Verbind je met ons

Kazachstan

Jongste parlementslid van Kazachstan: een inclusieve samenleving is een gelijkwaardige samenleving

DELEN:

gepubliceerd

on

Dinara Naumova (foto), het jongste parlementslid van Kazachstan, beschreef de veranderingen die hebben plaatsgevonden in de Kazachse samenleving en politiek sinds de onrust in januari 2022, en wat er in de toekomst gaat gebeuren. Naumova nam haar zetel in de 98 leden tellende Mazhilis, de lagere kamer van het tweekamerparlement van Kazachstan, na de verkiezingen van 19 maart.

De 25-jarige politica werd geboren met hersenverlamming bij ouders die niet voor haar konden zorgen en haar toevertrouwden aan haar grootmoeder. Op 18-jarige leeftijd droomde ze ervan een centrum voor inclusiviteit te openen in haar dorp; tegen 24 werd het werkelijkheid. Het centrum biedt nu gratis diensten aan kinderen met een mentale en fysieke handicap. Ze werd weken voor de verkiezingen lid van Respublica, een nieuwe politieke partij, gekozen in de regio Akmola. Naumova, die via Zoom in het Russisch met EURACTIV sprak, zei dat hoewel ze zich de Sovjettijd niet kan herinneren, ze weet dat de samenleving niet om mensen met een handicap geeft.

En er zijn nog steeds barrières: ze werd afgewezen van school omdat ze niet over de faciliteiten beschikten om een ​​leerling met speciale behoeften op te vangen, legde ze uit. Ze vertelde ook over haar ervaringen waarbij mensen naar haar staarden terwijl haar grootmoeder haar in een rolstoel door de hoofdstad Astana duwde. Gedurende deze tijden legde ze uit dat mensen niet gewend waren om dergelijke bezienswaardigheden te zien, aangezien mensen met een handicap thuis en uit het zicht van het publiek werden gehouden.

Er wordt vooruitgang geboekt

De vooruitgang, zei ze, is traag, maar tegenwoordig worden openbare gebouwen uitgerust met rolstoeltoegang en zijn er steeds meer inclusieve speeltuinen waar kinderen met een handicap zich welkom voelen. “Voor mij is het belangrijkste niet om mensen te verdelen. Een inclusieve samenleving is een samenleving van gelijkheid”, zei ze, eraan toevoegend dat dit nog niet is bereikt – hoewel er vooruitgang wordt geboekt. Een voorbeeld van deze vooruitgang is de opname van vier parlementsleden met een handicap in het parlement, terwijl voorheen de kwestie van inclusiviteit 'zonder ons' werd besproken. Naumova zei dat ze samen met haar collega's met een handicap initiatieven aan het voorbereiden was en verschillende vragen stelde voor politiek debat.

Gevraagd naar de onrust in januari 2022 die leidde tot de dood van 227 mensen, zei ze dat de oorzaak moeilijk te achterhalen was. Het feit alleen al dat haar partij, Respublica, Mazhilis bereikte met zes parlementsleden op een open-overheids- en anticorruptieticket, was echter een "reactie" en een "garantie" dat dergelijke gebeurtenissen niet meer zouden gebeuren. Stem van jongeren in de politiek Ze beschreef Respublica als een jonge partij van jonge mensen, waarvan veel activisten ondernemers zijn, gericht op "luisteren naar onze mensen" en bijdragen aan de ontwikkeling en modernisering van het land. Op de vraag of haar partij de ambitie had om aan de macht te komen, zei ze dat zij en haar collega's realisten waren en dat hun belangrijkste doel was om trouw te blijven aan zichzelf.

“Ieder van ons heeft zijn eigen achtergrond in een werkveld en doet pro bono werk. Het is niet onze ambitie om hogerop te komen in de politieke hiërarchie, maar om invloed uit te oefenen op de vooruitgang van ons land.” Als voorbeeld van haar werk als parlementariër beschreef Naumova haar eerste parlementaire vraag over de revalidatie van kankerpatiënten, die ze stelde nadat ze door de patiënten zelf was benaderd.

advertentie

Ze zei dat ze zoveel empathie voelde dat haar stem trilde toen ze haar parlementaire vraag voorlas. Ze zei dat jonge Kazachen opmerkelijk creatief waren en dat ze er trots op was de jongeren van haar land in het parlement te vertegenwoordigen. Wat betreft haar hoedanigheid als lid van de Commissie wetgeving en gerechtelijke en juridische hervorming, zei ze dat de kwesties voornamelijk sociale kwesties betroffen, zoals de rechten van vrouwen en kinderen.

Naumova voegde eraan toe dat ze graag wil leren van de modellen en ervaringen van andere parlementen, waaronder het Europees Parlement. Op de vraag hoe zij zich Kazachstan na afloop van haar zittingsperiode voorstelt, hoopte zij op tastbare resultaten van haar werk, het vertrouwen van mensen te winnen en te weten dat haar inspanningen niet voor niets zijn geweest. Op de vraag of ze hoopt dat de Kazachen bij de volgende presidentsverkiezingen een vrouw voor het presidentschap zullen kiezen, aangezien de huidige president Kassym-Jomart Tokayev zich niet kandidaat kan stellen voor een nieuw mandaat, zei ze dat dit niet kan worden uitgesloten.

“In principe ben ik voor, en ik kan alleen maar zeggen dat vrouwen in Kazachstan een enorm potentieel hebben. Vrouwen hebben een ontwikkeld gevoel van empathie, ze stellen het soort vragen dat een man waarschijnlijk nooit zou stellen, maar nogmaals, alleen de tijd zal het leren, 'zei ze. Op de vraag of ze denkt dat ze een goede presidentskandidaat zou kunnen zijn, antwoordde ze: "Ik ben te jong en ik denk dat het belangrijkste niet de kandidatuur is, maar om indruk te kunnen maken, moet ik nog steeds een veel ervaring in mijn huidige functie.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending