Verbind je met ons

Kazachstan

Tokajev, staatshoofden van Centraal-Aziatische staten ontmoeten de Duitse bondskanselier in Berlijn

DELEN:

gepubliceerd

on

Fotocredit: Akorda.

De synergie van de politieke invloed en economische kansen van Duitsland met het enorme potentieel van de Centraal-Aziatische staten kan een grote bijdrage leveren aan de duurzame vooruitgang van de regio, zei president Kassym-Jomart Tokajev tijdens een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de hoofden van de Centraal-Aziatische landen. in Berlijn op 29 september, meldde Akorda, Staff Report in Internationale.

Eerder de staatshoofden deelgenomen tijdens de C5+Duitsland-top met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier.  

Naar verluidt vertoonde de Centraal-Aziatische handel met Duitsland een positieve trend en bedroeg eind vorig jaar in totaal 11 miljard dollar. Kazachstan is goed voor ruim 80% van deze handelsomzet.

Tokajev sprak zijn bereidheid uit om “de export naar Duitsland te verhogen met nog eens 100 niet-grondstofartikelen voor een totaalbedrag van $850 miljoen”. 

De langlopende importcontracten en speciale handelspreferenties voor Centraal-Aziatische staten kunnen bijdragen aan de groei van de onderlinge handelsomzet. 

Tokajev veroordeelde ook de confrontatie met de sancties en steunde de handel zonder beperkingen en barrières.

advertentie

“Kazachstan verzet zich tegen sanctieconfrontaties, omdat politiek gemotiveerde beperkingen de algehele sfeer van de internationale betrekkingen vergiftigen en niet bijdragen aan de ontwikkeling van handel en economische samenwerking tussen staten”, aldus Tokajev. “Tegelijkertijd moeten we sanctiebeperkingen in de regionale politiek overwegen. Wij zijn van mening dat de tijd is gekomen voor constructieve diplomatie om een ​​wederzijds aanvaardbare formule voor vrede en samenwerking te vinden. Ik sprak hierover onlangs vanaf het podium van de Verenigde Naties tijdens een zitting van de Algemene Vergadering. Kazachstan pleit voor de ontwikkeling van onbelemmerde handels- en investeringssamenwerking met alle geïnteresseerde staten.”

Tokajev merkte op dat ontmoetingen met de bondskanselier en de hoofden van Duitse bedrijven productief zullen zijn voor de economische samenwerking. 

Omdat landbouw ook een prioriteitsgebied is, stelde de president voor om met de steun van Duitse partners het Regionaal Centrum voor Duurzame Landbouw in Kazachstan op te richten. 

“Al meer dan dertig jaar behoort Duitsland consequent tot de belangrijkste investeerders in de economie van ons land. Kazachstan streeft ernaar de wederzijds voordelige samenwerking met Duitsland voort te zetten en is bereid alle noodzakelijke voorwaarden voor Duitse investeerders te creëren, inclusief naleving van de principes op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG), zei hij. 

Ook samenwerking op het gebied van transport en transit stond op de agenda van de bijeenkomst. Tokayev nodigde Duitse partners uit om deel te nemen aan de ontwikkeling van de Trans-Kaspische route en de Kaspische Zeehavens en om een ​​gezamenlijke productie van transportschepen op te zetten en logistieke centra te creëren. 

“De Centraal-Aziatische regio wordt een belangrijke schakel in het mondiale transport en speelt een belangrijke rol als continentale brug in de noord-zuid- en oost-westrichting”, aldus Tokajev. “Van bijzonder belang is de ontwikkeling van de Trans-Kaspische route en de samenhang ervan met de Global Gateway-strategie. Op de middellange termijn kan het volume van het vrachtverkeer langs deze corridor vervijfvoudigen. Hiervoor wordt systematisch gewerkt.”

Kazachstan beschikt over reserves om het tekort op de wereldmarkt voor titanium en andere materialen op te vullen.

Ecologie en de groene economie zijn een andere cruciale prioriteit voor interactie. Duitsland lanceerde de Bureau voor waterstofdiplomatie in Astana, dat alle landen in de regio bestrijkt. De Duitse regering heeft ook het Green Central Asia-initiatief gelanceerd om het Water Initiative voor Centraal-Azië voort te zetten. 

Tokajev sprak over terrorisme, religieus extremisme, drugshandel en grensoverschrijdende misdaad als een van de uitdagingen voor Centraal-Azië. Duitsland heeft deze bedreigingen aangepakt via zijn project en binnen het raamwerk van de EU, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en andere internationale organisaties. 

Tokajev drong erop aan de inspanningen van de internationale gemeenschap en de Centraal-Aziatische staten om een ​​humanitaire crisis in Afghanistan te voorkomen, te blijven steunen. Hij wees op het belang van de oprichting van het Regionaal Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de VN voor Centraal-Azië en Afghanistan in Almaty.

President van Kirgizië Sadyr Zhaparov, president van Tadzjikistan Emomali Rahmon, president van Oezbekistan Shavkat Mirziyoyev en voorzitter van de Halk Maslahaty van Turkmenistan Gurbanguly Berdimuhamedov woonden de bijeenkomst bij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending