Verbind je met ons

Voorpagina

Bescherming van erfgoed in gevaar

DELEN:

gepubliceerd

on

Agrigento

Europa's toonaangevende erfgoedorganisatie Europa Nostra heeft vandaag haar nieuwe vlaggenschipprogramma 'De 7 meest bedreigde' gelanceerd, met de Europese Investeringsbankgroep, vertegenwoordigd door het EIB Instituut, als oprichtende partner. Dit programma zal bedreigde monumenten en locaties in Europa identificeren en publieke en private partners op lokaal, nationaal en Europees niveau mobiliseren om een ​​duurzame toekomst voor die locaties te vinden.

“Cultureel erfgoed is Europa's grootste bezit: onze ruwe olie, onze goudreserve. Ons erfgoed is Europa's brood en boter, maar ook het hart en de ziel van Europa. Samen met de Europese Investeringsbank lanceert Europa Nostra met trots het programma 'The 7 Most Endangered'. Als we allemaal samenwerken, kunnen we een echte renaissance van Europa's unieke culturele erfgoed stimuleren”, aldus Plácido Domingo, voorzitter van Europa Nostra.

“Het behoud van het culturele erfgoed in Europa is een enorme opgave en zonder enige twijfel een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor ons allemaal. De Europese Investeringsbank is daarom verheugd de oprichtende partner te zijn van Europa Nostra's nieuwe programma “De 7 meest bedreigde”. Zijn bijdrage aan dit project via het EIB-instituut zal bestaan ​​uit het leveren van analyses en advies over hoe financiering kan worden verkregen voor de binnen dit programma geselecteerde projecten.” voegde Werner Hoyer, president van de Europese Investeringsbank, eraan toe.

De eerste lijst van 'De 7 meest bedreigde' zal worden bekendgemaakt tijdens het 50-jarig jubileumcongres van Europa Nostra in Athene op 16 juni 2013. Een internationaal adviespanel zal de shortlist van de 14 meest bedreigde locaties opstellen en de definitieve lijst van 7 zal worden geselecteerd door het Europa Nostra-bestuur. Nominaties van de meest bedreigde sites kunnen worden gedaan door leden van Europa Nostra of geassocieerde organisaties of door de landenvertegenwoordigingen van Europa Nostra. De volledige lijst hiervan is beschikbaar op de Europa Nostra-website. Deadline voor het indienen van nominaties is 15 maart 2013. (Klik hier voor het nominatieformulier.)

Na de selectie van 'De zeven meest bedreigde' zullen de door het EIB-instituut en de andere geassocieerde partners geselecteerde deskundigen elk van de zeven locaties bezoeken in nauw overleg met lokale belanghebbenden en realistische en duurzame actieplannen voorstellen voor het redden van die locaties. De Ontwikkelingsbank van de Raad van Europa (CEB), gevestigd in Parijs, zal een van de geassocieerde partners zijn voor deze fase van het programma. De plannen zouden advies omvatten over de manier waarop financiering kan worden verkregen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van EU-fondsen of, in voorkomende gevallen, van EIB- of CEB-leningen. Het uitgebreide netwerk van erfgoedorganisaties van Europa Nostra zal lokale gemeenschappen en publieke of private instanties mobiliseren om het eigenaarschap en de betrokkenheid voor de zeven geselecteerde erfgoedsites die in gevaar verkeren te versterken.

'The 7 Most Endangered' is geïnspireerd op een succesvol programma van de Amerikaanse National Trust for Historic Preservation, gevestigd in Washington. Dit programma zal niet alleen een prioriteitenlijst opstellen van erfgoedsites die in gevaar zijn; Ook zal zij concrete reddingsplannen voorstellen, waarin wordt aangegeven wat er kan en moet worden gedaan om deze locaties te redden. Naast het genereren van publieke belangstelling en enthousiasme zal het programma mensen samenbrengen om duurzame oplossingen te creëren door middel van haalbaarheidsstudies, technisch advies, capaciteits- en financieringsondersteuning, projectmanagementondersteuning en grootschalige publiciteit. Op deze manier zullen 'De 7 meest bedreigde' werken als katalysator voor actie.

advertentie

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending