Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan bouwt aan meer verbindingen met de wereld

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Kazachstan stippelt een hervormingskoers uit die ook buiten zijn grenzen weerklank zal vinden, terwijl het land probeert de economische groei te stimuleren en buitenlandse investeringen aan te trekken. schrijft Murat Nurtleu.

Het plan, dat president Kassym-Jomart Tokajev eerder deze maand in zijn State of the Nation-toespraak heeft geschetst, biedt een duidelijke visie op de ontwikkeling van het land in de komende drie jaar en zal bredere gevolgen hebben voor de regionale ontwikkeling en samenwerking.

Kazachstan, strategisch gelegen op het kruispunt van Europa en Azië, is lange tijd een cruciaal knooppunt geweest voor transport en handel. Ruim 80% van de goederen die vanuit China en Centraal-Azië naar Europa gaan, gemeten naar volume, gaat via Kazachstan.

Onze nieuwe economische agenda legt aanzienlijke nadruk op investeringen in infrastructuur en logistiek langs de Internationale Noord-Zuid Transportcorridor, die India en Europa met elkaar verbindt, en de Trans-Kaspische Internationale Transportroute, ook bekend als de Middencorridor, die China en Europa met elkaar verbindt. de Kaspische Zee en landen als Turkije, Georgië en Azerbeidzjan.

Beide routes lopen door Kazachstan, maar zullen niet alleen van belang zijn voor ons land, maar ook van cruciaal belang zijn voor het bevorderen van de internationale handel en samenwerking tussen Europa en Azië.

Het aantal zendingen langs de Trans-Kaspische Route zou op de middellange termijn potentieel kunnen vervijfvoudigen. Vorig jaar verdubbelde de goederenoverslag via dit kanaal tot circa 1.7 miljoen ton. In de eerste vijf maanden van 2023 steeg het vrachtvervoer nog eens met 64% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De president heeft plannen aangekondigd om de doorvoercapaciteit van de Middle Corridor tegen 500,000 te vergroten tot 2030 zeecontainers per jaar. De route is ongeveer 2,000 kilometer korter dan de Northern Corridor, die door Rusland loopt. Dit zou de transittijden tussen China en Europa moeten verkorten.

advertentie

Om de verdere ontwikkeling van de Trans-Kaspische Route mogelijk te maken, plannen we de aanleg van een nieuwe droge haven in Bakhty, een grensovergang met China. We versnellen ook de ontwikkeling van een containerhub in de Kaspische haven van Aktau en breiden de havencapaciteit in de Zwarte Zee langs de Middle Corridor uit. De bouw van op Kazachs gerichte terminals in Xi'an, China, en Poti, Georgië, is aan de gang. Er zullen ook verschillende nieuwe binnenlandse spoorlijnen worden aangelegd.

De uitbreiding van transcontinentale handelsroutes mag niet verkeerd worden geïnterpreteerd als het begin van een nieuw Groot Spel van geopolitieke rivaliteit. Zoals president Tokajev in zijn toespraak benadrukte, ligt de sleutel tot het ontsluiten van ons volledige transportpotentieel in het onderhouden van constructieve en vriendschappelijke betrekkingen met alle buurlanden, inclusief Rusland en China.

Kazachstan boekte vorig jaar een recordhandelsvolume van 136 miljard dollar, inclusief 84 miljard dollar aan export. Hoewel de winning van hulpbronnen onze belangrijkste economische pijler blijft, is diversificatie een belangrijke prioriteit.

Vorig jaar trok het land 28 miljard dollar aan directe buitenlandse investeringen aan, een nieuw hoogtepunt. Om meer instroom aan te moedigen zouden buitenlandse en binnenlandse investeerders die in de verwerkende industrie werken binnenkort een belastingvrijstelling van drie jaar kunnen krijgen.

We zijn ook van plan drie buitenlandse banken uit te nodigen om activiteiten in Kazachstan te vestigen om de concurrentie in de banksector te intensiveren en meer financiële instellingen te betrekken bij bedrijfsleningen en de financiering van economische projecten.

