Verbind je met ons

Culture

De uitdaging van Urban Food Artists treft Brussel

DELEN:

gepubliceerd

on

Cover-FacebookA new project has been launched to champion the best of Brussels’ most creative and artistic talent. Residents have been challenged to come up an innovative idea that might help reinvent the way people in the city live.

Het zou iets kunnen zijn dat de milieuproblemen aanpakt waarmee Brussel wordt geconfronteerd. Of een cultureel concept. Of misschien iets dat de groei en de werkgelegenheid zal helpen stimuleren. Winnaars van de meest creatieve ideeën krijgen de kans om hun projecten te presenteren op de Belgische stand op Expo Milano 2015.

De eerste projectoproep is gebaseerd op het thema 'Brussel Stedelijk Voedsel 2025'. Met andere woorden: stel je voor hoe Brussel binnen tien jaar voedsel zal produceren, transformeren, erover communiceren, transporteren en eten.

Door dit specifieke thema te kiezen hopen de organisatoren dat de creatieve inbreng van de deelnemers kan worden gebruikt om bij te dragen aan de kwestie van duurzame voeding in Brussel, een probleem dat wordt gezien als een van de grootste problemen op middellange en lange termijn waarmee de stad wordt geconfronteerd.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de non-profitorganisatie 'Creativity Call for Brussels', een initiatief onder leiding van Jean-Patrick Scheepers, de bedenker, en Carlo de Pascale van de 'Mmmmh!' kookcursussen, een Brusselse ondernemer met een passie voor voeding, duurzame voeding en stadslandbouw. Ook betrokken is Charles-Antoine Benoit, laatstejaarsstudent aan de Solvay Brussels School of Economics and Management.

Jean-Patrick said: “By choosing this particular theme this year, the creative input from participants can be used to contribute to the issue of sustainable food in Brussels. This problem is actually one of the biggest problems facing us and deserves all the attention we can give it.”

Céline Frémault, de Brusselse minister die verantwoordelijk is voor huisvesting, levenskwaliteit, milieu en energie, steunt het initiatief. Ze zegt dat er “nog nooit zo’n grote behoefte aan creativiteit is geweest” om oplossingen te vinden voor de hedendaagse milieu-uitdagingen.

advertentie

Food and agriculture are responsible for an estimated17% of all greenhouse gas emissions in both Belgium and in Brussels. Some 25% of the environmental impact of the inhabitants of Brussels Capital Region is related to food.     Jean-Patrick declares, “We hope that new ideas will be a trampoline for projects that will help build the more environmentally-friendly city of tomorrow.”

He believes that a region like the Brussels Capital Region has to “constantly re-invent” itself so that it can “provide inspiration” for other national and international cities.

However, as he acknowledges, doing this on a daily basis is no easy task. Creativity and innovation, he says, are two “excellent tools” for bringing about these changes and in the constant quest for improved dynamism.

“In spite of the resources currently invested in this by public authorities, we think that we as citizens can also make a contribution and (re)appropriate part of this dynamism for ourselves.”

Jean-Patrick zegt dat participatie van inwoners via de 'Creativity Call for Brussels' slechts één manier is om Brussel een boost te geven door de overvloedige creativiteit van zijn inwoners aan te boren en de weg te openen naar duurzame en positieve verandering.

De steun voor het project komt van de brede waaier van academische autoriteiten en partners zoals de Solvay Brussels School of Economics & Management en de CAD of Mad Brussels.

The Urban Farm Company, an urban agricultural project consultancy, is also supporting the venture along with Brussels-Capital Region and visit.Brussels.        Jean-Patrick adds, “This level of support demonstrates that this initiative hits the nail right on the head and generates awareness among the different stakeholders within the region.

“We believe that using the power of collective intelligence to arouse and create awareness among the people of Brussels about the current problems is an irrefutable asset and this ‘urban brainstorm’ is the best way of reaching our objective.” A visit.Brussels spokesman said, “We think that by participating in this project, the people of Brussels can show their attachment to their region and desire to become first-line players in imagining and creating a modern city from a sustainable and innovative angle.”

De eerste fase van de projectoproep omvat het uploaden van online sollicitaties naar www.creativity.brussels tegen 31 mei. Het enige dat nodig is om deel te nemen is één eenvoudig goed idee. Deelname is gratis en open voor iedereen, dus ook voor burgers, bedrijven en verenigingen.

Na ontvangst van de aanmeldingen voeren de organisatoren een controle uit om er zeker van te zijn dat aan de criteria om in aanmerking te komen is voldaan. Vervolgens wordt een shortlist van 30 inzendingen opgesteld. Vervolgens worden drie finalisten geselecteerd, waarbij het publiek zelf de kans krijgt om te stemmen tijdens drie evenementen later dit jaar: de tijdelijke zomertentoonstelling in het BIP; de Eet! Festival Brussel 2015 en Brussels Week op Expo Milano 2015.

So, what’s in it for the winners? Well, they will benefit from “strong visibility” in Brussels and the opportunity to follow a programme assisting them to transform their concept into a specific project, “a motor for growth and employment.”

Ze kunnen ook rekenen op de professionele begeleiding van Beci en greentech.Brussels bij het opmaken van businessplannen zodat ze kunnen deelnemen aan crowdfundingcampagnes op MyMicroInvest.be.

De winnende projecten zullen ook voorgesteld worden op de Belgische stand op Expo Milano 2015 in het kader van de Brussels Week in september.

Jean-Patrick added: “Participants in this call for creativity do not need to draw up a complete business plan; all they need is a good idea. The desire to concentrate exclusively on one idea enables a larger number of people to participate so that we can discover some really creative and innovative ideas.”

So, come on all you innovative souls out there. The message is this – do you have the capacity to come up with a good idea that will reinvent the way people in Brussels are able to feed themselves in the years ahead? If so, this could be just up your (urban) street.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending