Verbind je met ons

Tabak

Politieke en maatschappelijke leiders bundelen hun krachten om Big Tobacco-lobby tegen te gaan

DELEN:

gepubliceerd

on

Tegen de achtergrond van toenemende controle op invloed in de Europese instellingen na Qatargate en de voortdurende strijd van Europa om de snelgroeiende illegale tabakshandel de kop in te drukken, heeft een werkgroep van het Europees Parlement voor de herziening van de EU-richtlijnen Tabaksproductenrichtlijn houdt op 19 april een rondetafelgesprek over de in Brussel gevestigde lobby-inspanningen van Big Tobacco – een industrie die al lang aangewakkerd de zwarte markt en ondermijnde pogingen om die in toom te houden.

Het evenement, dat werd georganiseerd door de Franse Europarlementariërs Michèle Rivasi en Anne-Sophie Pelletier, met als titel "Tabakslobby-invloedstrategieën binnen Europese instellingen", zal naar verwachting vertegenwoordigers van toonaangevende NGO-coalities voor tabaksontmoediging en onderzoekers van de Universiteit van Bath's gerenommeerde Onderzoeksgroep Tabakscontrole (TCRG). De deelnemers zullen de verschillende lobby- en 'soft power'-tools bespreken in het arsenaal aan invloeden van de industrie die de afgelopen jaren agressief zijn gebruikt.

EU-lobbyoffensieven blootgelegd

In 2020 heeft de TCRG een studies het blootleggen van de wijdverbreide lobbyinspanningen van Big Tobacco tijdens de raadplegingsfasen van het track en trace-systeem van de EU, dat de Europese Commissie in mei 2019 heeft gelanceerd als onderdeel van haar strijd tegen de illegale tabakshandel. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) vereist dat track-and-trace-schema's branche-onafhankelijk zijn, aldus de onderzoekers van het onderzoek gevonden dat toenaderingen van de industrie ertoe hadden geleid dat de EU "tabaksfabrikanten aanzienlijke invloed had gegeven op de belangrijkste elementen van het systeem".

Een rapportageproject voor georganiseerde misdaad en corruptie (OCCRP) onderzoek vanaf 2020 onthulde ernstige gebreken in het track en trace-systeem dat door de EU is aangenomen, als gevolg van deze jaren van Big Tobacco's trojaanse paardentactiek. Van erfelijke elementen van de door Philip Morris International ontwikkelde Codentify systeem, dat geplaagd werd door inherente beveiligings- en namaakkwetsbaarheden, tot het opleggen van zwakke financiële afschrikmiddelen voor fraudedelicten, concludeert de OCCRP dat het harde optreden van de EU tegen de illegale tabakshandel duidelijk is bepaald door de belangen van de industrie. Meer recentelijk hebben EP-leden, waaronder Michèle Rivasi, dat ook gedaan vragen opgeworpen over een mogelijk belangenconflict waarbij voormalig commissaris Jan Hoffman betrokken was te accepteren een functie bij Dentsu – die eigenaar is van een bedrijf, Blue Infinity, dat hielp ontwikkelen Codentify – na een rol te hebben gespeeld bij de selectie ervan als hoofdoperator van het EU-track-and-tracesysteem. 

Maar hoe is deze situatie ontstaan? Dat stellen de Corporate Europe Observatory (CEO) en European Public Health Alliance (EPHA) de tabaksindustrie telt een veelomvattend lobby-draaiboek, waaronder het uitstellen van en protesteren tegen de Brusselse regelgeving, het uitbuiten van verdeeldheid tussen lidstaten en zelfs het verspreiden van overduidelijk valse beweringen over de impact van tabaksontmoedigingsbeleid. Naast track en trace zijn deze methoden geïnfiltreerd in het beleidsontwikkelingsproces voor accijnzen op tabak en volksgezondheid, met de CEO en EPHA nadruk te leggen op zwakke transparantie binnen de EU-instellingen als een belangrijke aanjager van Big Tobacco-machtsspelletjes.

En zorgwekkend, als anti-tabak online platform Generatie Sans Tabac heeft gemarkeerd, heeft de industrie haar invloedsinspanningen tijdens de Covid-19-pandemie versneld, gebruikmakend van het feit dat belegerde regeringen hun waakzaamheid lieten zakken voor hun lobbyaanvallen – een realiteit die zou kunnen worden teruggedraaid door post-Qatargate transparantie hervormingen zoals die zijn voorgesteld door het Europees Parlement.

advertentie

Wereldwijde inspanningen voor tabaksontmoediging

De invloedsinspanningen van de tabaksindustrie zijn zeker niet beperkt tot Europa, waar tabaksmajors actief zijn lobbyen regeringen in Afrika en Azië – de nieuwe rookhotspots ter wereld – om track en trace-systemen aan te passen aan hun commerciële belangen.

Als onderdeel van de wereldwijde reactie op de volksgezondheid roept de WHO de leidende organisaties voor tabaksontmoediging bijeen voor de tiende zitting van de Conferentie van de Partijen (COP10) bij de FCTC en de derde zitting van de Vergadering van de Partijen (MOP3) bij het Protocol om illegale handel in tabaksproducten uit te bannen, die beide zullen zijn gehost in Panama in november 2023. Op de agenda zal met name de nadruk worden gelegd op het isoleren van tabaksontmoedigingsinspanningen van de invloedsstrategieën van Big Tobacco - grotendeels gezien als de belangrijkste bedreiging voor de succesvolle implementatie van de WHO FCTC - en op het aanpakken van de bredere sociale, economische en ecologische gevolgen van tabaksconsumptie.

De Franse ngo-federaties tegen tabak Alliantie Contre le Tabac (ACT) en Nationaal Comité tegen Roken (CNCT) behoren tot de organisaties die het hoofd bieden aan het manoeuvreren van de industrie. Door middel van openbare voorlichtingsinitiatieven over de brede gevaren van tabaksconsumptie en belangenbehartigingscampagnes gericht op beleidsmakers, weerspiegelt hun werk de actie van een groeiende wereldwijde coalitie van ngo's en politici die proberen de misleidende verhalen van Big Tobacco en de groeiende invloed in de hallen van de macht tegen te gaan. waardoor ervoor wordt gezorgd dat het overheidsbeleid de gezondheid en het welzijn van de burgers boven de winsten van de industrie stelt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending