Verbind je met ons

Voorpagina

Het vreemde geval van de piano van het Europees Parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

In early 2009 the Estonian government made a generous gift to the European Parliament of a piano. The idea was that this impressive instrument would be a valuable resource that would enable more musical events to be held, chiefly in the Yehudi Menuhin space – effectively the parliament’s concert hall.
Last night some 300 people witnessed a programme of J.S. Bach in support of the ‘Listen to the Pulse of the Planet’ initiative. It was judged by all to be a great success.
Maar achter de schermen waren er problemen die het evenement dreigden te laten ontsporen. Ambtenaren van het Parlement hadden de piano opnieuw aangewezen. Het is geen muziekinstrument meer, het is nu officieel een meubelstuk en kan als zodanig niet worden verplaatst of als piano worden gebruikt.
One MEP told EU Reporter “This is absolutely absurd. It is also an insult to the generosity of the Estonian government, and is disrespectful of the memory and legacy of Sir Yehudi himself. Are they mad?”
Fortunately, since the inception of the parliament’s Classical Music Intergroup under the auspices of Estonian MEP Kristiina Ojuland awareness of classical music has risen, and a strong network of devotees has developed. Strings were pulled, and the concert went ahead with a wonderful concert featuring Ukrainian pianist Dmitri Sukhovienko (pictured) to rapturous applause!

 

Anna van Densky

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending