Verbind je met ons

Tabak

Publicatie van het Witboek Legacy Book van de Werkgroep Tabak van het Europees Parlement.

DELEN:

gepubliceerd

on

Wat een ideale gelegenheid om op Werelddag zonder Tabak 2024 ons Witboek Legacy Book on Tobacco online te zetten als herinnering aan de aanhoudende Tobaccogate waarbij de Europese Commissie betrokken is. Terwijl Qatargate lijkt te zijn gestopt, gaat de Tobaccogate door.

Toch is geen van de herzieningen van de twee tabaksrichtlijnen gelanceerd, ondanks de wijdverbreide verontwaardiging en herhaalde eisen van volksgezondheidsactivisten. De Europese Unie heeft zichzelf ten doel gesteld: een ‘tabaksvrije generatie’ in 2040. Dit ambitieuze doel vraagt ​​om nieuwe en snelle antirookmaatregelen. Het Europees Parlement wacht al enkele jaren totdat de Commissie de herziening van twee Europese tabaksrichtlijnen op de parlementaire agenda zet: de tabaksbelastingrichtlijn (TTD) uit 2011 en de tabaksproductenrichtlijn (TPD) uit 2014.

Onze teksten moeten rekening houden met de opkomst van ‘nieuwe tabaksproducten’ zoals elektronische sigaretten, trekjes, verwarmingstabak en nicotinezakjes, evenals met de explosie van parallelhandel, grotendeels georganiseerd door tabaksfabrikanten, en met de kennis van de milieuschade veroorzaakt door de tabaksteelt, de vervaardiging van nieuwe tabaksproducten en de consumptie ervan.

Om de politieke discussie aan te wakkeren en de noodzakelijke maatregelen te definiëren, kwam een ​​groep Europarlementariërs onder leiding van Michèle Rivasi (Groenen/EFA), Anne-Sophie Pelletier (Links) en Pierre Larouturou (S&D) tussen 2021 en 2023 bijeen, met deelname van de volksgezondheidsverenigingen Smoke Free Partnership (SFP), Alliance Contre le Tabac (ACT), de Tobacco Control Research Group (TCRG) van de Universiteit van Bath, Corporate Europe Observatory (CEO) en onafhankelijke deskundigen.

In het bijzonder werden de thema's parallelhandel in tabak, het "Dentsu Tracking/Jan Hoffmann"-schandaal, lobbywerk door tabaksfabrikanten en hun dochterondernemingen, en de door tabak veroorzaakte milieuschade bestudeerd. De samenvatting van deze rondetafelgesprekken heeft de vorm aangenomen van een Legacy Book, dat wij u vandaag in digitale versie ter beschikking stellen.

Het Legacy Book laat zien dat de Europese Commissie haar deuren te gemakkelijk opent voor de tabakslobby, en bijzonder ontvankelijk is voor haar eisen, ook al druisen deze in tegen de volksgezondheid en de overheidsfinanciën van de 27 lidstaten, en tegen een goed beheer van de tabaksindustrie. onze instellingen. Als verwijzing naar de Qatargate kunnen we spreken van een Tobaccogate waarbij de Europese Commissie betrokken is.

advertentie

Ons Legacy Book on Tobacco zal in het Frans en Engels worden verspreid onder de 27 lidstaten, de Commissie, politieke groeperingen, huidige en toekomstige Europarlementariërs, NGO's en de media, met de ambitie om de opkomst van een tabaksvrij Europa aan te moedigen.

Met de digitale publicatie van hun Legacy Book willen de leden van de Werkgroep Tabak van het Europees Parlement even stil staan ​​bij Michèle Rivasi, de ziel van dit collectief, wiens vroegtijdige dood hen diep heeft ontroerd. Dit Legacy Book is in de eerste plaats de vrucht van haar inzet: het moet nu worden gedeeld, zodat haar strijd tegen de ergste lobby’s en voor de volksgezondheid kan worden voortgezet.

Voor meer informatie en toegang tot het Legacy Book en de bijlagen:

Anne-Sophie Pelletier: [e-mail beveiligd]

Volledig witboek: scribd.com/document/741941387/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-310524-Rivasi-Pelletier-Larrouturou-Final-Txt

Bijlage A: scribd.com/document/741941885/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-240524-Annexes-a-Presentations-Cover

Bijlage B: scribd.com/document/741941885/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-240524-Annexes-a-Presentations-Cover

Bijlage C: scribd.com/document/741941367/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-240524-Annexes-C-Dentsu-Tracking-Jan-Hoffmann-RevolvingDoors-Case-Cover

Whitepaper plus bijlagenpakket: scribd.com/document/741941708/MEP-WG-TPD-Tabac-LB-en-310524-Rivasi-Pelletier-Larrouturou-Full-Final

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending