catatonisch en dreef ik weg van sociale activiteiten, vrienden en familie. En de hele tijd werkte en werkte ik. Maar ik werkte steeds inefficiënter, kon me niet concentreren, verloor mijn geheugen, kon me geen gesprekken herinneren die seconden eerder hadden plaatsgevonden.

Het lukte me om terug te vechten naar bijna normaal, tot voor kort, toen mijn uren en taken zouden worden verhoogd van het onmogelijke naar iets dat de wetten van ruimte en tijd uitdaagde, en met een gemiddelde van een week per jaar vrij sinds Ik begon, ik kon geen verlof krijgen dus ging ik weg.

Zonder baan, huis en geld moeten lenen om terug te keren naar het VK, was dit een beangstigend vooruitzicht, maar veel beter dan blijven, zeker dat een inzinking of een hartaanval op handen was, er was geen keus.

Ik zou met ziekteverlof moeten zijn, maar kreeg te maken met het trauma van het verhuizen naar huis en het zoeken naar een baan. Niet precies wat de dokter had voorgeschreven.

In de week die nodig was om te vertrekken, had ik verschillende ernstige paniekaanvallen en momenten waarop mijn hele lichaam zo trilde dat het leek alsof ik een aanval kreeg en het constante gevoel zo moe te zijn dat ik alleen maar wilde huilen, begon iets af te nemen.

Het leukste was de reactie van collega's en de verschillende mensen die ik kende in Brussel, van goede vrienden tot occasionele contacten, ik werd overweldigd door het begrip en de empathie van zovelen. Ik was getroffen door hun bezorgdheid, geraakt door hun medeleven.

Het laatste wat ik in Brussel heb geleerd, was de prachtige menselijkheid van zoveel mensen in de bubbel.

Ik ben nu op de enige plek die als thuis heeft gevoeld, het Engelse Lake District, waar ik klets met oude vrienden, de heuvels oploop, de frisse lucht inadem en leer me weer en mens te voelen. Mijn smartphone blijft in mijn zak of thuis, ik hoef er niet meer aan vastgeketend te zijn, de moeilijkste leermeester van allemaal.

Nu iedereen in Brussel onder toenemende druk staat, kan het zijn dat er op de achtergrond een geroezemoes van burn-out is die ons allemaal treft. Een van de meest ontroerende steunbetuigingen, van iemand die ik maar één keer heb ontmoet, merkte op dat er in Brussel veel materieel welvarende en bevoorrechte mensen zijn die van binnen sterven maar hun leven niet kunnen veranderen.

Ik deed. Ik koos voor het leven. Jij kan ook.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending