Verbind je met ons

coronavirus

Tweede generatie vaccins: de volgende fase van herstel van het coronavirus

DELEN:

gepubliceerd

on

Het nieuws dat de Europese Unie niet van plan is haar COVID-19-vaccincontract met AstraZeneca te verlengen, komt niet als een verrassing voor iedereen die de puinhoop van beschuldigingen heeft gevolgd, rechtszaken, leveringsvertragingen en heen en weer over zorgen over veiligheid en efficiëntie die de uitrol van het vaccin van het Anglo-Zweedse bedrijf hebben geplaagd, schrijft Louis Auge.

Vorige week zei de Europese regelgevende instantie voor geneesmiddelen (EMA) dat het... herzien meldingen van een zeldzame zenuwaandoening bij mensen die het vaccin hadden gekregen; de Britse regelgevende instantie voor geneesmiddelen heeft al beloofde een alternatief vaccin voor de meeste volwassenen onder de 40 jaar, terwijl sommige EU-lidstaten, zoals Denemarken, opgegeven volledig op de AstraZeneca-prik.

Op zoek naar een herhaling van de uitrol van vaccins in een vroeg stadium worstelt, de EU onlangs geïnkt een enorme deal met Pfizer om duidelijk te maken dat het overboord gooien van AstraZeneca het vermogen van het blok om zo nodig boosterdoses te geven niet zal schaden. Volgens de nieuwe overeenkomst– de grootste COVID-19-vaccindeal tot nu toe – de EU zal tussen nu en 1.8 tot 2023 miljard doses van de Pfizer-BioNTech-prik veiligstellen.

advertentie

"[Het contract] zal zorgen voor de doses die nodig zijn om booster-shots te geven om onze immuniteit tegen het virus te vergroten. Het zal vaccins leveren die zijn aangepast om te ontsnappen aan varianten die niet langer op de vaccins reageren", voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei van de overeenkomst. “Het moet ons in staat stellen om, indien nodig en veilig, kinderen en tieners te vaccineren. En het zal Europa's leiderschap op het gebied van mRNA-technologieën consolideren.”

De dure deal-rapporten hebben: gesuggereerd dat de totale overeenkomst € 35 miljard waard is, waarbij elke individuele dosis maar liefst € 4 hoger is dan in eerdere overeenkomsten met Pfizer – onderstreept het patroon van rijke landen die in hun diepe zakken duiken om tegen elke prijs vaccins voor hun bevolking te krijgen.

Het mRNA-vaccin van Pfizer is een van de meest effectieve COVID-19-prikken die momenteel op de markt is, maar het is ook een van de meest duur en logistiek moeilijk te beheren. Vaccins die mRNA-technologie gebruiken, zijn doorgaans drie tot vier keer duurder dan de AstraZeneca-injectie, die momenteel zonder winstoogmerk wordt vervaardigd en aanvankelijk bij lage temperaturen moest worden bewaard. Om deze reden zijn er alternatieven voor het AstraZeneca-vaccin gebleven buiten bereik voor veel landen, met name ontwikkelingslanden, wat zorgen baart dat tweeledig samenleving kan ontstaan ​​in de nasleep van de pandemie.

"Als rijke landen zeggen dat ze alleen 'gouden standaard' gaan hebben met de duurste vaccins," uitgelegd Dr. Peter Drobac van de Oxford Saïd Business School, “en dan zeggen dat AstraZeneca niet goed genoeg is voor ons in het mondiale noorden, maar wel goed genoeg voor het mondiale zuiden, het zou de opname van het vaccin kunnen verminderen en de inspanningen om de wereld te vaccineren belemmeren .” Het is dan ook bemoedigend dat verschillende bedrijven al vooruitgang boeken met de broodnodige tweede generatie Covid-vaccins, het ontwikkelen van een aantal veelbelovende kandidaten die de wegversperringen van kosten en opslag kunnen overwinnen waarmee veel ontwikkelingslanden worden geconfronteerd.

Het in Massachusetts gevestigde Akston Biosciences heeft bijvoorbeeld: begonnen op een Fase I/II klinische studie van zijn kandidaat-vaccin AKS-452 in een van de grootste ziekenhuizen van Nederland. AKS-452 heeft al laten zien “robuuste bescherming” in proeven met primaten, en heeft verschillende grote voordelen: het vaccin behoudt zijn potentie gedurende ten minste vier maanden bij 25°C, is voor kortere perioden houdbaar bij 37°C en kan snel worden geproduceerd met standaard, goedkope productie technieken. Volgens Akston Biosciences zou een enkele productielijn van 2,000 liter meer dan een miljard doses per jaar kunnen produceren.

Akston Biosciences hoopt eerst AKS-452 goedgekeurd te krijgen in de EU, maar de vaccinkandidaat kan snel een vitale stimulans worden voor de uitrol van vaccins in ontwikkelingslanden. Het feit dat AKS-452 geen koeling of speciale behandeling nodig heeft, maakt het een ideale oplossing voor de meer dan 1 miljard mensen die in Afrika bezuiden de Sahara leven, waar elektriciteit onbetrouwbaar of geheel onbeschikbaar kan zijn.

De hoop neemt ook toe nadat het in Pennsylvania gevestigde Inovio erg is uitgebracht bemoedigend resultaten van een klinische proef in het middenstadium voor zijn kandidaat-vaccin, INO-4800, het enige vaccin op basis van nucleïnezuur dat stabiel is bij kamertemperatuur en zelfs bij hogere temperaturen. Het bedrijf is nu van plan om filet voorlopige resultaten met de Food and Drug Administration (FDA).

"Onze Fase twee resultaten valideren onze eerste Covid-19 Fase één resultaten in een grotere populatie, wat aantoont dat INO-4800 over het algemeen veilig, goed verdragen en immunogeen blijft in alle onderzochte leeftijdsgroepen," Dr. Laurent M. Humeau van Inovio aangekondigd deze week.

Als schrijnende beelden uit India's tweede golf de realiteit van de verwoesting buiten de eerste wereld naar voren brengt, kan het onrecht van de huidige distributiepatronen van vaccins aanvoelen als een mes in het hart. Hoewel rijke landen zoals die in de EU misschien het geld hebben om miljarden doses Covid-19-vaccins op te sluiten, is minder dan 10% van de Indiase bevolking is momenteel ingeënt tegen Covid-19 - dit ondanks het feit dat in eigen land geproduceerde prikken met miljoenen zijn geëxporteerd buiten de Indiase kusten.

Met hun aanzienlijk lagere barrières voor distributie, kan de komende tweede generatie vaccins uiteindelijk het echte keerpunt blijken te zijn in de wereldwijde strijd tegen COVID-19. Immers, geen enkel land zal echt veilig zijn totdat de overdracht van het virus is gestopt over de hele wereld.

coronavirus

Noorwegen stelt einde COVID-lockdown opnieuw uit

gepubliceerd

on

By

Een man met een beschermend masker draagt ​​boodschappentassen terwijl hij door de straten van Oslo loopt na een uitbraak van de coronavirusziekte (COVID-19), in Oslo, Noorwegen. NTB Scanpix/Hakon Mosvold Larsen via REUTERS

Noorwegen heeft woensdag (28 juli) voor de tweede keer een geplande laatste stap uitgesteld in de heropening van zijn economie na een pandemische afsluiting, vanwege de aanhoudende verspreiding van de Delta-variant van COVID-19, aldus de regering. schrijft Terje Solsvik, Reuters.

"Mid augustus wordt een nieuwe beoordeling gemaakt", zei minister van Volksgezondheid Bent Hoeie op een persconferentie.

advertentie

Maatregelen die van kracht blijven om de verspreiding van COVID-19 een halt toe te roepen, zijn onder meer dat bars en restaurants beperkt zijn tot bediening aan tafel en limieten van 20 personen voor bijeenkomsten in privéwoningen.

De regering lanceerde in april een vierstappenplan om de meeste pandemische beperkingen geleidelijk op te heffen, en had de eerste drie van die stappen medio juni voltooid.

Op 5 juli zei premier Erna Solberg dat de vierde stap op zijn vroegst eind juli of begin augustus zou kunnen komen vanwege zorgen over de variant van het Delta-coronavirus. Lees meer.

Ongeveer 80% van de volwassenen in Noorwegen heeft een eerste dosis van een COVID-19-vaccin gekregen en 41% van de volwassenen is volledig gevaccineerd, volgens het Noorse Instituut voor Volksgezondheid.

Dankzij een vroege afsluiting in maart 2020 en de strenge beperkingen die daarop volgden, heeft het land van 5.4 miljoen mensen een van Europa's laagste sterftecijfers door het virus gezien. Ongeveer 800 Noren zijn overleden aan COVID-19.

Verder lezen

coronavirus

EU tekent deal met GSK voor levering van potentieel COVID-medicijn

gepubliceerd

on

By

Bedrijfslogo van farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline is te zien in hun vestiging in Stevenage, Groot-Brittannië, 26 oktober 2020. REUTERS/Matthew Childs/File Photo

De Europese Unie heeft een contract getekend met GlaxoSmithKline (GSK.L) voor de levering van maximaal 220,000 behandelingen van zijn experimentele monoklonale antilichaamtherapie sotrovimab tegen COVID-19, zei het op woensdag (28 juli), schrijf Francesco Guarascio met aanvullende rapportage door Jo Mason, Reuters.

Het medicijn, dat is ontwikkeld samen met het Amerikaanse bedrijf Vir Biotechnology (VIR.O), kan volgens de Commissie worden gebruikt voor de behandeling van risicovolle coronaviruspatiënten met milde symptomen die geen aanvullende zuurstof nodig hebben.

De deal is een stimulans voor het werk van GSK aan mogelijke behandelingen voor COVID-19 nadat het bedrijf een beperkte rol speelde bij de ontwikkeling van vaccins. In plaats van zijn eigen coronavirusshot te maken, heeft GSK zich gericht op het leveren van zijn booster aan andere ontwikkelaars en is een samenwerking aangegaan met Sanofi (SASY.PA) een prik te ontwikkelen.

advertentie

GSK bevestigde de deal woensdag in een verklaring en zei dat het "een cruciale stap voorwaarts was voor de behandeling van gevallen van COVID-19" in Europa.

Het medicijn wordt momenteel beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onder een voortschrijdende beoordeling.

Het heeft in de Verenigde Staten een spoedvergunning gekregen voor de behandeling van milde tot matige COVID-19-patiënten met een hoog risico op het ontwikkelen van een ernstige infectie.

Het contract wordt gesteund door 16 van de 27 EU-staten, die het medicijn pas kunnen kopen nadat het is goedgekeurd door het EMA of door de nationale regelgevende instanties voor geneesmiddelen. De overeengekomen prijs voor mogelijke aankopen is niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van de Commissie weigerde commentaar te geven op de zaak.

Monoklonale antilichamen bootsen natuurlijke antilichamen na die het lichaam genereert om infecties te bestrijden.

De deal met GSK volgt op een contract dat de EU in april ondertekende met de Zwitserse farmaceutische gigant Roche (ROG.S) om ongeveer 55,000 doses van een mogelijke behandeling veilig te stellen op basis van een cocktail van monoklonale antilichamen die Roche samen met de Amerikaanse medicijnmaker Regeneron heeft ontwikkeld (REGN.O). Lees meer.

Afgezien van monoklonale behandelingen, is het enige andere anti-COVID-medicijn dat de EU heeft gekocht Gilead's (GILD.O) remdesivir, een antiviraal geneesmiddel. Vorig jaar reserveerde de EU een half miljoen kuren nadat het middel een voorwaardelijke EU-goedkeuring had gekregen.

Verder lezen

coronavirus

Desinformatie over het coronavirus: onlineplatforms ondernemen nieuwe acties en roepen meer spelers op om zich bij de praktijkcode aan te sluiten

gepubliceerd

on

De Commissie heeft gepubliceerde de berichten van Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft en Google over maatregelen die in juni zijn genomen om desinformatie over het coronavirus tegen te gaan. De huidige ondertekenaars en de Commissie roepen ook nieuwe bedrijven op om zich aan te sluiten bij de Code of Practice inzake desinformatie omdat het de impact ervan zal vergroten en effectiever zal maken. Waarden en transparantie Vice-president Věra Jourová zei: “Het COVID-19-bewakingsprogramma voor desinformatie heeft het mogelijk gemaakt om belangrijke acties van online platforms bij te houden. Met nieuwe varianten van de verspreiding van het virus en vaccinaties die op volle toeren doorgaan, is het van cruciaal belang om de toezeggingen na te komen. We kijken uit naar de versterking van de praktijkcode.”

Thierry Breton, commissaris voor interne markt, voegde toe: “De EU is haar belofte nagekomen om voldoende doses te leveren om elke EU-burger veilig te vaccineren. Alle belanghebbenden moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen om de door desinformatie veroorzaakte aarzeling over vaccins te verslaan. Terwijl we de praktijkcode versterken met platforms en ondertekenaars, roepen we nieuwe ondertekenaars op om zich aan te sluiten bij de strijd tegen desinformatie”. 

Zo bereikte TikTok's campagne ter ondersteuning van vaccinatie, samen met de Ierse regering, meer dan een miljoen views en meer dan 20,000 likes. Google bleef samenwerken met de volksgezondheidsautoriteiten om informatie over vaccinatielocaties weer te geven in Google Zoeken en Maps, een functie die beschikbaar is in Frankrijk, Polen, Italië, Ierland en Zwitserland. Op Twitter kunnen gebruikers nu geautomatiseerde systemen trainen om schendingen van het COVID-19-desinformatiebeleid van het platform beter te identificeren.

advertentie

Microsoft breidde zijn samenwerking met NewsGuard uit, een Edge-extensie die waarschuwt voor websites die desinformatie verspreiden. Facebook werkte samen met internationale gezondheidsautoriteiten om het publiek bewust te maken van de werkzaamheid en veiligheid van vaccins en met onderzoekers van de Michigan State University (MSU) om deepfakes beter te detecteren en toe te schrijven. Deze gezamenlijke inspanningen moeten worden voortgezet met het oog op de aanhoudende en complexe uitdagingen die onlinedesinformatie nog steeds met zich meebrengt. Het COVID-19-monitoringprogramma voor desinformatie van de Commissie is verlengd tot eind 2021 en rapporten zullen nu om de twee maanden worden gepubliceerd. De volgende reeks rapporten wordt in september gepubliceerd. Volgens de recent gepubliceerde begeleiding, hebben de ondertekenaars het proces gestart om de code te versterken en zijn ze gelanceerd een gezamenlijke oproep tot interesse voor potentiële nieuwe ondertekenaars.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending