Verbind je met ons

kunstmatige intelligentie

Het baanbrekende nieuwe taalmodel van het Belgische AI-bedrijf detecteert online haatzaaiende uitlatingen in alle EU-talen

DELEN:

gepubliceerd

on

De AI-spin-off van de Universiteit Antwerpen, Textgain heeft opnieuw een grote stap voorwaarts gezet in de strijd tegen haatzaaiende uitlatingen en desinformatie op internet. Het won in juni een prestigieuze wedstrijd voor Europese AI-ontwikkelaars. Het bedrijf bouwt nu vanaf de basis aan een robuuste AI-tool. Deze tool zal online haatzaaiende uitlatingen in alle officiële Europese talen detecteren.

Tekstwinst bouwt CaLICO de komende twaalf maanden; het zal het eerste geavanceerde Large Language Model (LLM) ter wereld zijn dat haatzaaiende uitlatingen in alle officiële EU-talen herkent en verwerkt. Het bedrijf wil op de lange termijn marktleider worden in meertalige AI-gebaseerde detectie van haatzaaiende uitlatingen.

CEO Guy De Pauw zei: “grote taalmodellen, vooral commerciële, weigeren giftige taal te verwerken. Dit maakt het bijna onmogelijk om ze te gebruiken om haatzaaiende uitlatingen te verwerken. We bouwen nu vanuit het niets een taalmodel dat dit soort inhoud kan verwerken, maar zonder deze te genereren. Dat is wat ons anders maakt”.

Textgain kreeg onlangs een stevige impuls als een van de vier winnaars van de Large AI Grand Challenge, een prestigieuze competitie voor Europese AI-ontwikkelaars waaraan 94 internationale bedrijven deelnamen. Het won niet alleen € 250,000, maar ook twee miljoen uur ontwikkelingstijd voor een Europese supercomputer, waardoor een veel snellere training van nieuwe AI-modellen mogelijk werd. 

COO Redouan el Hamouchi zei: “In onze gedigitaliseerde wereld is er een groeiende behoefte aan geavanceerde tools om inhoud te modereren. Meertaligheid is daarbij essentieel. We zijn blij dat we onze applicatie sneller kunnen trainen, zodat deze overweg kan met verschillende talen en culturen binnen de Europese Unie.”

Tekstwinst heeft grote ambities. Het komende jaar zal de focus liggen op de ontwikkeling van het AI ‘Hate Speech’-model, met een nominale waarde van enkele miljoenen euro’s. Met het oog op internationale expansie zal het bedrijf zich vervolgens – vanuit een standpunt als marktleider – richten op de verdere ontwikkeling van SaaS-applicaties.

advertentie

“We hebben een unieke positie in de verzadigde markt van AI-aanbieders”, zegt De Pauw: “Ten eerste omdat we ons eigen taalmodel ontwikkelen, in plaats van voort te bouwen op bestaande AI-modellen. Dit positioneert ons meteen naast grote spelers als OpenAI, Google en Meta. Daarnaast onderscheiden wij ons door onze academische aanpak. Wij werken samen met beleidsmakers, veiligheidsdiensten, maatschappelijke organisaties en wetenschappers. Betrouwbaarheid en precisie zijn belangrijker dan generieke oplossingen en onrealistische beloftes.”

Tekstwinst blijft zich inzetten voor het in kaart brengen van sociale problemen met behulp van AI-technologie. “De Europese Unie heeft strenge normen gesteld”, aldus De Pauw. “De technologie moet transparant, verklaarbaar, en ethisch. Deze waarden zitten ook in ons DNA. Het is de enige manier om mensen vertrouwen te geven in nieuwe technologie.” el Hamouchi bevestigt: “Onze sterke ambitie herinnert ons ook aan onze enorme verantwoordelijkheid. Daarom doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat we aan de hoogste ethische normen voldoen. We bouwen en zullen zeer strikte processen handhaven om de privacy te beschermen."


Textgain is een AI-spin-off van de Universiteit Antwerpen. Het bedrijf is ontstaan ​​vanuit het Computational Linguistics & Psycholinguistics (CLiPS) Research Center van de universiteit, waar innovatieve onderzoekstechnieken op het gebied van NLP worden ontwikkeld. Textgain richt zich op het toepassen van deze technologieën om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals het opsporen van haatzaaiende uitlatingen, desinformatie en gewelddadig extremisme. Textgain is gevestigd in Antwerpen, België

 
 Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending