Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan en Georgië hebben alle mogelijkheden om wederzijdse handel en vrachtvervoer uit te breiden — Alikhan Smailov

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De premier van Kazachstan Alikhan Smailov had een ontmoeting met de premier van Georgië Irakli Garibashvili, die in Kazachstan aankwam voor een officieel bezoek.

Tijdens de bijeenkomst bespraken de partijen zaken als handels- en economische samenwerking, uitbreiding van wederzijdse investeringen en zakelijke contacten, ontwikkeling van het toeristisch potentieel van de twee landen, opening van nieuwe vluchten en interactie op cultureel en humanitair gebied.

Alikhan Smailov merkte op dat er momenteel, dankzij gezamenlijke inspanningen, recordindicatoren zijn voor de wederzijdse handelsomzet: een stijging van $ 31.7 miljoen naar $ 147.7 miljoen, wat 4.7 keer hoger is dan in dezelfde periode vorig jaar.

“We hebben alle kansen en tools om een ​​positieve dynamiek te behouden. Ik ben er zeker van dat de vandaag ondertekende Roadmap om het bereik van wederzijdse handel voor 2023-2026 uit te breiden, een extra impuls zal geven aan de wederzijdse handel.” zei de premier van Kazachstan.

Irakli Garibashvili merkte op zijn beurt op dat Kazachstan en Georgië een groot potentieel hebben om de samenwerking op veel gebieden uit te breiden, waaronder voedselzekerheid en vrachtvervoer.

“Handel, investeringen en zakelijke samenwerking ontwikkelen zich dynamisch tussen onze landen. Er zijn veel voorbeelden van succesvolle samenwerking in het kader van gezamenlijke projecten. Tegelijkertijd kunnen we nog meer doen om de economieën van onze landen te ontwikkelen, dus het is noodzakelijk om nieuwe kansen en wederzijds voordelige richtingen te overwegen.” zei Irakli Garibashvili.

Tijdens de bijeenkomst bespraken de partijen ook de ontwikkeling van de Trans-Kaspische Internationale Transportroute.

advertentie

Er werd opgemerkt dat het, om het concurrentievermogen te vergroten, noodzakelijk is om infrastructuurbeperkingen op spoorgedeelten en zeehavens op te heffen en om bestaande tarieven te herzien.

“Dit project is van strategisch belang voor onze landen. Kazachstan ondersteunt alle initiatieven om het transit- en transportpotentieel van de regio te ontwikkelen, rekening houdend met de belangen van de belanghebbenden. In het algemeen stellen we voor om, om de capaciteit van de Route op te bouwen, samen met andere deelnemers een routekaart te ontwikkelen voor het gelijktijdig wegnemen van knelpunten en de ontwikkeling van het potentieel voor 2022-2025.” Alikhan Smailov benadrukte.

Daarnaast benadrukte de premier van Kazachstan het belang van de ontwikkeling van het toeristisch potentieel tussen onze landen, ook op het gebied van eco- en etnotoerisme.

Vandaag exploiteert Kazachstan 34 rechtstreekse vluchten naar Georgië. Tegelijkertijd is op 12 luchthavens van Kazachstan een open skies-regime voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen ingevoerd, dat voorziet in de opheffing van alle beperkingen op het aantal vluchten.

Na de bijeenkomst ondertekenden de partijen een aantal bilaterale documenten: de routekaart voor het uitbreiden van de onderlinge handel tussen Kazachstan en Georgië voor 2023-2026, het memorandum van samenwerking tussen het ministerie van Digitale Ontwikkeling, Innovatie en Luchtvaartindustrie van Kazachstan en de Ministerie van Economie en Duurzame Ontwikkeling van Georgië, evenals het memorandum over samenwerking tussen JS NC Kazachstan Temir Zholy en JSC Georgian Railway.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending