Verbind je met ons

Duitsland

Duitse president bezoekt Port Kuryk, beoordeelt Middle Corridor-projecten

DELEN:

gepubliceerd

on

De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier en de Kazachse premier Alikhan Smailov hebben op 21 juni een bezoek gebracht aan de haven van Kuryk en de transport- en logistieke projecten van de Trans-Caspian International Transport Route (TITR) beoordeeld, meldde de persdienst van de premier.

Kuryk, gelegen ten zuiden van de haven van Aktau aan de oostkust van de Kaspische Zee, gaat een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van de TITR, ook wel bekend als de Middle Corridor – de kortste transportroute van Centraal- en Oost-Azië naar Europa . Ongeveer 80% van de goederen uit China en Centraal-Azië wordt via Kazachstan verscheept, waarvan het merendeel tot nu toe via de noordelijke route via Rusland en Wit-Rusland wordt vervoerd.

"We zijn hier gevestigd op een kruispunt van de Middle Corridor, die moet worden uitgebreid als we betrouwbare transportomstandigheden willen hebben", zei Steinmeier tijdens een bezoek aan de faciliteiten.

De haven van Kuryk, gelanceerd in 2017, omvat een veerbootcomplex en nieuwe Sarzha multifunctionele maritieme terminalfaciliteiten.

Bondspresident van Duitsland Frank-Walter Steinmeier en premier Alikhan Smailov. Fotocredit: persdienst van de premier.

De delegatie maakte een rondvaart door de haven, inclusief een van de veerboten. Steinmeier en Smailov beoordeelden de investeringsprojecten, waaronder de Sarzha-terminal.

Kuryk heeft een jaarlijkse doorvoercapaciteit van zes miljoen ton. Toch hebben het en de grotere haven van Aktau in 1.7 slechts ongeveer 2022 miljoen ton vracht overgeslagen, een dubbele stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor de eerste vijf maanden van dit jaar steeg het vrachtverkeer met nog eens 64%.

advertentie

"We moeten deze regio, waar we nu zijn, veel meer op de kaart zetten in de geest van Kazachstan", zegt Steinmeier, die eerder in XNUMX ook de eerste steen legde voor het Kazachs-Duitse Instituut voor Duurzame Engineering aan de Yessenov Universiteit in Aktau. de dag.

Kazachstan is geïnteresseerd in het vergroten van de overslagcapaciteit langs deze route tot tien miljoen ton op middellange termijn, klaar om havenfaciliteiten aan te bieden aan Duitse en Europese partners. De totale doorvoercapaciteit van de havens van Aktau en Kuryk bedraagt ​​meer dan 20 miljoen ton.

Duitsland heeft ook belangstelling getoond voor de uitvoering van transport- en logistieke projecten.

Steinmeir zei dat de geopolitieke ontwikkelingen landen dwingen om de banden tussen Oost en West en Azië en Europa te heroverwegen.

"Duitse bedrijven zijn hier in Kazachstan bekend, maar we moeten projecten promoten die vanuit politiek oogpunt interessant zijn", zei hij tegen journalisten.

De energiesector, waar Kazachstan en Duitsland grote kansen hebben, heeft volgens het Duitse staatshoofd behoefte aan grootschalige projecten.

Bondspresident van Duitsland Frank-Walter Steinmeier en premier Alikhan Smailov. Fotocredit: persdienst van de premier.

“We gokken niet op de goedkope optie, maar op de toekomst, op de ontwikkeling van de betrekkingen tussen Azië en Europa in een veranderende politieke situatie. Natuurlijk heeft de transformatie van de energie-industrie, als we het serieus menen, grootschalige projecten nodig. En we moeten bedrijven aanmoedigen om eraan deel te nemen”, zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending