Verbind je met ons

Brexit

Recensie: 'Brexit: hoe Groot-Brittannië Europa zal verlaten'

DELEN:

gepubliceerd

on

brexit-HELDDoor James Drew

Eerlijk gezegd ben ik normaal gesproken niet de grootste fan van politieke studies - ze zijn vaak net zo vluchtig als de ‘crisis’ of het fenomeen van de dag dat ze beweren te bestrijken, en nog vaker zijn ze zo geladen ten gunste van de vooringenomenheid van de auteur Op de een of andere manier blijken ze vaak weinig meer te zijn dan tirades, hoe goed geschreven ook.

Maar dat is niet het geval, en zeker niet, met de verhandeling van Denis MacShane over de stand van zaken met de Britse 'in of uit?' betreffende zijn lidmaatschap van de Europese Unie. Ik kwam er niet aan toe om het aan MacShane te vragen, toen ik hem voor het laatst zag bij de Press Club Brussel Bij de lancering van zijn boek vraagt ​​hij zich af of hij, net als ik, zich zo laat aftrekken door de houding van Groot-Brittannië ten opzichte van de EU dat hij in feite niet van mening was dat we er allemaal iets aan konden doen als het land op hol zou slaan. Sinds de beroemde toespraak van Thatcher in Brugge kun je voelen dat de andere leiders van het continent er wellicht hetzelfde over hebben gedacht – maar zou een vertrek uit Groot-Brittannië daardoor de juiste beslissing zijn?

Welnu, deze schrijver denkt absoluut van niet en dat lijkt ook het perspectief van MacShane te zijn, maar helaas, op basis van de geestige, boeiende en verhelderende tekst van de voormalige minister van Europa, zou Groot-Brittannië binnenkort wel eens de EU kunnen opdragen Adieu.

Het was duidelijk onmogelijk voor MacShane om zijn eigen politieke voorkeuren volledig buiten zijn argumenten te houden, maar het boek komt, ondanks zijn Labour-lidmaatschap, niet naar voren als een vernietigende aanklacht tegen de Conservatieven, vroeger of nu.

In plaats daarvan besteedt MacShane er veel zorg aan om te wijzen op de vroegere loyaliteit van de Tory's aan het Europese project, en op het feit dat Labour, vanaf Wilson en later in de jaren zeventig en begin jaren tachtig, veel meer 'Nee, nee, nee!' dan hun Tory-tegenhangers van die tijd, maar na de verslechterende houding van Margaret Thatcher ten opzichte van de EU ontstond er binnen de Conservatieven een kloof tussen pro- en anti-EU die tot op de dag van vandaag voortduurt, en die wellicht nog meer ondergang voor de partij zal veroorzaken, van de Algemene verkiezingen van 70 en daarna.

Ik heb het boek in twee opeenvolgende avonden uitgelezen, zo meeslepend en onderhoudend was het. Je zou eigenlijk bijna willen dat MacShane meer tijd en onderzoek aan een langere tekst had kunnen besteden. Het EU-probleem voor Groot-Brittannië zal maar doorgaan. Bewapen jezelf met het boek van Denis MacShane en je zult een voorsprong hebben op het spel.

advertentie

Brexit: hoe Groot-Brittannië de EU zal verlaten door Denis MacShane

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending