Verbind je met ons

Kazachstan

De EBRD ondersteunt inclusieve leningen in Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) ondersteunt inclusieve kredietverlening Kazachstan door nieuwe fondsen te verstrekken aan de belangrijkste microfinancier van het land, KMF. KMF is al bijna twintig jaar klant van de EBRD en het financiële pakket van maximaal 25 miljoen dollar (23.2 miljoen euro) zal worden uitbetaald in lokale valuta, de Kazachse tenge (KZT) of in Amerikaanse dollars, waardoor bedrijven die worden beheerd of eigendom zijn van vrouwelijke ondernemers of jonge individuen toegang krijgen tot broodnodige fondsen zonder blootstelling aan valutarisico's.

Het zal bestaan ​​uit een lening van maximaal 15 miljoen dollar (9.3 miljoen euro) in het kader van het Women in Business (WiB)-programma van de EBWO voor Centraal-Azië, dat wordt ondersteund door de Financieringsinitiatief voor vrouwelijke ondernemers. KMF zal ook profiteren van technische bijstand in het kader van de WiB, die het ondernemerschap en de zakelijke activiteiten van vrouwen zal helpen bevorderen. Haar cliënten, door vrouwen geleide kleine en middelgrote ondernemingen, zullen via de Bank ook toegang krijgen tot technisch advies Programma Advies voor kleine bedrijven.

Het tweede segment van het pakket is een lening van maximaal 10 miljoen dollar (€ 9.3 miljoen) in het kader van het Youth in Business-programma van de EBWO in Centraal-Azië, dat zich richt op micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die geleid worden of eigendom zijn van jonge individuen die onder het leeftijd van 35 jaar. In aanmerking komende kredietnemers zullen profiteren van subsidies en concessionele medefinanciering die bedoeld zijn om inclusieve leningen en ondernemerschap voor jongeren te stimuleren.

Met tot nu toe ruim 10.3 miljard euro geïnvesteerd in het land via 322 projecten, is Kazachstan de grootste en langstlopende bankoperatie van de EBWO in Centraal-Azië, waar de Bank een robuuste groei tot 2025 voorspelt. De Kazachse economie zal in 5.5 met 2025 procent groeien. 2024, ondanks een tijdelijke vertraging in XNUMX.

Volgens de laatste Regionale economische vooruitzichten (REP) Volgens het rapport zullen de Centraal-Aziatische economieën in totaal naar verwachting een groeivertraging zien naar 5.4 procent in 2024. In 5.9 wordt echter een herstel naar 2025 procent verwacht.

Het rapport merkt op dat de intermediaire handel met Rusland, dat in 2023 een belangrijke groeibijdrage leverde aan veel Centraal-Aziatische economieën, nu een plateau heeft bereikt. Zware overstromingen en extreem koud weer die toesloegen Kazachstan en Mongoliëzullen respectievelijk een negatieve invloed hebben op hun groei op de korte termijn, maar de vooruitzichten van de regio voor zowel 2024 als 2025 blijven zeer positief.

advertentie

De afgelopen twee jaar heeft de regio een aanzienlijke toename gezien van publiek en privaat gefinancierde investeringen in transport, logistiek en exportgerichte productiecapaciteit. De robuuste groei van de lonen en de reële inkomens, in combinatie met een sterke toename van het internationale toerisme en de toename van het toerisme, zorgden voor een consumptiehausse, die verder werd ondersteund door de technologische vooruitgang op het gebied van consumentenkredieten.

De intraregionale handel, investeringen en toerisme bleven stijgen, geholpen door een sterk verbeterde regionale samenwerking bij gemeenschappelijke uitdagingen, variërend van water- en energietekorten tot knelpunten op het gebied van transport en grensbeheer. De inflatie daalde in alle landen naar een niveau van één cijfer, in lijn met de bredere mondiale trends, waardoor de centrale banken in de meeste Centraal-Aziatische staten de groei opnieuw konden prioriteren en hun monetaire beleid konden versoepelen.

De EBRD verwacht dat de publieke beleidsagenda's van de regio in 2024-25 zullen worden gedomineerd door de behoefte aan dringende verbeteringen in de infrastructuur en de publieke managementpraktijken, de implementatie van politiek gevoelige tariefhervormingen en inspanningen om een ​​brede regionale overeenkomst te bereiken over het gebruik van gedeelde hulpbronnen. zoals transport, water en energie.

In 2023 groeide de grootste economie van de regio, Kazachstan, voornamelijk dankzij de consumentenvraag en de overheidsuitgaven (gedeeltelijk gefinancierd door verhoogde overdrachten uit het Nationaal Fonds). De detailhandel en groothandel waren de belangrijkste groeimotoren, ondersteund door stijgende lonen en consumentenleningen. Terwijl de inkomsten uit de olie-export daalden door de lagere prijzen, zorgde de export naar de landen van de Euraziatische Economische Unie voor een impuls voor de niet-olieactiviteiten, wat leidde tot een toename van de productie en de investeringen in vaste activa. Deze trend zette zich in het eerste kwartaal van 2024 voort, omdat de bbp-groei werd ondersteund door een expansie in niet-oliesectoren, zoals de bouw, communicatie, transport en opslag.

Volgens het REP-rapport houden de neerwaartse risico's voor de vooruitzichten verband met de ernstige overstromingen die het land eind maart en april 2024 treffen. Hoewel de hoge overheidsuitgaven naar verwachting hun impact op de totale vraag zullen verzachten, moet de volledige impact van de overstromingen nog worden beoordeeld. . De EBRD voorspelt dat het bbp van Kazachstan in 4.5 met 2024 procent zal groeien. In 2025 zal de economische groei waarschijnlijk versnellen tot 5.5 procent als gevolg van de hogere olieproductie, een herstel van de landbouw en mogelijke privatiseringen.

Het REP van de EBWO voorspelt dat de aanhoudende tariefhervormingen zullen helpen de energiesubsidies te verlagen, waardoor de overheidsuitgaven met naar schatting 1.5 procentpunt van het bbp zullen afnemen. Er wordt verwacht dat de economie in 6.5 met 2024 procent en in 6.0 met 2025 procent zal groeien, met sterke bijdragen van investeringen in vaste activa en de netto-export. Privatisering en marktgerichte hervormingen kunnen de vooruitzichten versterken door directe buitenlandse investeringen aan te trekken. Aan de andere kant zal de groei waarschijnlijk worden beperkt door chronische energie- en watertekorten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending