Opening van de EU Film Festival

| November 17, 2013 | 0 Reacties

poster-34bacCommissievoorzitter José Manuel Barroso, Black Box Theatre, Ulaanbaatar, Mongolië.

17 november 2013

Dames en heren,

"Het is zowel een eer als een genoegen om deel te nemen aan deze viering van de Europese cinema in Mongolië.

"De grote Mexicaanse schrijver, Nobelprijswinnaar en diplomaat, Octavio Paz schreef dat 'elke cultuur geboren wordt in vermenging, in interactie, in confrontatie. Omgekeerd staat het in isolement dat de beschaving sterft '.

"Daarom zijn culturele evenementen, zoals dit festival, die deze directe uitwisselingen mogelijk maken en een directe dialoog tussen verschillende manieren om naar de realiteit te kijken, zo belangrijk.

"Cultuur gaat over de betekenis die we de wereld toekennen. En elke cultuur beschrijft de wereld op een andere manier. Het is dus van vitaal belang om manieren te vinden om met elkaar om te gaan en van elkaar te leren.

"Het is heel belangrijk dat kunstenaars en burgers in het algemeen in vrijheid kunnen creëren en uiten. Een van de films die je vanavond zult zien, Burger Havel, gaat over de man die de leider werd van de zogenaamde Fluwelen Revolutie in toenmalig Tsjecho-Slowakije, die op 24 november 17, net op 1989, een jaar geleden begon met studentendemonstratie. Deze zoektocht naar vrijheid inspireerde de Mongoolse democratische beweging die begon met de demonstratie onder leiding van S. Zorig op december 10 van hetzelfde jaar. Sindsdien heeft Mongolië het pad van democratie en het pad van vrijheid gekozen. De culturele en artistieke creatie ervan heeft ook veel baat gehad.

"Als voorzitter van de Europese Commissie ben ik ook erg trots op de kwaliteit en verscheidenheid van de Europese cinema. Het programma van het filmfestival van dit jaar toont de diversiteit van culturen in de EU: films uit vele verschillende landen, in een grote verscheidenheid aan talen, maar toch allemaal duidelijk Europees.

"Europese cinema is het imago van Europa - een beeld dat het koesteren, ontwikkelen en promoten waard is. Daarom heeft de Europese Unie in de afgelopen 20-jaren de Europese cinema ondersteund via het MEDIA-programma, waarmee ze veel inspirerende films op het scherm heeft gebracht, waaronder meer dan een dozijn Oscar- en Palme d'Or-winnaars.

"Met MEDIA Mundus zijn we een stap verder gegaan om de mogelijkheden van wereldwijde samenwerking in de audiovisuele sector te verkennen. Wij geloven dat samenwerking de juiste weg is, zowel voor de ontwikkeling van onze culturele en creatieve sectoren als voor de bevordering van culturele uitwisseling.

"Ik ben erg trots dat enkele van de meest succesvolle Mongoolse producties van regisseur Byambasuren Davaa," Het verhaal van de treurende kameel "en" De grot van de gele hond ", coproducties waren tussen Mongolië en Duitsland en hebben geprofiteerd van de steun van de Mediaprogramma.

"Met ons toekomstige 'Creative Europe'-programma van 2014 willen we de culturele en audiovisuele samenwerking met onze partners, met name Mongolië, blijven ondersteunen. [Culturele operatoren uit derde landen zullen nu gemakkelijker toegang hebben tot samenwerking met Europa op het gebied van cultuur tot 30% van de in aanmerking komende kosten kunnen worden besteed in derde landen].

"Cinema spreekt een universele taal. Het heeft betekenis en relevantie voor alle mensen, ongeacht hun nationale, culturele of sociale achtergrond. Films brengen diversiteit naar voren, terwijl ze ook de waarden, gevoelens en verlangens benadrukken die we allemaal als mensen delen. Ik hoop dat we volgend jaar, wanneer we het 25-jubileum van de EU-Mongolische betrekkingen vieren, in Brussel een soortgelijk evenement kunnen organiseren met Mongoolse films voor een Europees publiek.

"Ik dank u allen dat u vanavond bij ons hier bent en ik wens u een geweldige screening. Laat de magie beginnen! "

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Awards, Bioscoop, Onstpanning, Europese Commissie, Vrije tijd, Lifestyle

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *