Verbind je met ons

Tabak

Het rookvrije doel van de EU faalt over 60 jaar: dringende herbeoordeling nodig

DELEN:

gepubliceerd

on

De nieuwste Eurobarometer 2024 onthult een verrassende mislukking in de aanpak van de EU om haar rookvrije doelstelling van 5% rokers te bereiken. Bij de huidige trend zal het aantal rokers in het jaar 5 slechts onder de 2100% dalen – 60 jaar voorbij het doel van 2040.

“Door zich koppig te richten op schadebeperkende producten in plaats van zich te concentreren op het echte probleem, faalt de EU niet alleen, maar saboteert ze actief de volksgezondheidsinspanningen”, zegt Michael Landl, directeur van de World Vapers Alliance. “Deze rampzalige aanpak moet nu eindigen. In plaats van producten zoals vapen of nicotinezakjes te bestrijden, moeten ze een hoeksteen worden van toekomstige volksgezondheidsstrategieën. Anders zal de strijd tegen roken verloren zijn.”

Belangrijkste bevindingen van de Eurobarometer 2024:

· Verwarmde tabaksproducten: gebruikt door 2% van de Europeanen.

· Vapen: 3% van de Europeanen is vaper.

· Nicotinezakjes: geprobeerd door 4% van de Europeanen.

advertentie

De focus van de EU op deze producten is misplaatst. Met een gemiddeld rokerspercentage van 24% in de EU zou de prioriteit moeten liggen bij het helpen van rokers om over te stappen op minder schadelijke alternatieven.

·       Het aantal rokers in Zweden is drie keer lager dan het EU-gemiddelde (terwijl 26% van de mensen snus gebruikt en 20% nicotinezakjes heeft geprobeerd)

· Vapenproducten, verwarmde tabaksproducten en nicotinezakjes zijn dat wel over het algemeen niet aantrekkelijk voor niet-gebruikers maar zijn essentiële hulpmiddelen voor rokers die willen stoppen of hun sigarettenconsumptie willen verminderen.

·       Vapen is 2.5 keer effectiever voor stoppen met roken in vergelijking met traditionele nicotinevervangingstherapie (NRT).

Het rapport geeft duidelijk aan dat de huidige strategie van de EU faalt. Het is tijd om prioriteit te geven aan schadebeperking en effectieve veranderingen door te voeren om levens te redden.

· De World Vapers' Alliance (WVA) versterkt de stem van vapers over de hele wereld en stelt hen in staat een verschil te maken in hun gemeenschap. Onze leden zijn zowel vapersverenigingen als individuele vapers van over de hele wereld. Meer informatie over www.worldvapersalliance.com 

· Michael Landl is de directeur van de World Vapers' Alliance. Hij komt uit Oostenrijk en is gevestigd in Wenen. Hij is een ervaren beleidsprofessional en een gepassioneerd vaper. Hij studeerde aan de Universiteit van St. Gallen en werkte voor verschillende overheidsinstellingen en het Duitse parlement. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending