Verbind je met ons

Kazachstan

Samenwerking tussen Kazachstan en het VK: de weg vrijmaken voor een nieuw hoofdstuk in handel en investeringen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Recente gebeurtenissen in de samenwerking tussen Kazachstan en het Verenigd Koninkrijk hebben voor beide landen nieuwe horizonten geopend om de voordelen op het gebied van handel en investeringen te maximaliseren. De tand des tijds en geopolitieke ontwikkelingen hebben de stabiliteit van dit partnerschap bewezen, waardoor de landen de zakelijke banden verder kunnen aanhalen en kunnen samenwerken om opkomende economische en ecologische uitdagingen het hoofd te bieden. schrijft Assem Assaniyaz in Keuze van de redactie, Op-Ed

De olie-, gas- en mijnindustrie waren de belangrijkste begunstigden van de economische samenwerking vanaf de beginjaren van de relatie. De huidige economische banden tussen Kazachstan en het VK zijn veranderd in een op interesses gebaseerde samenwerking, die prioriteit geeft aan groene energie en technologie, agribusiness, machinebouw, petrochemische en chemische industrie, mijnbouw en metallurgie, voedselproductie, onderwijs en infrastructuur. 


Assem Assaniyaz, auteur van De Astana-tijden.

Als hoger middeninkomensland in Centraal-Azië is Kazachstan de belangrijkste handelspartner van het VK in de regio. Het VK behoort tot de 15 grootste handelspartners van Kazachstan. Ondanks de versnippering van toeleveringsketens als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar, bereikte de handelsomzet tussen Kazachstan en het VK in 1.847 $ 2022 miljard, wat 58.7 procent hoger is dan in dezelfde periode in 2021. De export van vorig jaar groeide met 71.1 procent , wat neerkomt op $ 1.4 miljard ($ 855 miljoen in 2021), terwijl de invoer $ 384.3 miljoen bereikte, een stijging van 24.4 procent ($ 308.9 miljoen in 2021). 

 Kazachstan levert ruwe olie en olieproducten, zilver, koper, aluminium, chroom, ijzerlegeringen, ethylalcohol en minerale meststoffen aan het VK, terwijl Groot-Brittannië op zijn beurt personenauto's, cruiseschepen, weg- en bouwmachines, farmaceutische producten en alcoholische dranken exporteert , en papier naar Kazachstan. 

 Buitenlandse directe investeringen (FDI) blijven een drijvende kracht achter de economische groei van Kazachstan. In 2022 bedroeg de totale DBI-instroom in Kazachstan $ 28 miljard, een stijging van 17.7 procent ten opzichte van 2021. Van dat bedrag investeerden Britse bedrijven vorig jaar meer dan $ 661 miljoen in de economie van Kazachstan, waarmee het VK op de negende plaats stond in de lijst van de top 10 van grootste investeerders. In totaal heeft het VK meer dan $ 16 miljard geïnvesteerd in de sectoren olie en gas, mijnbouw, financiën, chemie, machinebouw, metallurgie en burgerluchtvaart in Kazachstan.

 Volgens het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn in Kazachstan meer dan 550 Britse bedrijven, joint ventures en vertegenwoordigingen met Britse deelname geregistreerd. Ze zijn voornamelijk actief in wetenschap, technologie, handel, financiën, productie, mijnbouw en logistiek. Kazachstan Foreign Investors' Council Association (KFICA), een advies- en overlegorgaan voor investeringen, bestaat uit het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Shell, Ernst & Young (EY) en Deloitte als leden, en PricewaterhouseCoopers (PwC) als waarnemer.  

advertentie

De industriële samenwerking tussen de twee landen heeft ook een veelbelovende toekomst, aangezien het sterke potentieel van Kazachstan op het gebied van de exploratie en ontwikkeling van kritische mineralen aansluit bij de allereerste kritische mineralenstrategie van Londen die afgelopen juli is aangenomen en die gericht is op samenwerking met internationale partners en het versterken van internationale markten. Van de vereiste 18 essentiële mineralen die door de strategie zijn geïdentificeerd, heeft Kazachstan er vier in productie (bismut, gallium, zeldzame aardmetalen, silicium) en tien onderzocht (vanadium, wolfraam, tin, tantaal, niobium, magnesium, lithium, indium, grafiet, kobalt).

De in het VK gevestigde bedrijven die tegenwoordig actief zijn in de mijnbouw- en metallurgiesector van Kazachstan zijn onder meer Arras Minerals, Central Asia Metals, Rio Tinto en Ferro-Alloy Resources. Deze laatste werkt aan de verdere ontwikkeling van de Balasauyskandyk-vanadiumertsafzetting in de Kyzylorda-regio. The Meritan House, een ander Brits bedrijf, heeft onlangs een overeenkomst getekend met Zhezkazganredmet, een Kazachse producent van zeldzame metalen, over de productie van renium en het aantrekken van technologieën voor de winning van zeldzame aardmetalen.

De versterking van de economische banden tussen Kazachstan en het VK leidde in 2013 tot de oprichting van de Kazachs-Britse Intergouvernementele Commissie voor Handel, Economische, Wetenschappelijke, Technische en Culturele Samenwerking (IGC). De plenaire zittingen van de IGC bestrijken alle domeinen van politieke, economische, en maatschappelijke betrokkenheid. 

Tijdens de meest recente, negende bijeenkomst in Londen afgelopen februari, ondertekende het Kazachse Ministerie van Gezondheidszorg een memorandum van langdurige samenwerking met AstraZeneca, het Brits-Zweedse farmaceutische bedrijf. Het zal bijdragen aan de integratie van internationale praktijken in het gezondheidszorgsysteem van Kazachstan en de lokalisatie van de innovatieve geneesmiddelen van AstraZeneca op basis van Kazachse productie.           

De Britse Kamer van Koophandel, die in 2015 werd geopend in de Kazachse stad Almaty, is de eerste bilaterale handelsvereniging van het VK in Centraal-Azië. Het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zakelijke netwerken, helpt nieuwe zakelijke relaties aan te gaan en bestaande relaties tussen de twee partijen te onderhouden. 

Een ander platform dat handels- en investeringsmogelijkheden bevordert, is de British-Kazach Society (BKS). Al meer dan 20 jaar zorgt BKS voor kennisdeling tussen wetenschappelijke en zakelijke kringen, staatsstructuren en niet-gouvernementele organisaties uit Kazachstan en het VK.   

Kazachstan heeft een grote stap gezet in het creëren van betere voorwaarden voor investeerders toen het de Common Law van Engeland en Wales aannam als de juridische modus operandi van het Astana International Financial Centre (AIFC), een regionaal knooppunt dat buitenlandse bedrijven en financiële instellingen in staat stelt om gebruik te maken van de Euraziatische markten. Engelse common law-beginselen worden toegepast en beheerd door een panel van Britse rechters bij het AIFC Court en het internationale arbitragecentrum, beide onafhankelijke juridische entiteiten, waar Engels de officiële taal is. AIFC biedt nul vennootschaps-, eigendoms- en grondbelastingtarieven, nul inkomstenbelastingtarief voor buitenlandse werknemers tot 2066, vereist geen vergunningen voor het aantrekken van buitenlandse arbeidskrachten en biedt een speciaal visumregime. Inmiddels hebben meer dan 1,850 buitenlandse bedrijven uit 70 landen zich bij de AIFC geregistreerd.

 President Kassym-Jomart Tokayev heeft als streefdatum van 2060 gesteld voor Kazachstan om netto koolstofneutraal te worden. Zowel Kazachstan als het VK zijn op elkaar afgestemd in hun beleid om klimaatverandering aan te pakken. Kazachstan heeft tijdens de 15e VN-conferentie over klimaatverandering (COP2030) in de Schotse stad Glasgow in 26 zijn toezegging om de uitstoot van broeikasgassen tegen 26 met 2021 procent te verminderen, opnieuw bevestigd. Het land, dat ook de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering heeft ondertekend, is van plan de energieproductie uit hernieuwbare bronnen te vervijfvoudigen van 3 naar 15 procent in 2030 en de energieproductie door hernieuwbare bronnen te verdubbelen van 20 naar 38 procent. Voor een land waarvan de rijkdom zo enorm afhankelijk is van de winningsenergiesector, is het geen gemakkelijke uitdaging om economische groei en milieubescherming in evenwicht te houden.  

Het opendeurbeleid voor buitenlandse investeringen blijft de strategische prioriteit van Kazachstan. Toegewijd aan het verminderen van de rol van de staat in de economie, richtte het land in 2017 het nationale bedrijf Kazakh Invest op als enige onderhandelaar namens de regering om diensten te verlenen aan investeerders volgens het one-stop-shop-principe. Ter ondersteuning van investeringsprojecten heeft Kazachstan 13 speciale economische zones (SEZ's) gelanceerd. Ze bieden fiscale prikkels, waaronder subsidies, vrijstelling van vennootschapsbelasting, belasting over de toegevoegde waarde, grondbelasting en onroerendgoedbelasting, evenals niet-fiscale prikkels zoals gratis stukken grond en infrastructuur, waardoor investeerders toegang krijgen tot gevestigde digitale netwerken.      

Tijdens de COVID-19-pandemie heeft Kazachstan de digitalisering en levering van overheidsdiensten versneld, waaronder het sluiten van investeringscontracten en visumaanvragen voor investeerders. De snel evoluerende digitale transformatie in Kazachstan omvat bijna alle domeinen en de productie van goederen en diensten. In 2020 werd Kaspi Bank, de technologieleider van het land op het gebied van betalingssystemen en e-commerce, uitgeroepen tot de op een na grootste IPO op de London Stock Exchange (LSE) en bracht meer dan $ 1 miljard op bij zijn notering.   

Afgelopen maart bracht de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zijn eerste bezoek aan de Kazachse hoofdstad, waar de twee partijen memoranda ondertekenden over de productie van groene waterstof en kritische mineralen. Ze overwogen ook de logistieke sector, waaronder de ontwikkeling van de Trans-Caspian International Transport Route, ook wel bekend als de Middle Corridor, die zal worden getest voor verzendingen van Kazachse olie en uranium naar westerse bestemmingen.  

Gelegen op het kruispunt van transcontinentale transportcorridors tussen Europa en Azië, vergemakkelijkt Kazachstan de handel tussen Oost en West. Het land speelt een sleutelrol bij de uitvoering van China's Belt and Road Initiative (BRI), aangezien meer dan 3,000 kilometer of 25 procent van de BRI-landcorridor door het grondgebied van Kazachstan loopt. Het wordt ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd. Tijdens de Middeleeuwen was de Britse stad Macclesfield in Cheshire de ultieme westelijke bestemming voor de Great Silk Road-routes die zich uitstrekten vanuit het verre China. Vandaag de dag, in de post-Brexit-realiteit, kan het VK als wereldleider in de strijd tegen klimaatverandering nieuwe industrienormen stellen en tegelijkertijd de BRI-corridor 'groener maken' met innovaties op het gebied van schone energie, en als marktgericht land de relevantie van het project in de Atlantische Oceaan bereiken.    

Kazachstan heeft zich onlangs aangesloten bij het programma Effectief bestuur voor economische ontwikkeling (EGED) in Centraal-Azië, gefinancierd door de Britse regering en uitgevoerd door de Wereldbank en het Agentschap voor Technische Samenwerking en Ontwikkeling. Het EGED-programma, oorspronkelijk gelanceerd in 2020 om de effectiviteit, verantwoordingsplicht en transparantie van het economisch beleid van Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan te verbeteren, wordt nu uitgebreid naar Kazachstan om de capaciteit in de hele regio te versterken. 

Het is symbolisch dat de Kazachse tenge-bankbiljetten, de nationale munteenheid, oorspronkelijk zijn ontworpen door de Banknote Factory van de Nationale Bank van Kazachstan en het bedrijf De La Rue Currency uit Groot-Brittannië. De International Bank Note Society (IBNS) nomineerde Kazachstan voor het beste uitzonderlijke bankbiljet in 2011, 2012 en 2013. Dit is de enige keer dat bankbiljetten van één land drie keer op rij wonnen. Tegenwoordig worden tenge-bankbiljetten tentoongesteld in het wereldberoemde British Museum in Londen.   

In de afgelopen drie decennia hebben Kazachstan en het VK een veelzijdige strategische samenwerking opgebouwd, die blijft gedijen en naar verwachting steeds sterker zal worden. Kazachstan diversifieert zijn economie om een ​​te grote afhankelijkheid van de extractieve sector te beperken en zoekt naar alternatieve manieren om Kazachse producten te exporteren. Het bevordert investeringsbelangen in hernieuwbare energiebronnen, machinebouw, transport, logistiek, farmacie, chemicaliën en toerisme. 

Na het vertrek van het VK uit de Europese Unie kan Kazachstan, als toegangspoort tot de markten van Centraal-Azië, West-China en landen aan de Kaspische Zee, de eerste keuze worden van een land waar het VK meer handel en investeringen in het buitenland kan cultiveren en nieuwe economische trends en drijfveren van de regio.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending