Verbind je met ons

Kazachstan

Britse minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Kazachstan, ontmoet president Tokayev

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Kazachstan is de belangrijkste handelspartner van het Verenigd Koninkrijk in Centraal-Azië, zei de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Gemenebest en Ontwikkelingszaken van het VK James Cleverly tijdens zijn ontmoeting met president Kassym-Jomart Tokayev in Astana als onderdeel van zijn eerste bezoek aan de natie op 18 Maart. 

Volgens de persdienst van de president spraken Tokayev en Cleverly over het versterken van de bilaterale samenwerking op politiek, handels-, economisch, investerings- en humanitair gebied.

“Uw bezoek zal een zeer sterke impuls geven om de onderlinge samenwerking tussen Kazachstan en het VK verder te versterken. Ik heb nota genomen van uw recente toespraak op het Foreign Commonwealth and Development Office, waarin u de langetermijnvisie voor het Britse buitenlandse beleid schetste. Het is inderdaad een zeer belangrijke toespraak', zei Tokayev. 

De Kazachse president sprak zijn waardering uit voor de positieve dynamiek van de betrekkingen met het VK. “Ik zou onze onderlinge samenwerking als zeer succesvol willen beoordelen, met name op economisch en politiek vlak. We moeten extra inspanningen leveren om deze zeer positieve richting in onze wederzijdse samenwerking vooruit te helpen”, voegde hij eraan toe. 

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly en premier Alikhan Smailov. Fotocredit: kantoor van de premier.

Merkte slim de uitstekende betrekkingen op tussen Astana en Londen. Hij zei dat het VK de politieke hervormingen in Kazachstan positief beoordeelt.

advertentie

“We vinden goede kansen om samen te werken aan de economische groeiplannen die jullie hebben. En de agenda voor regelgevende en belastinghervormingen die u heeft opgesteld, is er een waarvan ik denk dat deze onze economische relatie zal helpen versterken, 'zei Cleverly.

Hij had ook een ontmoeting met de Kazachse premier Alikhan Smailov, waarin hij opmerkte dat het VK vastbesloten is de samenwerking in alle wederzijds voordelige richtingen te versterken. 

“Groot-Brittannië en Kazachstan hebben een uitstekende relatie, het is behoorlijk sterk en heeft naar mijn mening een groot groeipotentieel. Dit geeft ons de gelegenheid om te bespreken wat we nog meer kunnen doen, welke vooruitzichten er zijn voor de toekomst”, aldus Cleverly.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly en minister van Energie Bolat Akchulakov ondertekenen op 18 maart in aanwezigheid van de premier in Astana een memorandum over een strategisch partnerschap tussen Kazachstan en het Verenigd Koninkrijk.

Het kantoor van de premier meldde dat de handelsomzet tussen Kazachstan en het VK vorig jaar met ongeveer 60 procent toenam en meer dan 1.8 miljard dollar bedroeg. Bovendien behoort het VK tot de top 10 van investeerders in Kazachstan, met een bijdrage van 16.5 miljard dollar sinds 2005.  

“De Kazachse regering is vastbesloten om de samenwerking met het VK in alle richtingen verder te verdiepen. In deze context zal een belangrijke stap de ondertekening zijn van de bilaterale overeenkomst voor strategisch partnerschap en samenwerking, waarvan de ontwikkeling wordt afgerond”, zei Smailov. 

De Kazachse premier kondigde ook plannen aan om de export naar het VK te verhogen met meer dan 100 goederen ter waarde van ongeveer 800 miljoen dollar. Op de lijst met gezamenlijke projecten staan ​​de productie van groene waterstof, projecten in de logistieke sector en de ontwikkeling van de Trans-Caspian International Transport Route. 

Cleverly en plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Roman Vassilenko namen deel aan de opening van een stadsplein ter ere van koningin Elizabeth II. Het plein is gelegen aan Kabanbay Batyr Avenue in het Central Park van Astana.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Roman Vassilenko nam deel aan de opening van een stadsplein ter ere van koningin Elizabeth II in Astana. Fotocredit: Mfa.gov.kz.

“Koningin Elizabeth II genoot van de liefde en het respect van de Kazachse mensen en naties wereldwijd. Het was het besluit van president Tokayev om de naam van Hare Majesteit te geven aan een van de pleinen in de stad ter ere van het platina jubileum van de koningin. Helaas heeft koningin Elizabeth II Kazachstan niet bezocht, maar we hopen dat koning Karel III en andere leden van de koninklijke familie ons land zullen bezoeken', zei Vassilenko tijdens de ceremonie. 

Tijdens het bezoek van de Britse minister van Buitenlandse Zaken werden verschillende bilaterale documenten ondertekend. Ze omvatten memoranda van overeenstemming over een strategisch partnerschap op het gebied van kritische mineralen en groene waterstof.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken had ook een ontmoeting met Aset Irgaliyev, voorzitter van het Agentschap voor Strategische Planning en Hervormingen, om een ​​memorandum van overeenstemming te ondertekenen toen Kazachstan toetrad tot het programma Effectief bestuur voor economische ontwikkeling (EGED) van de Wereldbank in Centraal-Azië. Het partnerschap zal bijdragen tot de effectieve en transparante uitvoering van economische hervormingen.

“De samenwerking geeft ons nu meer flexibiliteit en onafhankelijkheid. We hebben ook de kans om deze empirisch onderbouwde hervormingen door te voeren en onze interne agenda voor de interne transformatie van officiële statistieken door te drukken”, aldus Zhandos Shaimardanov, hoofd van het Bureau of National Statistics, dat deel uitmaakt van het Agency for Strategic Planning, vertelde The Astana Times. 

Als belangrijke leverancier van officiële statistieken is het de missie van het Bureau om het vertrouwen van alle gebruikers in het land te verzekeren, vooral die van het maatschappelijk middenveld. "Het is niet alleen belangrijk om betrouwbare gegevens te verstrekken, maar ook om ervoor te zorgen dat deze uiteindelijk worden gebruikt, vooral in het besluitvormingsproces", voegde Shaimardanov eraan toe. 

In Kazachstan zijn zo'n 550 bedrijven, joint ventures en vertegenwoordigingen met Brits kapitaal actief. Het land herbergt ook een afdeling van De Montfort University en is van plan een afdeling van Heriot-Watt University te openen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending