Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan en Zuid-Korea zijn het eens over nieuwe samenwerkingsgebieden

DELEN:

gepubliceerd

on

Kazachstan en Zuid-Korea zijn overeengekomen hun uitgebreide strategische partnerschap verder te ontwikkelen door nieuwe samenwerkingsgebieden te identificeren, verklaarde president Kassym-Jomart Tokayev op 12 juni tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol, na bilaterale onderhandelingen, zoals gerapporteerd door de Akorda.

Zuid-Korea is een van de vijf grootste investeerders in Kazachstan, met een investeringsvolume van $9.6 miljard vorig jaar. Meer dan 700 bedrijven met Koreaans kapitaal zijn met succes actief in Kazachstan, waaronder grote bedrijven als Samsung, Hyundai, Kia, Lotte, Doosan en Posco. De leiders kwamen overeen om de alomvattende samenwerking te versterken, voornamelijk op het gebied van infrastructuur- en productieontwikkeling, financiën, energie en milieu. , de automobiel- en ruimtevaartindustrie, IT en digitalisering. Doosan Enerbility bouwt momenteel een energiecentrale op basis van een gecombineerde cyclus in Turkistan, terwijl Samsung Electronics van plan is huishoudelijke apparaten te gaan produceren in Kazachstan.

Daarnaast wil GL Ralpha een biofarmaceutische fabriek bouwen in Astana. Tokayev bevestigde de bereidheid van Kazachstan om gunstige omstandigheden te creëren voor Koreaanse bedrijven die geïnteresseerd zijn in de gezamenlijke exploratie en productie van zeldzame aardmetalen. Om dit te vergemakkelijken is een werkgroep opgericht om de interactie tussen de intergouvernementele commissie, de Business Council en het bedrijfsleven te verbeteren. De Kazachse president benadrukte een memorandum van overeenstemming op het gebied van het bankentoezicht en merkte op dat dit was ondertekend om de veiligheid van investeringen te garanderen. Hij steunde ook de transformatie van de Koreaanse microfinancieringsorganisatie BNK Finance Kazakhstan tot een tweedelijnsbank. Wat betreft wetenschap en onderwijs beloofde Tokayev te overwegen een filiaal van de Woosong Universiteit in Turkistan te openen.

Hij verzekerde ook steun aan de Koreaanse diaspora in Kazachstan bij het behoud en de ontwikkeling van hun taal en stemde ermee in om in beide landen regelmatig culturele evenementen te organiseren. “Momenteel kunnen burgers van Kazachstan tot 30 dagen zonder visum in Korea verblijven. In de nabije toekomst zullen er directe vluchten plaatsvinden op de route Astana-Seoul”, zei hij. Tokajev bevestigde zijn steun voor het Korea-Central Asia K-Silk Road Initiative en steunde het voorstel van Zuid-Korea om volgend jaar de eerste top in dit formaat te houden. in Seoul. Naast hun focus op regionale samenwerking uitten beide leiders hun bezorgdheid over mondiale conflicten en benadrukten ze het belang van het oplossen van geschillen door middel van dialoog en diplomatie, met inachtneming van het VN-Handvest en het internationaal recht. Yoon benadrukte het belang van het versterken van het strategische partnerschap en economische samenwerking tussen Kazachstan en Zuid-Korea, waarbij nota wordt genomen van overeenkomsten die zijn bereikt in de elektriciteitssector en de levering van cruciale mineralen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending