Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan is het belangrijkste doelwit voor buitenlandse investeringen in post-Sovjetlanden

DELEN:

gepubliceerd

on

De Conferentie van de Verenigde Naties voor handel en ontwikkeling (UNCTAD) heeft haar rapport over wereldwijde investeringen voor het jaar 2022 vrijgegeven. De netto instroom van buitenlandse directe investeringen (FDI) naar Kazachstan bedroeg 6.1 miljard dollar, het hoogste cijfer in de afgelopen vijf jaar en 83 % hoger dan in 2021. Het overtreft het niveau van enig ander post-Sovjetland, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

In termen van netto buitenlandse directe investeringen bekleedt Kazachstan de eerste plaats in de post-Sovjet-ruimte, vorig jaar goed voor 6.1 miljard dollar. Drie andere landen bereikten minstens $ 2 miljard aan netto BDI, Oezbekistan met $ 2.5 miljard, Litouwen met $ 2.2 miljard en Georgië met $ 2 miljard. De slechtste negatieve ranking was voor Rusland, met een netto terugtrekking van buitenlandse investeringen van -$ 18.7 miljard.

Centraal-Azië als geheel wordt steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders, met een netto DBI-instroom naar de regio die met 39% is gestegen en in totaal 10 miljard dollar bedraagt, waarvan Kazachstan 61% voor zijn rekening neemt. Bovendien staat Kazachstan op de vijfde plaats van alle opkomende economieën wat betreft het aantrekken van netto-investeringen in projecten voor hernieuwbare energie tussen 2015 en 2022, met een totaal van $ 56.3 miljard.

Overall, the report’s results show that global net FDI flows decreased by 12% in 2022 to $1.3 trillion, following significant growth in 2021. The main reasons for this decline are the conflict in Ukraine, high food and energy prices, and increasing government debt in countries worldwide.

De daling trof vooral de ontwikkelde landen, waar de netto DBI-instroom met 37% afnam tot 378 miljard dollar. Ondertussen namen de stromen naar ontwikkelingslanden gemiddeld met 4% toe.

De Conferentie van de Verenigde Naties voor handel en ontwikkeling (UNCTAD) is het belangrijkste orgaan van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op het gebied van handel en investeringen. Het werd opgericht in 1964 en heeft zijn hoofdkantoor in Genève, Zwitserland. Binnen het VN-systeem dient UNCTAD als coördinatiecentrum voor ontwikkelingskwesties en aanverwante onderwerpen op het gebied van handel, financiën, technologie, investeringen en duurzame ontwikkeling. Haar belangrijkste taken omvatten het bevorderen van de wereldwijde economische ontwikkeling door het ontwikkelen van aanbevelingen, beginselen, organisatorische en juridische voorwaarden en mechanismen voor het functioneren van moderne internationale economische betrekkingen. De organisatie voert onderzoek en beleidsanalyse uit, intergouvernementele bijeenkomsten, technische samenwerking en interactie met het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven.

U kunt lezen het volledig verslag hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending