Verbind je met ons

Kazachstan

De luchtvaartsector van Kazachstan wil zijn sterke positie veiligstellen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Aviation Administration of Kazachstan (AAK), verantwoordelijk voor de technische controle en het toezicht op de veiligheid en beveiliging van de burgerluchtvaart in Kazachstan, heeft in de loop der jaren zijn regionale leiderschap en internationale aanwezigheid versterkt.

Catalin Radu, directeur-generaal van de AAK. Fotocredit: Aida Dosbergenova / The Astana Times

In een interview met The Astana Times besprak Catalin Radu, directeur-generaal van de AAK, initiatieven die hebben geleid tot de verwijdering van Kazachstan van de Europese luchtveiligheidsmonitor en plannen om zijn internationale luchtvaartprofiel te verbeteren.“We hebben Kazachstan met succes van de EC-watchlist verwijderd”De huidige luchtvaartsituatie in Kazachstan verkeert in zeer goede staat, zoals beoordeeld en vastgesteld door internationale partners. De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) heeft Kazachstan onlangs op basis van haar laatste audit een beoordeling van 80% effectieve implementatie gegeven. Het land heeft met succes een mogelijk verbod voor zijn luchtvaartmaatschappijen om naar Europa te vliegen vermeden nadat het de veiligheidsproblemen had aangepakt via een tweejarig door de overheid gesteund programma . De Europese Commissie (EC) heeft het land op 15 mei van haar watchlist verwijderd. “We liepen een aanzienlijk gevaar om te worden toegevoegd aan de luchtveiligheidslijst, die alle Kazachse luchtvaartmaatschappijen zou hebben verboden om in Europa te vliegen”, zei de Europese Commissie. Radu. “Als we op de zwarte lijst staan, zou dit een signaal zijn dat onze luchtvaartmaatschappijen niet veilig genoeg zijn om in Europa te vliegen, wat een negatieve invloed heeft op de concurrentie, het vertrouwen van passagiers en internationale reizen naar Kazachstan.” Radu legde uit dat de AAK de afgelopen twee jaar, met politieke steun, een programma heeft geïmplementeerd om veiligheidsproblemen aan te pakken. “Met volledige steun van het Burgerluchtvaartcomité, onze viceminister en de hele regering hebben we Kazachstan met succes van de watchlist verwijderd. We zijn nu volledig uitgerust om toezicht te houden op de veiligheid en regelgeving van de luchtvaart in Kazachstan”, zei hij. Radu is van mening dat de sociaal-economische ontwikkeling van Kazachstan aanzienlijk zal profiteren van de recente ontwikkelingen in de luchtvaartsector. De sterke link tussen luchtvaart en toerisme zal de inspanningen ondersteunen om Kazachstan als een belangrijke toeristische bestemming te promoten en de liberalisering van de markt te vergemakkelijken. Kazachstan”, aldus Radu. Radu benadrukte dat dit succes werd bereikt door nauwe samenwerking met de luchtvaartindustrie. “We delen informatie met de industrie en zorgen voor controle over onze mechanismen om de hoge expertise binnen de AAK te behouden. Internationaal zijn we actief betrokken bij regionale samenwerking met Centraal-Azië en de lidstaten van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), ‘voegde hij eraan toe.Positionering van Kazachstan als leider in de luchtvaart Radu besprak de rol van de Kazachse luchtvaart op mondiaal niveau en wees erop dat Kazachstan ernaar streeft een leider in de luchtvaart te worden, zowel regionaal als mondiaal. luchtvaartsysteem zijn wij de beste in de regio. We ervaren ook een hoge zichtbaarheid vanwege de zeer sterke deelname en interactie met internationale luchtvaartstakeholders. We krijgen dus steeds meer zichtbaarheid”, zegt hij. Radu merkte op dat de AAK een jonge organisatie is, maar al meer dan 80 deskundigen heeft aangenomen en de opleiding voor haar personeel aanzienlijk heeft uitgebreid. “Ons doel is om nationale kracht op te bouwen en tegelijkertijd een regionale leider te worden in Centraal-Azië en de GOS-landen, en een topspeler wereldwijd”, zei hij. Kazachstan werd onlangs aangesteld als permanent vertegenwoordiger in de ICAO-raad in Montreal, ter ondersteuning van zijn ambitie om een mondiale luchtvaartleider worden. Om dit te bereiken heeft de AAK een uitgebreid programma geïmplementeerd om het aantal inspecteurs te vergroten en hun kwalificaties door middel van training op peil te houden. “We hebben de salarissen verdubbeld om expertise aan te trekken en te behouden, en we benadrukken het samenwerken met de industrie om de ontwikkeling ervan te ondersteunen”, aldus Radu. Regionaal streeft de AAK naar een zetel in de ICAO-raad in de volgende vergadering in 2028 via de Euraziatische Civiele Raad. Luchtvaartconferentie, die de politieke aanwezigheid en invloed van Kazachstan zal vergroten. “Wij streven ernaar de categorie 1-status van de FAA (Federal Aviation Administration) te bereiken en werken nauw samen met de European Union Aviation Safety Agency (EASA) en Europese partners om de volwassenheid en paraatheid van ons luchtvaartsysteem te garanderen. ' zei hij. Radu benadrukte ook het belang van digitalisering in de luchtvaart en merkte op dat de AAK zich in de laatste fase bevindt van het selecteren van een partner om dit proces te implementeren. “Dit zal ons effectiever en efficiënter maken, waardoor burgers en de industrie gemakkelijker toegang krijgen tot onze diensten”, zei hij.Inzet voor de veiligheid en modernisering van luchthavens De AAK geeft prioriteit aan beveiligingsprotocollen, waardoor vaak aanvullende maatregelen nodig zijn vanwege tijdelijke potentiële bedreigingen. Radu benadrukte dat gezamenlijke inspanningen waarbij verschillende instanties betrokken zijn, waaronder het Burgerluchtvaartcomité, het Ministerie van Transport en inlichtingendiensten, gericht zijn op het snel aanpakken van zorgen en het verbeteren van de passagierservaring. “Naast verbeteringen op het gebied van de veiligheid zet de AAK zich in voor het verbeteren van de toegankelijkheid van de terminal. Er worden aanzienlijke investeringen gedaan op de luchthavens van Kazachstan om een ​​naadloze ervaring te garanderen die vergelijkbaar is met internationale normen. Elektronische oplossingen en samenwerkingen met internationale partners zijn bedoeld om reizen te vergemakkelijken, vooral voor mensen met beperkte mobiliteit”, zei hij. Radu benadrukte dat onderhoud van kritieke infrastructuur, zoals start- en landingsbanen en toegangsplatforms, van cruciaal belang is voor de veiligheid. En een agressief investeringsprogramma richt zich op de verouderende luchthaveninfrastructuur van het land, ter voorbereiding op de verwachte groei van de industrie in de komende vijf tot tien jaar. “Op dit moment ervaren we een enorme groei in het verkeer en moeten we voorbereid zijn. De samenwerking met het ministerie van Transport heeft tot doel de technische uitdagingen aan te pakken die zijn geïdentificeerd door middel van audits en beoordelingen”, zei hij. “Overheidssteun voor investeringen in luchthaveninfrastructuur zorgt ervoor dat passagiers eersteklas diensten en connectiviteit binnen Kazachstan ontvangen.” Radu besprak de landelijke inspanningen voor de modernisering van luchthavens, inclusief de recente lancering van een nieuwe terminal in Almaty op 1 juni. “Elk nieuw project wordt geconfronteerd met uitdagingen, vooral in de beginfase. De terminal van Almaty, ontworpen voor 2.5 miljoen passagiers, kreeg vorig jaar met ruim negen miljoen passagiers te maken met aanzienlijke spanningen. Desondanks hebben infrastructuurbeheerders een agressief investeringsprogramma geïmplementeerd om aan de vraag te voldoen”, zei hij. Hij legde uit dat de terminal op tijd werd voltooid, met initiële aanpassingen om een ​​soepele werking te garanderen, en dat er voortdurende inspanningen worden geleverd om de nieuwe terminal te integreren met de bestaande infrastructuur. , die geleidelijk vordert. “Over het algemeen zijn infrastructuurinvesteringen landelijk wijdverspreid, inclusief recente ontwikkelingen zoals de Karaganda-luchthaven voor vracht. Lokale en centrale overheden, maar ook particuliere investeerders, nemen het voortouw bij deze initiatieven. Het is onze rol om hen te ondersteunen, de technische naleving te garanderen en prioriteit te geven aan de veiligheid en beveiliging van passagiers”, zei hij. Initiatieven voor schone energie Kazachstan zet zich in voor ecologische duurzaamheid en streeft ernaar om tegen 2060 koolstofneutraliteit te bereiken door het ontwikkelen van schone energieprojecten en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. “Toen ik in Kazachstan aankwam, lag de focus vooral op de olie- en gasindustrie, met weinig aandacht voor duurzame vliegtuigbrandstof. SAF) alternatieven. Er is echter een gezamenlijke inspanning op de hoogste overheidsniveaus om Kazachstan om te vormen naar een groene economie. Als reactie hierop hebben we stappen ondernomen om onze zichtbaarheid te vergroten”, aldus Radu. Toen hij zijn rol op zich nam, richtte hij een speciale duurzaamheidsafdeling op, die zich inzet om initiatieven op dit gebied te bevorderen. “In mei waren we gastheer van het eerste internationale forum over duurzame ontwikkeling ter wereld. vliegtuigbrandstof, waarbij vertegenwoordigers uit de olie- en gas- en luchtvaartsector samenkomen om de productie te bespreken. Kazachstan houdt zich bezig met internationale duurzaamheidsagenda's, waaronder de ondertekening van een cruciale overeenkomst met de International Air Transport Association (IATA). Wij zijn een van de toplanden ter wereld die aan dit programma deelnemen”, aldus Radu.Sinds kort doet het land dat ook Gesigneerd een overeenkomst over bijstand, capaciteitsopbouw en training (ACT) zodat SAF het eerste land uit het GOS wordt dat zich aansluit bij dit belangrijke ICAO-programma.Het versterken van lokale talenten en toekomstige stappenVolgens Radu is het van cruciaal belang om het besluit van de regering te erkennen en te prijzen om expats op te nemen in een gevoelige overheidsinstantie, vooral een instantie die zo essentieel is als de luchtvaart, vooral voor Kazachstan. “Hoewel het opzetten van de AAK als een agentschap en het waarborgen van de doeltreffendheid ervan van het grootste belang is, komt er een tijd waarop we leiderschapsrollen moeten overdragen aan lokale experts”, aldus Radu. “Om dit doel na te streven, hebben we uitgebreide trainingsprogramma’s voor onze lokale leiders opgezet. , waarbij de nadruk ligt op gebieden als procesbeheer en luchtvaartspecifieke vaardigheden. Wij faciliteren hun deelname aan stages en branche-evenementen om internationale bekendheid en erkenning te verwerven. Het is essentieel dat deze opkomende leiders bekend zijn binnen de mondiale luchtvaartgemeenschap”, zei hij. Radu benadrukte het belang van het faciliteren van de integratie van zijn collega's in de internationale arena met het oog op toekomstige paraatheid. Bij het bespreken van de toekomstige initiatieven noemde Radu het allereerste Aviation Cargo and Logistics Regional Forum ooit op 19-21 juni in Astana. De ontwikkeling van de vrachtluchtvaart speelt een cruciale rol. rol in de moderne logistiek en handel en vormt een sleutelelement in de multimodale logistieke strategie van Kazachstan. “Er is een strategisch doel, gesteund door onze president en premier, om Kazachstan te positioneren als luchtvrachtknooppunt vanwege onze gunstige geografische ligging en beschikbare middelen. Onze samenwerking met de International Air Cargo Association (TIACA), de belangrijkste vereniging van de luchtvrachtindustrie, zal uitdagingen aanpakken en de agenda bepalen voor de opkomst van Kazachstan als regionaal knooppunt”, zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending