Verbind je met ons

Milieu

geld van de Europese burgers geïnvesteerd in dierenleed

DELEN:

gepubliceerd

on

kippenhok-406

Brussel, 17 juni 2013.

Met financiële steun van lidstaten in de Europese Unie investeren internationale banken en kredietinstellingen in landbouwbedrijven die niet voldoen aan de EU-normen voor de humane behandeling van landbouwhuisdieren. Dat is de conclusie van een rapport van internationale dierenwelzijnsorganisaties Humane Society International, Compassion in World Farming en VIER VOETERS. Als gevolg hiervan roepen de organisaties op tot EU-normen voor dierenwelzijn als leidraad voor het investeringsbeleid in de landbouw voor door de EU gesteunde instellingen.

 In een voorbeeld stelt het rapport vast dat de Chinese varkensproducent Muyuan Foodstuff bijna 30 miljoen dollar aan investeringen ontving, terwijl hij de meerderheid van zijn fokvarkens in zeugenkratten bleef opsluiten. Dergelijke intensieve opsluitingssystemen voorkomen dat dieren hun ledematen volledig strekken, laat staan ​​dat ze kunnen lopen, nestelen of ander belangrijk natuurlijk gedrag vertonen. 

 De afgelopen jaren heeft de EU vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de dierenwelzijnsnormen, onder meer door boeren in de lidstaten te verbieden gebruik te maken van intensieve opsluitingssystemen, zoals onvruchtbare kooien voor leghennen en zeugenkratten om fokvarkens gedurende hun hele dracht vrijwel te immobiliseren. Deze vooruitgang moet elders worden aangemoedigd en mag zeker niet worden ondermijnd door EU-investeringen.

advertentie

 Chetana Mirle, directeur dierenwelzijn bij HSI, legde uit: “Geld van EU-burgers mag niet terechtkomen in de zakken van boeren die niet voldoen aan de EU-normen voor de behandeling van dieren. Het EU-beleid inzake het welzijn van landbouwhuisdieren is niet alleen ingevoerd om deze onaanvaardbare praktijken uit de EU te verdrijven, maar om dierenleed te verminderen en tegemoet te komen aan de vraag van de consument naar welzijn van landbouwhuisdieren.”

Gabi Paun, directeur campagnes bij VIER VOETERS, zei: "We hebben in het buitenland steun ontdekt voor faciliteiten met slechte dierenwelzijnsnormen en we vragen investeringsinstellingen om zich te houden aan de EU-normen voor dierenwelzijn."

Dil Peeling, directeur van campagnes bij Compassion in World Farming, zei: “Als de EU het democratische besluit heeft genomen om de ergste excessen van de bio-industrie te beteugelen, maar Europees geld wordt gebruikt om dierenleed elders aan te jagen, falen de betrokken kredietinstellingen de EU, haar burgers en vooral de dieren die vastzitten in de systemen die ze financieren. Deze instellingen moeten hun beleid nu veranderen.”

Kernelementen van het rapport:

·        Banken die financiering verstrekken ten behoeve van ontwikkeling (ook wel internationale financiële instellingen genoemd), zoals de International Finance Corporation en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, bleken te investeren bij agribusinessbedrijven buiten de EU die dieren opsluiten in kale legbatterijen of zeugenkratten. Onder de bedrijven bevonden zich enkele van de grootste ter wereld.

·        Agribusinessbedrijven die intensieve praktijken bedrijven, zijn onder meer de grootste eierproducent in Turkije, de grootste pluimveeproducent in Oekraïne en enkele van de grootste varkensproductiebedrijven in Oekraïne en China.

·        Ondanks de bezorgdheid van de EU over de manier waarop dieren op boerderijen worden behandeld, ontbreekt het deze banken aan bindende regelgeving met betrekking tot het welzijn van boerderijdieren.

·        Exportkredietinstellingen van EU-landen bieden exportverzekeringen voor apparatuur aan bedrijven die niet voldoen aan de EU-normen voor het welzijn van landbouwhuisdieren.

·        Verzekeringsgaranties onderschreven door de Duitse overheid ondersteunen de export van dierenopsluitingssystemen die niet voldoen aan de EU-normen of de eigen Duitse dierenwelzijnseisen. In de afgelopen vier jaar heeft het land 40.86 miljoen euro aan kredietverzekering verstrekt voor de bouw van kooisystemen om legkippen buiten Duitsland op te sluiten. Toch zijn deze systemen in Duitsland zelf niet toegestaan.

Colin Stevens

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending