Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachse president roept op tot verbetering van het transportpotentieel en diversificatie van olie-exportroutes

DELEN:

gepubliceerd

on

Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev (foto) maatregelen uiteengezet om alternatieve vrachtleveringsketens te ontwikkelen en olie-exportroutes te diversifiëren tijdens de regeringsvergadering van 7 juli in de Akorda, meldde de presidentiële persdienst, schrijft Assem Assaniyaz in Land.

President Tokayev tijdens de regeringsvergadering van 7 juli. Fotocredit: Akorda persdienst

Tokayev benadrukte de noodzaak om het transport- en doorvoerpotentieel van het land te verbeteren en te zorgen voor een veilige en ononderbroken export van binnenlandse producten te midden van de verstoring van de logistiek als gevolg van de geopolitieke situatie en de sancties.

Het staatshoofd gaf KazMunayGas [nationale olie- en gasmaatschappij] opdracht om het gebruik van de Trans-Kaspische Internationale Transportroute (TITR) voor olie-export uit te werken. 

“De Trans-Kaspische route is een prioriteit. Ik geef KazMunayGas de opdracht om de beste optie voor de implementatie ervan uit te werken, inclusief de mogelijkheid om investeerders aan te trekken voor het Tengiz-project. De regering en Samruk Kazyna Sovereign Wealth Fund moeten maatregelen nemen om de capaciteit van de oliepijpleidingen Atyrau-Kenkiyak en Kenkiyak-Kumkol te vergroten”, zei Tokayev. 

De Trans-Kaspische route, ook wel de Middle Corridor genoemd, een internationale corridor die begint vanuit Zuidoost-Azië en China, loopt door Kazachstan, de Kaspische Zee, Azerbeidzjan, Georgië en verder naar Europese landen.

advertentie

“Kazachstan is nooit een maritiem land geweest en heeft daarom de mogelijkheden van zeetransport niet volledig benut. Nu is een andere tijd. Ik heb de regering een strategische taak opgelegd: onze havens omvormen tot een van de belangrijkste knooppunten van de Kaspische Zee. Conceptueel ben ik het ermee eens dat het nodig is om de marine te versterken en een containerhub te creëren in de handelshaven van de Aktauzee", zei Tokayev.

Sinds begin dit jaar is de commerciële haven van Aktau Sea heeft zijn verkeersvolume verdubbeld door de Kaspische Zee tot 1.2 miljoen ton vracht. 

Volgens Tokayev zal het functioneren van alternatieve spoorlijnen ook de betrouwbaarheid van Kazachstan als doorvoerknooppunt in de Centraal-Aziatische regio behouden, met name de projecten Dostyk – Moynty, Bakhty – Ayagoz, Maktaaral – Darbaza, evenals de bouw van een spoorlijn die Almaty omzeilt. 

Tokayev stelde ook voor om de nationale spoorwegmaatschappij Temir Zholy (KTZ) in Kazachstan grootschalig te moderniseren en om te vormen tot een nationaal transport- en logistiek bedrijf. 

"Dit zal het mandaat en de taken van KTZ uitbreiden en het bedrijf in staat stellen om uitgebreider te werken aan de ontwikkeling van het transport- en transitpotentieel van het land", zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending