Verbind je met ons

EU

'Robin de Robot' helpt bij de verzorging van de 94-jarige Italiaanse oma Lea

DELEN:

gepubliceerd

on

1000000000000280000001681CAB003COp 94-jarige leeftijd kon oma Lea niet meer alleen wonen, maar wilde ze thuis blijven. In onze vergrijzende samenleving bevinden veel ouderen zich in dezelfde situatie. Robotica biedt een veilige en betaalbare oplossing. Een door de EU gefinancierd team, @girafplus, heeft de ontwikkeld GirafPlus systeem; een robot helpt ouderen thuis, verbindt ze met familie, vrienden en zorgprofessionals, terwijl draagbare apparaten en sensoren door het hele huis de gezondheid en activiteiten van de persoon in de gaten houden. Het systeem zou eind 2015 commercieel in productie moeten zijn. De EU-markt voor robots en apparaten die onze ouderen helpen, zal in 13 naar schatting 2016 miljard euro bedragen.
“Mensen vragen waarom ik niet alleen bij mijn dochter woon, maar dat ze zelf kleinkinderen heeft en veel nieuwe verantwoordelijkheden. Met deze waardevolle assistent die ik 'Mr. Robin' Ik ben meer ontspannen over de komende jaren, en dat geldt ook voor mijn kinderen en kleinkinderen”, legt de 94-jarige Lea Mina Ralli uit, ook bekend als oma – 'nonna' in het Italiaans – Lea. Ze gebruikt het GiraffPlus-systeem nu vijf maanden en schrijft vaak over 'Mr. Robin aan haar blog (in Italiaans).

Er is 3 miljoen euro EU-financiering geïnvesteerd in GiraffPlus om te testen hoe robots en andere apparaten oudere mensen kunnen helpen een veiliger en onafhankelijker leven te leiden. Het systeem omvat sensoren en een robot. De sensoren zijn ontworpen om activiteiten zoals koken, slapen of televisie kijken te detecteren en de gezondheid te bewaken, bijvoorbeeld bloeddruk of suikerniveaus. Ze stellen de verzorgers van de persoon in staat om hun welzijn op afstand in de gaten te houden en te controleren op vallen. Een robot beweegt zich door het huis en laat familie, vrienden en verzorgers de persoon virtueel bezoeken.

Zilver generatie en economie
Vice-voorzitter van de Europese Commissie NeelieKroesEU, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, zei: “Niemand van ons wordt jonger. Maar we willen allemaal weten dat we onze waardigheid, respect en onafhankelijkheid niet zullen verliezen naarmate we ouder worden. De EU investeert in nieuwe technologie die de zilvergeneratie kan ondersteunen – waardoor niet alleen jaren aan ons leven worden toegevoegd, maar ook leven aan onze jaren!”
De 65-plussers in Europa hebben een besteedbaar inkomen van meer dan € 3,000 miljard en een groot deel hiervan zal worden teruggeploegd in de zorgzame economie. Volgens Stephen Von Rump, CEO van Giraff Technologies AB, zal de EU-markt voor robots en andere apparaten die onze ouderen helpen, in 13 € 2016 miljard bedragen.
“GiraffPlus zal eind 15 in 2014 woningen aanwezig zijn”, zegt Amy Loutfi, de projectcoördinator bij Universiteit van Örebro, Zweden.
“Tot nu toe hebben we zes woningen in Europa gehad – elk twee woningen in Spanje, Zweden en Italië – die met het GiraffPlus-systeem hebben gewoond. Momenteel zitten we midden in de evaluaties, maar we zien dat verschillende aspecten van het systeem door de verschillende gebruikers verschillend gewaardeerd worden. Dit laat zien dat een one-size-fits-all benadering van technologie thuis niet noodzakelijkerwijs de beste is, en dat technologie zowel aanpasbaar als op maat gemaakt moet zijn voor de behoeften van de gebruiker”.
De huidige plannen zijn om het systeem volgend jaar in commerciële productie te brengen, op basis van een vooruitbetaling en maandelijkse abonnementen, waardoor het concurrerend zou zijn in combinatie met de steeds duurder wordende fulltime zorg. De GiraffPlus-consortium omvat publieke en private partners uit Italië, Portugal, Slovenië, Spanje, Zweden en het VK.

Video van oma Lea en 'Mr. Robin'

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending