Verbind je met ons

Kazachstan

President Tokayev geeft prioriteit aan identiteitsvorming en jeugdeducatie bij National Kurultai

DELEN:

gepubliceerd

on

Het koesteren van de culturele en historische identiteit en het geven van prioriteit aan jeugdonderwijs zijn belangrijke pijlers voor het bevorderen van verantwoordelijk burgerschap om een ​​rechtvaardig Kazachstan op te bouwen, zei president Kassym-Jomart Tokayev tijdens de tweede bijeenkomst van de Nationale Kurultai (Nationaal Congres) in Turkistan op 17 juni.

Prioriteit geven aan culturele en historische identiteit en jeugdeducatie zijn belangrijke pijlers van de staatsontwikkeling, zei Tokajev. Fotocredit: persdienst Akorda.

De eerste Nationale Kurultai vond vorig jaar plaats in Ulytau, georganiseerd op initiatief van president Tokajev, in een poging om “de publieke dialoog te versterken en een brede discussie op gang te brengen over kwesties en taken die van invloed zijn op de toekomst van ons land.”

Dit jaar hanteerde de Kurultai een nieuwe aanpak, waarbij afgevaardigden van Mazhilis, de Tweede Kamer van het Kazachse parlement, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en politieke partijen bijeenkwamen tijdens de openingsdagbesprekingen op 16 juni. De agenda van de eerste dag omvatte drie onderdelen, waaronder onderwijs en wetenschap; cultuur, kunst en spiritualiteit; en sociale consolidatie.

Tokajev benadrukte dat het land binnen een jaar een opmerkelijke transformatie had ondergaan.

“In korte tijd hebben we een kwalitatief andere configuratie van belangrijke machtsinstellingen gevormd, de deelname van burgers aan de besluitvorming aanzienlijk uitgebreid en het systeem voor de bescherming van mensenrechten en vrijheden alomvattend versterkt. Dit alles heeft de strategische stabiliteit en effectiviteit van ons politieke systeem aanzienlijk vergroot en het eerlijker, opener en competitiever gemaakt”, aldus de president.

“In feite is Kazachstan het enige land in onze bredere regio geworden dat in zo’n korte tijd zulke substantiële veranderingen in het politieke systeem heeft doorgevoerd”, voegde hij eraan toe.

De Tweede Nationale Kurultai bracht Mazhilis-afgevaardigden, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en politieke partijen bijeen om een ​​constructieve dialoog aan te gaan. Fotocredit: persdienst Akorda.

De regering kan transformatieve politieke en economische hervormingen doorvoeren, maar individuele bijdragen zijn volgens Tokajev net zo belangrijk. “Het is essentieel dat onze individuele en sociale waarden en gedragspatronen worden gemoderniseerd, dat het wereldbeeld van onze natie wordt veranderd. Zonder dit zal elke transformatie tevergeefs zijn”, zei hij.

In dit verband riep president Tokajev op om te omarmen wat nodig is om een ​​verantwoordelijke burger, “adal azamat”, te maken die een rechtvaardig Kazachstan kan opbouwen. “Onze nieuwe sociale ethiek moet gebaseerd zijn op de waarden van eenheid en stabiliteit, rechtvaardigheid en solidariteit, recht en orde, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Het moet de belichaming worden van patriottisme, menselijkheid, de cultus van kennis, professionaliteit, spaarzaamheid en toewijding. Bovenal is een van de belangrijkste kwaliteiten van het individu die gewaardeerd moeten worden een eerbiedige houding ten opzichte van hun land en land”, zei Tokajev, waarbij hij benadrukte dat Rechtvaardig Kazachstan en een verantwoordelijke burger moeten worden beschouwd als de “onwrikbare pijlers van ons land.”

Het ontwikkelen van een nationale identiteit door middel van geschiedenis en cultuur

De rol van het opbouwen van de nationale identiteit door middel van geschiedenis en cultuur is volgens Tokajev essentieel voor het versterken van een eeuwenlange staat.

“Het is heel belangrijk om het historische zelfbewustzijn van de natie te versterken. Alle ontwikkelde landen besteden speciale aandacht aan de vorming van een canoniek beeld van hun verleden. De uit meerdere delen bestaande onderzoekspublicatie over de geschiedenis van het land speelt hierin een sleutelrol”, zei hij.

Er is een taak op zich genomen om een ​​uit meerdere delen bestaande geschiedenis van Kazachstan voor te bereiden die voldoet aan moderne wetenschappelijke benaderingen en medio volgend jaar zal een zevendelig boek verschijnen.

“Onze eeuwenoude geschiedenis is het onderwerp van onze nationale trots, een belangrijk onderdeel van de culturele code van ons volk. Daarom is een van de belangrijkste taken van de staat het scheppen van de noodzakelijke voorwaarden voor zijn alomvattende studie, begrip en popularisering”, aldus Tokajev.

Volgens de president is het belangrijk ervoor te zorgen dat het immateriële culturele erfgoed van Kazachs ook voor het nageslacht behouden blijft.

“De Kazachse cultuur is veelzijdig. We hebben een enorme erfenis van onze voorouders geërfd, die we consequent over de hele wereld moeten moderniseren en promoten”, zei hij.

Van natuurreservaten tot traditionele muziek en spelletjes: ze maken allemaal deel uit van het natuurlijke en culturele erfgoed van Kazachstan.

Burabay National Park en Markakol State Nature Reserve, evenals de muziek- en poppenkunst van Orteke, werden door de Educatieve, Wetenschappelijke en Culturele Organisatie van de Verenigde Naties (UNESCO) erkend als immaterieel cultureel erfgoed tijdens het bezoek van directeur-generaal Audrey Azoulay aan Kazachstan voor de Astana International Forum op 8-9 juni.

De vijfde World Nomad Games die volgend jaar in Kazachstan plaatsvinden, zijn ook een voorbeeld van hoe Kazachstan erin slaagt nationale tradities in stand te houden. Lees het volledige artikel.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending