Verbind je met ons

kunstmatige intelligentie

CES 2024 liet zien dat de toekomst van auto’s zal worden bepaald door AI, meldt IDTechEx

DELEN:

gepubliceerd

on

Het nieuwe rapport van IDTechEx, “Future Automotive Technologies 2024-2034: Applications, Megatrends, Forecasts”, benadrukt de grootste veranderingen die de komende tien jaar op autogebied zullen plaatsvinden. Elektrificatie zal de aandrijfkracht van auto’s veranderen, en automatisering zal de manier waarop auto’s worden bestuurd veranderen, maar een van de grootste kansen is connectiviteit en softwaredefinitie, waardoor de manier waarop auto’s worden gemonetariseerd zal veranderen. Dit werd overduidelijk duidelijk op CES 2024, waar het voelde alsof ‘autonoom’, ‘verbonden’, ‘AI’ en ‘softwaregedefinieerd voertuig’ de modewoorden waren die exposanten nodig hadden om door de deur te komen.

Verbonden en softwaregedefinieerde voertuigfuncties. Bron IDTechEx

Uit de rapporten van IDTechEx, “Future Automotive Technologies 2024-2034: Applications, Megatrends, Forecasts” en “Connected and Software-Defined Vehicles 2024-2034: Markets, Forecasts, Technologies”, blijkt dat verbonden en softwaregedefinieerde voertuigen het grootste groeipotentieel hebben in de sector. de automobielruimte. Uit de rapporten blijkt dat deze technologieën tussen 21.1 en 2024 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 2034% zullen groeien en een waarde van 700 miljard dollar zullen bereiken. Dat is ongeveer 400 tot 500 dollar per voertuig op de weg. Waar moeten al die inkomsten dan vandaan komen?

Op CES dit jaar zag IDTechEx waar een deel van deze inkomsten vandaan zal komen. Ten eerste zullen er de AI-assistenten in de cabine zijn. Dit was een grote focus van spelers als Mercedes, Amazon Web Services (AWS) en Qualcomm. De vroege functionaliteit hiervan zal een meer natuurlijke interactie met de autosystemen zijn. Spraakopdrachten in auto's zijn niets nieuws en zijn in de loop der jaren geëvolueerd van een onbruikbare gimmick tot iets waarvan sommige lezers nu zullen denken: "Oh ja, mijn auto heeft wel stemopdrachten". Zelfs de beste systemen van vandaag zijn enigszins onhandig en vereisen dat de gebruiker specifieke nomenclatuur en manieren om verzoeken te formuleren uit het hoofd leert.

De afgelopen jaren heeft de wereld gezien hoeveel AI is gegroeid, waarbij chat-GPT heeft bewezen dat machines het normale menselijke natuurbehoud kunnen nabootsen. IDTechEx zag op CES hoe dit kan bijdragen aan de voertuigbeleving. Qualcomm en AWS hadden beide demonstratorinterfaces die waren getraind in de gebruikershandleiding van het voertuig. Dit is een ideale eerste toepassing, omdat klanten kunnen vragen naar de functies van het voertuig en begrijpelijke uitleg kunnen krijgen van de AI-assistent. De bestuurder kan bijvoorbeeld aan de assistent vragen: “Waarom wordt de motor uitgeschakeld als de auto stilstaat?” en de assistent kan uitleggen dat dit is ontworpen om brandstof te besparen en de bestuurder laten weten hoe hij dit kan uitschakelen als hij dat wenst. Een andere toepassing is eenvoudigweg interactie met de instellingen van het voertuig. Veel auto’s beschikken al over stembedieningssystemen die de instellingen van de klimaatregeling kunnen wijzigen, maar AI-assistenten bieden een veel natuurlijkere manier om dit te doen. Chauffeurs hoeven hun commando's niet aan te scherpen en specifieke woorden te gebruiken; ze kunnen zeggen: "Ik heb het koud", "zet de verwarming hoger", "zet de temperatuur op 20 graden" of "temperatuur op 70 graden" en de auto zal de verandering dienovereenkomstig doorvoeren.

AI-assistenten zullen waarschijnlijk echter als abonnementsdienst beschikbaar komen, vooral omdat ze afhankelijk zijn van connectiviteit. De AI-assistent van AWS voor de auto is een cloudservice die verbinding maakt met AWS-servers om de AI-functionaliteit uit te voeren. De nieuwste chips van Qualcomm bevatten ingebouwde AI-versnellers, waardoor het voertuig zelfs offline een aantal AI-functies kan bieden. Er zal echter waarschijnlijk enige verbinding nodig zijn voor regelmatige updates en verzoeken waarvoor toegang nodig is tot gegevens die niet in het voertuig zijn opgeslagen, zoals agenda-informatie of Wikipedia-artikelen. Hoe dan ook, AI-assistenten zullen zeer waarschijnlijk een premiumservice zijn, misschien het eerste jaar gratis, om klanten te verleiden en waarde te demonstreren.

De besproken AI-voorbeelden waren gericht op interacties met het voertuig, maar in combinatie met connectiviteit en applicatiewinkels van derden zijn de mogelijke toepassingen van de AI-assistent grenzeloos. Een basistoepassing hiervan is het plannen van autoonderhoud. Wanneer het voertuig het onderhoudsinterval nadert, kan de AI-assistent toegang krijgen tot de beschikbaarheid van het servicecentrum van de dealer, de bestuurder vervolgens beschikbare plaatsen aanbieden om zijn voertuig te laten onderhouden, hem de kosten van verschillende pakketten laten weten en zelfs de afspraak plannen en betalen. .

advertentie

Betaling in voertuigen zal een andere baanbrekende technologie voor de automarkt zijn. Deze systemen kunnen gebruik maken van biometrische beveiliging, aangedreven door de infrarood- en reguliere camera's in de cabine, om betalingen te autoriseren. IDTechEx zag hiervan een live demonstratie op CES 2024. In een van de demonstratiestands drong een exposant aan op de aankoop van een nagebouwd infotainmentsysteem; de camera liet hun gezicht zien ter verificatie, waarna de banktransactie op een apart scherm te zien was. Dit was geen nepvoorbeeld of schertsvertoning, maar echt geld dat tussen rekeningen werd gewisseld, verwerkt door wat een auto zou zijn.

Het voorbeeld dat IDTechEx op CES zag, demonstreerde hoe een gebruiker kon betalen voor een upgrade om toegang te krijgen tot extra functionaliteit, het feature-as-a-service-model. Dit bestaat momenteel bij bedrijven als Tesla, BMW en anderen die hardware aan hun voertuigen monteren, waarbij de volledige functionaliteit achter een betaalmuur is vergrendeld. Momenteel moet de bestuurder betalen om toegang te krijgen tot deze functies via een smartphone-app of online. Met AI-assistenten, connectiviteit en betalingen in de auto verandert het spel. Een bestuurder zou kunnen zeggen: “Ik heb het koud” en de AI-assistent zou kunnen aanbevelen om zich te abonneren op een pakket met stoelverwarming. Connectiviteit en AI-betalingen en voltooi vervolgens de aankoop. Dit is hoe AI, connectiviteit, softwaregedefinieerde voertuigen, features-as-a-service en betalingen in de auto allemaal samenkomen om in 2034 honderden dollars aan nieuwe inkomsten per voertuig te genereren.

Het rapport 'Future Automotive Technologies 2024-2034: Applications, Megatrends, Forecasts' van IDTechEx gaat dieper in op de kansen van 1.6 biljoen dollar die verband houden met opkomende autotechnologieën. Bovendien biedt IDTechEx's rapport 'Connected and Software-Defined Vehicles 2024-2034: Markets, Forecasts, Technologies' een diepe duik in de mogelijkheden van 700 miljard dollar die gepaard gaan met de toepassingen van connectiviteit en AI-assistenten die hier worden beschreven. Het abonnementsplatform van IDTechEx biedt ook een overvloed aan regelmatig bijgewerkte inhoud over vele technologieën, waaronder meerdere samenvattingen van premium artikelen en bedrijfsprofielen van het recente CES 2024-evenement.

Over IDTechEx

IDTechEx begeleidt uw strategische bedrijfsbeslissingen door middel van haar onderzoeks-, abonnements- en consultancyproducten, waardoor u kunt profiteren van opkomende technologieën. Voor verdere informatie contacteer [e-mail beveiligd] of ga naar www.IDTechEx.com.

Foto door waarom kei on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending