Verbind je met ons

Kazachstan

Grondwetswijziging in Kazachstan en geopolitieke omwenteling vormden het toneel voor besprekingen met de EU.

DELEN:

gepubliceerd

on

Volgende week komt de Samenwerkingsraad EU-Kazachstan voor het eerst bijeen sinds de gewelddadige gebeurtenissen, bekend als Tragic January, eerder dit jaar in het Centraal-Aziatische land. Ze werden gevolgd door de aankondiging van een programma van aanzienlijke politieke liberalisering, onlangs goedgekeurd in een referendum. Politiek redacteur Nick Powell bekijkt hoe de EU reageert in een tijd van geopolitieke onrust die haar partnerschap met Kazachstan belangrijker dan ooit maakt, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Toen Kazachse kiezers eerder deze maand in een referendum met overweldigende meerderheid grote grondwetswijzigingen goedkeurden, verwelkomde een woordvoerder van de Europese Dienst voor extern optreden officieel de politieke hervormingen die door president Tokayev waren geïnitieerd. Kazachstan werd een "belangrijke en waardevolle partner" genoemd voor de Europese Unie.

Volgende week zullen zowel de EU als Kazachstan proberen voort te bouwen op die relatie wanneer hun gezamenlijke samenwerkingsraad bijeenkomt in Luxemburg. Als onderdeel van het Franse voorzitterschap van de EU zal het worden voorgezeten door de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Catherine Colonna, samen met de minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, Mukhtar Tileuberdi, die ook de vice-premier van het land is.

Een van de hoge EU-functionarissen die de bijeenkomst voorbereidde, sprak deze week over hoe connectiviteit - handelsroutes, inclusief olie- en gaspijpleidingen - en de levering van kritieke grondstoffen als een nieuw en plotseling zeer belangrijk onderdeel in de betrekkingen tussen de EU en Kazachstan waren ontstaan, als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

De hoge functionaris zei dat de EU niet de illusie koestert dat Rusland geen belangrijke partner voor Kazachstan zou blijven, maar dat ze een dialoog voerden over hoe de indirecte gevolgen van westerse sancties tegen Rusland voor Kazachstan kunnen worden verzacht. De EU wilde de Kazachse regering graag steunen bij de uitbreiding van de politieke vrijheden die werd aangekondigd door de grondwetshervormingen die nu in een referendum zijn goedgekeurd.

Het pakket aan maatregelen omvat onder meer het veel gemakkelijker maken van legale politieke partijen en het vergroten van de bevoegdheden van het parlement in een voorheen 'superpresidentieel' land. Voor de EU zijn ze een teken dat Kazachstan de goede kant op gaat, terwijl sommige landen in de wijdere regio, zoals Afghanistan en Iran, de andere kant op gaan.

Desalniettemin kunnen we ook van de EU-vertegenwoordigers op de bijeenkomst in Luxemburg verwachten dat ze tegenover hun Kazachse tegenhangers benadrukken dat ze graag willen weten wat de uitkomst is van het onderzoek naar de aanleiding voor de protesten in heel Kazachstan in januari en het geweld dat daarop volgde. De Europese Dienst voor extern optreden heeft opgemerkt dat de grootste stad en het epicentrum van de protesten, Almaty, ook het enige deel van het land was waar minder dan de helft van de kiezers aan het referendum deelnam.

advertentie

Voor de Kazachse regering wijst een dergelijk bewijs van Almaty's 'vrije geest' op een echt democratisch referendum. Meer dan tweederde van de Kazachen ertoe brengen om deel te nemen en meer dan driekwart van degenen die voor de veranderingen hebben gestemd, worden als positief beschouwd, maar dat geldt ook voor het feit dat niet iedereen voor stemde of helemaal niet stemde.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending