Verbind je met ons

Awards

Bosnische filmregisseur Tanović ontvangt EU 'Prix MEDIA' in Cannes

DELEN:

gepubliceerd

on

60778.9De Oscar-winnende Bosnische regisseur Danis Tanović (foto) is de winnaar van de 'Prix MEDIA' van de Europese Unie 2014, toegekend aan het beste nieuwe filmproject dat in aanmerking komt voor steun van Creatief Europa MEDIA-programma. Tanović zal de prijs in ontvangst nemen uit handen van Androulla Vassiliou, de Europese commissaris verantwoordelijk voor cultuur, tijdens een ceremonie op het filmfestival van Cannes in Frankrijk op zaterdag 17 mei (11 uur, Café des Palmes, Palais des Festivals). De regisseur deelt de prijs met co-scenarist Predrag Kojovic en producer Amra Baksic Camo voor Waar kijk je naar?, een verhaal dat hij beschrijft als "over een stad in een onbepaald verlengde naoorlogse periode, zonder helden en waarvan de waarden zijn gekaapt door corruptie en misdaad".

Tanović won in 2001 een Oscar voor Beste Buitenlandse Film met No Man's Land. Zijn film uit 2013, Een aflevering in het leven van een ijzeren plukker, won de Jury Grand Prix op het Filmfestival van Berlijn en de Zilveren Beer voor Beste Acteur (Nazif Mujić).

Commissaris Vassiliou zei: "Danis Tanović is een van de beste filmmakers van zijn generatie. Zijn nieuwste filmproject is uitzonderlijk, met een meeslepend script dat een krachtig gevoel van culturele identiteit en dynamiek uitstraalt. Na het wereldwijde succes van zijn meesterwerk 'No Man's Land' en andere veelgeprezen films, is het duidelijk dat hij de basis heeft gelegd voor weer een prachtige film waarvan ik zeker weet dat deze zowel harten als geesten zal ontroeren. We wensen hem en zijn team veel succes.

Sarajevo

Waar kijk je naar? bevindt zich nog in de vroege ontwikkelingsfase. Het centrale personage is Jasmin, die samen met zijn vrienden en vijanden in Sarajevo woont, in een transitieperiode die al bijna twintig jaar duurt. "Voor het eerst in mijn leven heb ik de behoefte gevoeld om een ​​verhaal te schrijven over de stad waarin ik woon. Alles wat ik leuk vind, alles waarin ik geloof, valt geleidelijk voor mijn ogen uit elkaar. Ik geloof niet dat er een revolutie in de hoofden van mijn medeburgers is mogelijk, maar ik hoop dat dit verhaal hen aan het denken zet", aldus schrijver-regisseur Tanović.

Het winnende project, ingediend door het in Sarajevo gevestigde productiebedrijf SCCA/pro.ba, scoorde de hoogste punten uit alle ingediende aanvragen in de laatste selectieronde voor filmontwikkelingsfinanciering van MEDIA. Waar kijk je naar? werd door Europese experts geselecteerd als het beste nieuwe filmproject vanwege de uitmuntende artistieke inhoud in combinatie met veelbelovende strategieën voor ontwikkeling, productie en distributie, inclusief een sterk Europees box-office potentieel.

Achtergrond

advertentie

De Bosnische regisseur Danis Tanović boekte in 2001 wereldwijd succes met zijn eerste film No Man's Land, die meer dan 40 internationale prijzen opeiste, waaronder de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De bitterzoete anti-oorlogsfilm speelt zich af in Bosnië en Herzegovina in 1993, tijdens de zwaarste periode van gevechten, en markeerde een volledige vernieuwing van het oorlogssatire-genre.

Andere opmerkelijke films geschreven en geregisseerd door Tanović zijn onder meer Triage (2009) en Cirkus Colombia (2010). De regisseur, die in Sarajevo en Brussel studeerde, is tevens hoogleraar filmregie aan de Academie voor Podiumkunsten (Akademija Scenskih Umjetnosti) in Sarajevo. In 2003 was Tanović jurylid op het filmfestival van Cannes.

Amra Baksic Camo, die ook produceerde Een aflevering in het leven van een ijzeren plukker, is jarenlang hoofd van CineLink, de coproductiemarkt van het Sarajevo Film Festival. Ze is een van de oprichters van SCCA/pro.ba, een onafhankelijk film-, video- en tv-productiebedrijf gevestigd in de stad. Amra heeft ook geprofiteerd van de door de EU ondersteunde financieringsregelingen ACE (Atelier du Cinéma Européen) en EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) voor de opleiding van producenten.

Eerdere winnaars van de Prix MEDIA

De eerste winnaars van de Prix MEDIA in 2012 waren de Iraanse regisseur Asghar Farhadi en producer Alexandre Mallet-Guy voor een filmproject dat werd Le Passà ©, met in de hoofdrollen Tahar Rahim en Bérénice Béjo. De film won vorig jaar de Prijs van de Oecumenische Jury in Cannes. Béjo won ook de prijs voor beste actrice.

Vorig jaar ontving de Deense schrijver-regisseur Thomas Vinterberg, vooral bekend van Jagten, genomineerd voor een Oscar 2014, met co-schrijver Tobias Lindblom en producer Sisse Graum (Zentropa) de Prix MEDIA voor het filmproject Kollektivet (de Commune). Kollektivet zal naar verwachting in het najaar van 2015 of het voorjaar van 2016 in première gaan.

EU Prix-MEDIA

De Prix MEDIA van de Europese Unie wordt toegekend aan het project met het beste box-office potentieel dat is ingediend voor ontwikkelingsfinanciering vanuit het MEDIA-programma van Creative Europe. Het werk mag fictief, geanimeerd of documentair zijn, maar moet wel geschikt zijn voor bioscoopuitgave. Ontwikkelingskosten die in aanmerking komen voor steun in het kader van MEDIA omvatten het voorbereiden van het script, het zoeken en identificeren van de belangrijkste acteurs en crew, het opstellen van het financieringsplan, de initiële marketing en een proefproductie. De winnaar wordt gekozen door een panel van onafhankelijke deskundigen en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Uitvoerend Agentschap voor onderwijs, audiovisuele media en cultuur, dat het subprogramma MEDIA beheert.

Sinds 1991 heeft MEDIA (acroniem voor 'Mesures pour promoter le développement de l'industrie audiovisuelle' – Maatregelen om de ontwikkeling van de audiovisuele industrie aan te moedigen) 1.7 miljard euro geïnvesteerd in filmontwikkeling, distributie, opleiding en innovatie met als doel het verbeteren van de diversiteit en het internationale concurrentievermogen van de Europese film- en audiovisuele industrie.

Creatief Europa

Creatief Europa, dat de EU-programma's MEDIA en Cultuur combineert, heeft de komende zeven jaar een begroting van bijna 1.5 miljard euro – 9% meer dan voorheen. Creatief Europa zal financiering verstrekken aan ten minste 250,000 kunstenaars en culturele professionals, 2,000 bioscopen, 800 films en 4,500 boekvertalingen. Het zal ook een nieuwe financiële garantiefaciliteit lanceren waarmee kleine culturele en creatieve bedrijven toegang kunnen krijgen tot € 750 miljoen aan bankleningen.

Meer informatie

Europese Commissie MEDIA-programma
De website van Androulla Vassiliou
Volg Androulla Vassiliou op Twitter VassiliouEU
Vertaling in het Bosnisch taal

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending