Verbind je met ons

Kazachstan

De VN moeten zich richten op keuzes die onze eeuw zullen bepalen, en niet alleen op de korte termijn

DELEN:

gepubliceerd

on

Getty Images

Sinds de oprichting van de Verenigde Naties 78 jaar geleden heeft de Algemene Vergadering de meest invloedrijke leiders ter wereld onder één dak samengebracht om de meest urgente problemen ter wereld op te lossen. Elk jaar herinnert deze top eraan hoeveel verantwoordelijkheid er wordt gedragen door zo weinigen – wier beslissingen, zelfs die die ogenschijnlijk onbelangrijk zijn, het lot van miljarden mensen kunnen veranderen. schrijft Kassym-Jomart Tokayev.

Dit jaar weegt die verantwoordelijkheid nog zwaarder dan normaal. Onze internationale orde is niet alleen meer gepolariseerd dan in tientallen jaren het geval is geweest, maar is ook gefragmenteerd in een tijd waarin we ons geen verdeeldheid kunnen veroorloven, gezien de realiteit dat dit beslissende jaren zijn in de geschiedenis van onze planeet.

Of het nu gaat om klimaatverandering, kunstmatige intelligentie of op talloze andere terreinen: de beslissingen die de wereldleiders de komende maanden en jaren nemen, zullen decennia, zo niet eeuwenlang weerklank vinden. Als zodanig krijgt elk moment van de internationale dialoog een nieuwe dimensie van belang.

Mijn boodschap aan mijn collega’s van over de hele wereld is dan ook dat we, ook al kunnen we de onmiddellijke crises en zorgen die zo’n groot deel van onze tijd als leiders in beslag nemen, niet kunnen negeren, we nooit mogen vergeten dat we een plechtige verantwoordelijkheid hebben voor een toekomst die verder gaat dan onze eigen politieke carrières, zelfs voorbij onze tijd op aarde.

De ervaring van de afgelopen jaren heeft ons geleerd dat we jammerlijk onvoldoende voorbereid zijn op dreigingen waarvan we ons duidelijk bewust waren, maar waar we ons geen zorgen over maakten. We hadden ten onrechte vertrouwen in de veronderstelling dat het onwaarschijnlijk was dat dergelijke bedreigingen onder onze toezicht werkelijkheid zouden worden.

De pandemie is het meest voor de hand liggende voorbeeld. Het is moeilijk te beargumenteren dat welk land dan ook volledig voorbereid was op de verwoesting die een simpele virusstam aan ieder van ons heeft toegebracht.

Klimaatverandering is een ander duidelijk voorbeeld. Hoewel dit een crisis is die zich in de loop van tientallen jaren in plaats van dagen heeft voltrokken, heeft onze inherente kortzichtigheid geleid tot vertraging na vertraging. Pas nu, nu er al aanzienlijke schade is aangericht, komen we dicht bij actie die het tij zou kunnen keren. Alleen de tijd zal leren of het ons gaat lukken.

advertentie

Misschien wel de meest angstaanjagende van al deze bedreigingen is die van nucleaire vernietiging – een dreiging die de afgelopen maanden duidelijker is geworden, nu de spanningen tussen kernmachten over de hele wereld zijn gestegen tot niveaus die sinds de donkerste dagen van de Koude Oorlog ongehoord zijn.

Als land dat in die jaren zwaar getroffen werd door de proliferatie van kernwapens, heeft Kazachstan een voortrekkersrol gespeeld bij de mondiale denuclearisatie-inspanningen. Op dit vlak werd vooruitgang geboekt. Maar het feit dat we slechts enkele seconden verwijderd zijn van een existentiële ineenstorting toont aan dat we er collectief niet in zijn geslaagd de kansen te benutten die jaren van vredestijd bieden.

Ondanks hun onevenredige belang staan ​​deze kwesties op de langere termijn zelden op onze agenda. Gedreven als we zijn door het meedogenloze tempo van de moderne politiek, zijn dit kwesties die we liever onder ogen zien als ze zich als een onmiddellijke bedreiging voordoen – op welk punt het vaak te laat is.

Zelfs het klimaat, dat zichzelf heeft gevestigd als een bepalend kenmerk van elke internationale agenda en bijeenkomst, wordt maar al te vaak naar beneden op de prioriteitenlijst gedrukt en verdrongen door kortstondige crises die een onmiddellijke oplossing vereisen.

Dit wil niet zeggen dat we de anarchie moeten laten heersen terwijl we ons zorgen maken over het lot van de generatie van onze kleinkinderen. Natuurlijk hebben wij als leiders een verantwoordelijkheid voor de korte termijn: om alles te doen wat we kunnen om het dagelijks leven van onze burgers te verbeteren. Onze politieke carrières zullen van korte duur zijn als we dat vergeten.

Wat het echter zou moeten betekenen, is dat we de problemen waarmee we worden geconfronteerd in een context moeten plaatsen en bewust nieuwe prioriteiten moeten stellen, zodat we een evenrediger deel van onze aandacht en middelen kunnen besteden aan de problemen die onze toekomst zullen bepalen.

Naast onze inspanningen op het gebied van denuclearisatie heeft Kazachstan ook inspanningen geleverd op verschillende van deze gebieden.

We hebben voortdurend opgeroepen tot de oprichting van een biologisch veiligheidsagentschap van de VN, dat ons kan helpen ons voor te bereiden op de pandemieën van de toekomst. We hebben ons uitgesproken over de mondiale water- en voedselzekerheid. We blijven samenwerken met onze internationale partners om de basis te leggen voor de economie van de toekomst, door te zoeken naar de meest effectieve manier om onze aanzienlijke voorraden uranium, lithium, zeldzame aardmetalen en andere cruciale mineralen te benutten.

Deze inspanningen kunnen echter alleen betekenisvol en effectief zijn als ze werkelijk worden geïnternationaliseerd. Dit vereist visie, vastberadenheid en vooruitziendheid van leiders over de hele wereld. Het is geen kleine uitdaging, vooral in een wereld waar de mondialisering en de massamedia de politieke druk en polarisatie hebben opgevoerd, dichtbij en ver weg.

Maar als we een duurzame en welvarende koers door de geschiedenis van de mensheid willen uitstippelen, hebben we geen andere keuze dan te denken met het grotere geheel in gedachten. We moeten onze inspanningen richten op de keuzes die onze eeuw zullen bepalen, en niet alleen op de komende maanden. Al het minder zou niet voldoen aan de verantwoordelijkheid die we hebben tegenover onze eigen burgers en tegenover de mensheid als geheel.

Kassym-Jomart Tokajev is sinds 2019 president van de Republiek Kazachstan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending