Kourou: Europa's poort naar de Melkweg

20140513PHT46964_originalHet ruimtevaartcentrum in Kourou © ESA 2013

Neergestreken tussen Brazilië en Suriname ligt Frans-Guyana, Europa's toegangspoort tot de melkweg. Het kan bogen op een majestueuze regenwoud, maar als het Franse grondgebied is het nog steeds deel uit van de Europese Unie en zelfs maakt gebruik van de euro als munteenheid. Een ruimte centrum werd in de buurt van Kourou meer dan 50 jaar geleden om te profiteren van de locatie Frans-Guyana, dicht bij de evenaar te nemen, wat betekent dat de ruimte raketten gelanceerd vanaf hier profiteren van een extra snelheid van 460 meter per seconde als ze naar het oosten worden gelanceerd.

Het Guiana Space Centre (CSG) in Kourou, 7,300 kilometer van Brussel, is een raam in de ruimte. Met een half dozijn lanceert ieder jaar, de hele stad is afhankelijk van de ruimte-gerelateerde activiteiten. Technici van over de hele wereld komen naar Korou, afhankelijk van de nationaliteit van de communicatiesatellieten die bestemd zijn om de zwaartekracht aan boord van de Europese Ariane-raket 5 trotseren.
"Hier kun je Duitsers, Italianen of Spanjaarden tegenkomen", zei Emmanuel Toko, CEO van de persclub van Kourou. "Dankzij CSG ziet Kourou eruit als een typische Europese stad." Hij voegde eraan toe: "Wij beschouwen onszelf als Amazonische inheemse volkeren, Guyanen, Fransen en als laatste, maar zeker niet de minste, Europees. Jonge mensen begrijpen en voelen dit vandaag. En als je je Europees voelt, is er geen reden waarom je de wereld niet kunt veroveren. '

In de afgelopen drie jaar heeft de space center ook samengewerkt met de Russische Sojoez-raketten en Italiaanse Vega-raketten, die Europa's aanwezigheid versterkt. En de projecten zijn talrijk.
"We gebruikten te vrezen dat met een enkele draagraket, kan de ruimte ontwikkeling tot een einde komen," zei Jacquy Pierre-Marie, vice-president van Guyana Kamer van Koophandel en Industrie, belast met internationale betrekkingen. "Vandaag kunnen we veel meer optimistisch zijn als we nu hebben drie verschillende draagraketten."

Het Galileo-satellieten, ontwikkeld als onderdeel van een € 5 miljard Europees programma, worden ook gelanceerd vanaf Kourou. Ze zal Europa zijn eigen mondiale navigatiesysteem hebben, niet langer met een beroep op het Amerikaanse GPS-systeem. Met een totaal van 28 satellieten ingesteld om te worden gelanceerd, moet deze nieuwe locatie systeem aan te bieden nauwkeurige positionering tot op één meter. Andere Europese initiatieven, zoals Copernicus, zijn onder andere het bijhouden van ruimteschroot, het verbeteren van weersvoorspellingen en het toezicht op het milieu met gerichte satellieten. De Sentinel-1A, de laatste in een baan om te gaan, kan de dag en nacht van de Aarde te zien, ongeacht de wolken, het verstrekken van waarschuwingen van extreme weersomstandigheden en veiligheidsvraagstukken.
"Niets zou hetzelfde zijn zonder al deze Europese activiteit," zei Pierre-Marie. "Dit zijn krachtige, solide bedrijven die investeren en lokale banen te creëren en de mogelijkheid dat de lokale winkels om te verblijven in het bedrijfsleven."

De European Space Agency (ESA) is ook blij om een ​​lanceerbasis in Frans-Guyana en niet alleen om praktische redenen hebben. "Vanuit een symbolisch oogpunt, is het zeer belangrijk voor ons om te voet op Zuid-Amerikaanse bodem hebben", aldus Fernando Doblas, ESA's hoofd van communicatie. "Op zoek naar beneden van de sterren die we kennen geen grenzen te zien."

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, cultuur, EU, Europees parlement, Lifestyle, Ruimte

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Linkermenupictogram