Wij erkennen dat buitensporige staatsinmenging in de economie innovatie en concurrentie kan belemmeren. Als remedie bevat onze agenda plannen voor de privatisering en beursnotering van een aantal staatsbedrijven, vooral in niet-kernsectoren, om de marktefficiëntie te vergroten.

De president van Kazachstan, Kassym-Jomart Tokayev, houdt op 1 september zijn State of the Nation-toespraak: hij stelde een referendum voor over de bouw van een nieuwe kerncentrale. (Hand-out via Reuters)

President Tokajev heeft zijn engagement voor groene economische groei herhaald, in lijn met de mondiale inspanningen op het gebied van duurzaamheid en milieubeheer. Ons land investeert in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, maar ook in opkomende technologieën zoals de productie van waterstof. Bovendien heeft de president voorgesteld een nationaal referendum te houden om de publieke opinie te peilen over de vraag of de eerste nieuwe volwaardige kerncentrale van het land sinds de onafhankelijkheid moet worden gebouwd.

De afgelopen vijf jaar is het aandeel hernieuwbare energiebronnen in onze totale energieproductie gestegen tot bijna 5%, en we zijn van plan om tegen 1.4 nog eens 2027 gigawatt aan hernieuwbare capaciteit toe te voegen. Nu groene financiering mondiaal aan belang wint, streven we ernaar om Kazachstan te positioneren als een regionaal centrum voor groene financiering via het Astana International Financial Centre.

Digitalisering is een andere hoeksteen van onze strategische aanpak. Kazachstan streeft ernaar om te evolueren naar een IT-centrische natie en nieuwe wegen voor technologische samenwerking te ontsluiten. Ons land heeft de potentie om als platform te dienen voor het leveren van rekenkracht aan internationale spelers.

Om dit te bereiken zijn we van plan prikkels te introduceren om investeringen in de bouw van grootschalige datacenters aan te trekken. In overleg met deskundigen uit de sector moet ontwerpwetgeving worden ontwikkeld om de leidende beginselen voor digitalisering te schetsen. We zullen ook joint ventures met grote buitenlandse bedrijven ondersteunen, in lijn met het ambitieuze doel van de regering om de export van IT-diensten tegen 1 te verdubbelen tot 2026 miljard dollar.

Gelijktijdig met het economische hervormingsprogramma politieke veranderingen zijn doorgevoerd om de overheidsmachten beter in evenwicht te brengen en de burgerparticipatie te vergroten om de politieke stabiliteit te vergroten. De presidentiële bevoegdheden zijn teruggeschroefd en presidenten mogen nu slechts één ambtstermijn van zeven jaar vervullen.

Het gekozen parlement van het land heeft meer invloed gekregen en wordt diverser, met de opname van meer partijen en de implementatie van een nieuw raamwerk waarbij 30% van de leden nu wordt gekozen uit districten met één lid. Bij de algemene verkiezingen van maart werd een opmerkelijke toename van het aantal onafhankelijke kandidaten strijden om zetels in het parlement en lokale organen.

De regering zelf wordt ook aanzienlijk geherstructureerd en uitgebreid met de oprichting van nieuwe ministeries en kabinetsposten. Sommige nieuwe ministers komen uit de particuliere sector en hebben uitgebreide ervaring op hun respectieve terreinen.

Samenvattend zijn onze economische hervormingen, geleid door de visie van de president op Rechtvaardig Kazachstan, bedoeld om bij te dragen aan de creatie van een meer evenwichtige, duurzame en mondiaal geïntegreerde economie. De weg die voor ons ligt zal waarschijnlijk complex zijn en geavanceerde beleidsbeslissingen vereisen.

Terwijl we met voorzichtig optimisme verder gaan, moeten de internationale politieke en zakenwereld dit opmerken en met ons samenwerken om dit ontwikkelingsprogramma te ondersteunen, dat belooft niet alleen Kazachstan te transformeren maar ook bij te dragen aan een meer onderling verbonden mondiale toekomst.

Murat Nurtleu is de vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending