Verbind je met ons

Tabak

De herziening van de tabaksproductenrichtlijn: een kans om Big Tobacco in 2021 een klap te geven?

gepubliceerd

on

In een studie gepubliceerd op 6 januari, hebben wetenschappers van King's College London eindelijk de mythe dat rokers een zekere mate van bescherming tegen COVID-19 genieten, laten rusten. Hun onderzoek was duidelijk: rokers die het nieuwe coronavirus oplopen, hebben meer kans op ernstige symptomen dan niet-rokers en komen twee keer zo vaak in het ziekenhuis terecht. Ondanks de maar liefst 209 miljoen rokers in de bredere Europese regio (29% van de totale bevolking), lijken regeringen heel weinig te hebben gedaan om de veren van de tabaksindustrie in 2020 te verstoren. Zal 2021 anders zijn, schrijft Louis Auge.

De vroege tekenen zien er niet geweldig uit. Een rapport dat eind november is gepubliceerd door een coalitie van ngo's die naar 57 landen kijkt waarschuwde dat de tabaksindustrie erin slaagde te profiteren van de preoccupatie van regeringen met de Covid-19-pandemie om hun agenda's te bevorderen en gunst te winnen bij de toezichthouders. Veel Europese landen komen in de buurt van de bodem op de lijst (Roemenië) of hebben gekozen voor lichte regelgeving (Duitsland, Spanje), tot grote slechte dienst van de volksgezondheid. Volgens de ngo's gebruikte Big Tobacco een mix van tactieken om zijn doelstellingen te bereiken, zoals het doneren van medische apparatuur, het inhuren van voormalige ambtenaren of agressief lobbyen voor zijn verwarmde tabaksproducten.

Met de aanstaande herziening van de Tabaksproductenrichtlijn (TPD) van de EU - gepland voor later dit jaar - kunnen de lidstaten de hernieuwde belangstelling wekken die de coronaviruspandemie heeft gewekt in een efficiënt volksgezondheidsbeleid om het record recht te zetten. Hoewel de regelgevende strijd een rommelige strijd zal worden, is er de afgelopen maanden één arena naar voren gekomen als de belangrijkste kandidaat die een slag zou kunnen toebrengen aan de wurggreep van Big Tobacco: de parallelle tabakshandel.

Een verhaal over twee transacties

De parallelle tabakshandel verwijst naar het kopen van sigaretten in een ander land dan dat waar ze worden gerookt. Dankzij prijsverschillen tussen naburige EU-leden zijn er overal op het continent lucratieve schaduwmarkten verschenen, die bijdragen aan de hoge prevalentie van roken en de regeringen miljarden aan gederfde belastinginkomsten kosten.

Terwijl de tabaksindustrie lang heeft geprobeerd de aandacht van het probleem af te leiden, door inbedrijfstelling studies van KPMG (dat zijn blootgestelde aangezien het vertrouwen op vervalste gegevens en foutieve methodologieën) om te beweren dat het fenomeen wordt veroorzaakt door een toename van het aantal namaaksigaretten, is de realiteit veel eenvoudiger. Het zijn de tabaksfabrikanten zelf die een overaanbod aan bepaalde landen leveren, zodat rokers die in gebieden met hogere sigarettenprijzen wonen, kunnen profiteren van lagere prijzen. In Luxemburg bijvoorbeeld kopen klanten die niet in het land wonen 80% van alle sigaretten die daar worden verkocht.

Een golf van recente schandalen in Frankrijk heeft de parallelle tabakshandel weer op de agenda van de Europese Unie gezet. Eind december lanceerde het Franse parlementslid François-Michel Lambert een pak tegen Philip Morris International (PMI) vanwege hun rol in de parallelhandel, in een zaak die ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de tabaksreus. Vervolgens, begin januari, de Franse 'Association of Angry Tobacconists' (ABEC), aangekondigd dat ze in Brussel een klacht hadden ingediend tegen de prijsverschillen tussen de tabaksprijzen tussen de lidstaten.

Ze hebben een punt. Volgens de statistieken roken de Fransen 54 miljard sigaretten elk jaar, maar kopen slechts 38 miljard van de 24,000 tabakswinkels die deel uitmaken van hun officiële verkoopnetwerk voor tabak. Dit betekent dat 16 miljard sigaretten die in Frankrijk worden gerookt van over de grens komen. De helft van deze rook is te herleiden tot de directe buren van Frankrijk - België, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, Andorra - die allemaal lagere tabaksbelastingen hebben en rokers met lagere prijzen lokken. Fuchs, heeft gezegd dat hij een gewaagde wet dat zou verstrekkende gevolgen hebben voor het hele continent als het wordt aangenomen. De voorgestelde wet roept op tot de strikte implementatie van een belangrijk onderdeel van de WHO van 2018 Protocol om de illegale handel in tabaksproducten te beëindigen. In het bijzonder eist Fuchs het instellen van quota voor de levering van tabak per land, die uitsluitend zijn gekoppeld aan de binnenlandse consumptie, om te voorkomen dat tabaksbedrijven een overaanbod aan bepaalde landen leveren. Het WHO-protocol is al geratificeerd door 60 landen (en de EU), dus het zou gewoon een kwestie zijn van handhaving van de letter van het verdrag. En omdat dit internationale document hoger in de rangorde van het internationaal recht staat dan Europese richtlijnen en nationale wetten, mag dat geen juridische problemen opleveren.

De kruistocht van Fuchs heeft bondgenoten gevonden in het Europees Parlement, waar twee vooraanstaande EP-leden, Cristian Busoi en Michèle Rivasi hebben lang aangedrongen op een strikte uitvoering van het protocol. Volgens hen is de TPD momenteel onverenigbaar met het WHO-document, aangezien de belangrijkste Europese tegenmaatregel voor de parallelhandel, een tracking- en tracingmechanisme zonder inmenging van de industrie, is geïnfiltreerd door bedrijven die sterke banden hebben met Big Tobacco. In een gezamenlijk webinar dat eind december werd georganiseerd, wezen de twee EP-leden op het feit dat artikel 15 van de TPD de tabaksindustrie toestaat de bedrijven te kiezen die gemachtigd zijn om tracking- en traceerbaarheidsgegevens op te slaan. Bovendien hebben fabrikanten de mogelijkheid om de auditors te kiezen die ze moeten controleren en met wie ze ook nauwe relaties onderhouden.

Fuchs, Busoi en Rivasi laten duidelijk zien dat de politieke hang naar Big Tobacco springlevend is in Europa, en de bewezen correlatie tussen tabaksgebruik en het nieuwe coronavirus is nog een ander voorbeeld van de verwoestende impact van roken op het menselijk lichaam. Een herziening van de TPD in 2021 in overeenstemming met het WHO-protocol zou eigenlijk twee vliegen in één klap slaan: het zou een zegen zijn voor de volksgezondheid door te leiden tot lagere rookpercentages in heel Europa, en een financiële slag toebrengen aan de oorlogskas die Big Tobacco heeft gebruikt om zinvolle voorschriften te blokkeren. Het is een no-brainer.

Sigaretten

Illegale tabakshandel: bijna 370 miljoen sigaretten in beslag genomen in 2020

gepubliceerd

on

Internationale operaties waarbij het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) betrokken was, leidden in 370 tot de inbeslagname van bijna 2020 miljoen illegale sigaretten. Het merendeel van de sigaretten werd uit landen buiten de EU gesmokkeld, maar was bestemd voor verkoop op EU-markten. Als ze de markt hadden bereikt, OLAF schat dat deze sigaretten op de zwarte markt ongeveer 74 miljoen euro aan douane- en accijnzen en btw voor de begrotingen van de EU en de lidstaten zouden hebben geleden.

 OLAF ondersteunde nationale en internationale douane- en wetshandhavingsinstanties van over de hele wereld in 20 operaties in 2020, met name het verstrekken van essentiële informatie over de identificatie en het volgen van vrachtwagens en / of containers geladen met sigaretten die aan de EU-grenzen ten onrechte als andere goederen waren aangegeven. OLAF wisselt in realtime inlichtingen en informatie uit met EU-lidstaten en derde landen, en als er duidelijk bewijs is dat de zendingen bestemd zijn voor de EU-smokkelmarkt, staan ​​de nationale autoriteiten klaar en in staat om in te grijpen en ze te stoppen.

OLAF-directeur-generaal Ville Itälä zei: “2020 was in veel opzichten een uitdagend jaar. Hoewel veel legitieme bedrijven de productie moesten vertragen of stopzetten, gingen de vervalsers en smokkelaars onverminderd door. Ik kan met trots zeggen dat de onderzoekers en analisten van OLAF een cruciale rol hebben gespeeld bij het opsporen en in beslag nemen van deze illegale tabakzendingen, en dat de samenwerking van OLAF met autoriteiten over de hele wereld sterk is gebleven ondanks de moeilijke omstandigheden. Onze gezamenlijke inspanningen hebben niet alleen geholpen miljoenen euro's aan gederfde inkomsten te besparen en miljoenen smokkelwaar van sigaretten op de markt te houden, ze hebben ons ook geholpen dichter bij het uiteindelijke doel te komen, namelijk het identificeren en sluiten van de criminele bendes achter deze gevaarlijke en illegale handel. "

Bij operaties waarbij OLAF betrokken was in 368,034,640 zijn in totaal 2020 sigaretten in beslag genomen die bestemd waren voor illegale verkoop in de EU; van deze 132,500,000 sigaretten werden in beslag genomen in niet-EU-landen (voornamelijk Albanië, Kosovo, Maleisië en Oekraïne), terwijl 235,534,640 sigaretten in beslag werden genomen in EU-lidstaten.

OLAF heeft ook duidelijke patronen vastgesteld met betrekking tot de oorsprong van deze illegale tabakshandel: van de in 2020 in beslag genomen sigaretten waren er ongeveer 163,072,740 afkomstig uit het Verre Oosten (China, Vietnam, Singapore, Maleisië), terwijl 99,250,000 uit de Balkan / Oost-Europa kwamen. (Montenegro, Wit-Rusland, Oekraïne). Nog eens 84,711,900 waren afkomstig uit Turkije, terwijl 21,000,000 uit de VAE kwamen.

Bij de belangrijkste sigarettensmokkeloperaties die OLAF in 2020 meldde, werd samengewerkt met de autoriteiten in Maleisië en België, Italië en Oekraïne, evenals een aantal waarbij autoriteiten van in de hele EU en elders.

OLAF-missie, mandaat en competenties

De missie van OLAF is om fraude met EU-middelen op te sporen, te onderzoeken en te stoppen.

OLAF vervult zijn missie door:

  • Het uitvoeren van onafhankelijke onderzoeken naar fraude en corruptie waarbij EU-middelen zijn betrokken, om ervoor te zorgen dat al het geld van de EU-belastingbetalers projecten bereikt die banen en groei in Europa kunnen creëren;
  • bijdragen tot het versterken van het vertrouwen van de burgers in de EU-instellingen door onderzoek te doen naar ernstig wangedrag door EU-personeel en leden van de EU-instellingen, en;
  • een degelijk EU-fraudebestrijdingsbeleid ontwikkelen.

In zijn onafhankelijke onderzoeksfunctie kan OLAF zaken in verband met fraude, corruptie en andere strafbare feiten onderzoeken die van invloed zijn op de financiële belangen van de EU met betrekking tot:

  • Alle EU-uitgaven: de belangrijkste uitgavencategorieën zijn de Structuurfondsen, het landbouwbeleid en het platteland
  • ontwikkelingsfondsen, directe uitgaven en externe hulp;
  • sommige gebieden van EU-inkomsten, voornamelijk douanerechten, en;
  • vermoedens van ernstig wangedrag door EU-personeel en leden van de EU-instellingen.

Verder lezen

Sigaretten

Vormt # COVID-19 een dodelijke bedreiging voor de #tabakssector?

gepubliceerd

on

De pandemie van SARS-CoV-2 heeft over het algemeen slecht nieuws betekend voor rokers en de industrie die hen levert. De meest recente ontwikkelingen zijn onder meer de ontmaskering van onderzoek dat suggereert dat rokers zogenaamd minder vatbaar zijn voor het virus - vergezeld van onthullingen dat de gewoonte in feite de effecten van de ziekte verergert - evenals een openbaar rookverbod in Galicië dat heeft nu verspreid in heel Spanje.

Met meer dan een miljoen rokers in het VK naar verluidt heeft de gewoonte geschopt sinds het begin van COVID-19, hoe groot is de dreiging van de huidige crisis voor de industrie die profiteert van hun verslaving? Het publieke bewustzijn van de gevaren van roken is nog nooit zo groot geweest, wat betekent dat de tijd rijp is voor autoriteiten in Europa en elders om maatregelen in te voeren om de dodelijke praktijk te beteugelen - maar ze moeten op hun hoede zijn voor inmenging en terughoudendheid van de altijd hardnekkige tabaksindustrie zelf .

'Big Tobacco' wordt bedreigd

Aan het begin van de uitbraak van het coronavirus waren rokers in eerste instantie misschien aangemoedigd om de resultaten te horen van Een studie uit China, waar ze onevenredig ondervertegenwoordigd waren onder patiënten met Covid-19. Later onderzoek heeft bij lange na niet zo'n positief nieuws opgeleverd; meerdere Uit peer-reviewed papier blijkt dat rokers ongeveer twee keer zoveel kans hebben op coronavirus-symptomen als niet-rokers. Dit komt overeen met andere onderzoeken, waaruit bleek dat rokers met het virus waren twee keer zo waarschijnlijk in het ziekenhuis worden opgenomen en 1.8 keer meer kans om te overlijden dan hun niet-rokende tegenhangers.

De verslaving is niet alleen schadelijk voor degenen die de sigaret vasthouden. Met barbeheerders aangedrongen om hun stem laag te houden en zelfs pretparkgangers gewaarschuwd voor schreeuwen uit angst om het virus oraal over te brengen, kunnen de enorme rookwolken die worden uitgestoten door tabaksenthousiastelingen een omgevingsepidemie zijn die op komst is. Zich bewust van het gevaar, ondernam Zuid-Afrika onmiddellijk actie verbod op de verkoop van tabak eind maart, hoewel het sindsdien deze beperkingen heeft herzien. Meer recentelijk hebben de Spaanse regio Galicië en de archipel van de Canarische Eilanden beiden aangekondigd dat roken in het openbaar zou worden verboden, terwijl de rest van het land aangezien volgende reeks.

De pandemie heeft niet alleen geleid tot een reactie van wetgevers - rokers heroverwegen ook hun relatie met tabak in het licht van de gevaren van de zeer besmettelijke en dodelijke luchtwegaandoening. In het VK zijn de afgelopen zes maanden meer dan een miljoen rokers gestopt, waarvan 41% beweert dat de angst voor het coronavirus hun voornaamste motivatie was om dit te doen. Ondertussen is het University College London gevonden dat meer mensen zijn gestopt met roken in het jaar tot juni 2020 dan in enig ander venster van 12 maanden sinds de registratie meer dan tien jaar geleden begon.

Achterbakse tactieken in het spel

Big Tobacco is nooit iemand die dergelijke tegenslagen heeft kunnen verdragen, maar heeft zijn toevlucht genomen tot zijn beproefde tactische speelboek. Dat playbook omvat onder andere machinaties versluierend en beïnvloedend de wetenschap door financiering gunstige studies over het onderwerp coronavirus en roken, uitstellen anti-tabaksregelgeving en beweren dat de industrie een "essentiële zaak" is om lockdown-maatregelen op zo uiteenlopende plaatsen te vermijden Italië, Pakistan en Brazilië.

Tegelijkertijd zijn er grote tabaksfabrikanten geweest verdachte van crisiswassing. Philip Morris International (PMI) heeft gedoneerd een gerapporteerde $ 1 miljoen aan het Roemeense Rode Kruis en 50 ventilatoren naar een Grieks ziekenhuis, evenals naar schatting € 350,000 aan een Oekraïense liefdadigheidsinstelling, terwijl andere grote spelers naar verluidt hetzelfde hebben gedaan. Critici beweren dat deze schijnbaar altruïstische bijdragen niets meer zijn dan opportunistische PR-stunts die inspelen op een wereldwijde tragedie om Big Tobacco in een positief daglicht te stellen - iets dat de industrie zelf heftig verwerpt.

Ongeacht de bedoeling achter de donaties, zijn er sterke vermoedens dat ze mogelijk het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) -protocol hebben overtreden, dat specifiek regeringen of overheidsinstanties verbiedt om geld van de tabaksindustrie te nemen. Het is niet verwonderlijk dat dit soort chicanery niets nieuws is voor Big Tobacco, die al tientallen jaren een soortgelijke groef ploegt. Helaas blijft het voordelen opleveren voor degenen achter het juk, ondanks pogingen om hun invloed te beteugelen.

Onbekwaamheid en inefficiëntie in de EU

Beleidsmakers in de EU hebben, teleurstellend genoeg, aangetoond bijzonder gevoelig te zijn voor de kwaadaardige invloed van de tabaksindustrie. Net zo gedetailleerd door de OCCRP heeft de EU grote delen van haar track en trace (T&T) -systeem voor illegale tabak effectief overgedragen aan bedrijven die nauwe banden met de industrie hebben. Het systeem, dat de FCTC heeft benadrukt als een integrale stap in het aanpakken van een zwarte markt kosten het blok meer dan € 10 miljard per jaar aan gederfde overheidsinkomsten, is bedoeld om de voortgang van een pakket in elke fase van de toeleveringsketen te volgen via een unieke identificatiecode, waardoor elke kans op wangedrag wordt geëlimineerd.

Een centraal element van elk succesvol T & T-systeem, zoals gedefinieerd door het Illicit Trade Protocol (ITP), is de volledige onafhankelijkheid van de industrie zelf. Het OCCRP-onderzoek heeft echter aan het licht gebracht hoe belangrijke bedrijven die T & T-software ontwikkelen en het proces afhandelen banden hebben met de tabaksindustrie, waaronder zeven van de acht bedrijven die belast zijn met het opslaan van de uiterst belangrijke sigarettengegevens. Ondertussen lijkt een van de belangrijkste bedrijven die honderden aanvoerlijnen naar de EU in de gaten houden - Inexto - op zijn minst gedeeltelijk te worden gefinancierd door Big Tobacco, terwijl de software die het gebruikt om zijn verplichtingen na te komen, van PMI zelf werd gekocht voor een geruchtenvergoeding van slechts één Zwitserse frank.

Het hele proces is zo doorspekt met inefficiënties dat insiders negen maanden na de implementatie ervan hebben gezegd dat ze geen idee hebben hoe effectief het is geweest om de illegale handel aan te pakken, terwijl een ambtenaar van het Britse bureau voor handelsnormen het 'volkomen nutteloos' noemde. ”. Desalniettemin hebben EU-functionarissen de wereld rondgereisd om de voordelen van hun systeem te verkondigen en verschillende landen hebben de mythe al overgenomen, waarbij Inexto tot nu toe contracten heeft binnengehaald van Mexico, Pakistan, Rusland en regeringen in West-Afrika. Het Pakistaanse contract is sindsdien in ieder geval ongeldig verklaard bij rechterlijk bevel.

Een vaccin voor de invloed van de industrie

In een tijd waarin de Covid-19-crisis gezondheidsproblemen sterk heeft weggenomen, zouden regeringen en gezondheidsgroepen een pagina uit de het zwaarlijvigheidsdebat boeken en een momentum genereren om de rooktarieven op hun grondgebied te verlagen. Hoewel dat momentum terrein lijkt te winnen, lijkt het helaas niet te zijn ontsnapt aan de doordringende en verderfelijke invloed van de industrie zelf, die het hele proces ondermijnt.

De strategieën van Big Tobacco zijn dat wel breed gedocumenteerd en goed begrepen - maar deze kennis lijkt niettemin hun succes niet te kunnen verhinderen. Naast een vaccin voor dit dodelijke nieuwe coronavirus, lijkt immuniteit tegen interventie van de industrie ook op de prioriteitenlijst van de EU te moeten staan.

Verder lezen

Elektronische sigaretten

Conferentie van Berlijn zet de weg voorwaarts voor Europese #tabaksbeheersing

gepubliceerd

on

De aandacht van Europese beleidsmakers is begrijpelijkerwijs gemonopoliseerd door de coronaviruscrisis. Brussel probeert desalniettemin de vinger aan de pols te houden van de talloze andere kwesties die het blok raken. Op 24 maartthbijvoorbeeld ministers juichten het groene licht voor de toetredingsonderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië als een bemoedigend teken dat de Europese instellingen tijdens de pandemie nog steeds vooruitgang kunnen boeken op belangrijke beleidskwesties.

Dit geldt zelfs voor de volksgezondheidssector. Vanaf 19 februarith naar 22nd, de 8e Europese conferentie over tabak en gezondheid (ECToH) vond plaats in Berlijn. Het evenement verzamelde Europese antitabaksverenigingen, gezondheidswerkers en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en farmaceutische laboratoria onder de paraplu van de European Cancer League, onder leiding van de beroemde antitabaks tsaar Luk Joossens.

Deze verzameling bondgenoten in de strijd tegen tabaksgebruik - de belangrijkste oorzaak van voortijdig overlijden in de EU - maakte van de gelegenheid gebruik lancering een nieuwe tabaksontmoedigingsschaal die de inspanningen op het gebied van tabaksbeheersing van ongeveer 36 Europese landen kwantificeert.

In het classificatiesysteem zijn nieuwe criteria toegevoegd waarmee het Europese beleid inzake tabaksontmoediging wordt beoordeeld: hun inspanningen om de illegale tabakshandel aan te pakken, die kosten de EU ongeveer 10 miljard euro per jaar en ondermijnt haar initiatieven op het gebied van volksgezondheid.

Hoewel veel Europese landen dankzij hun ratificatie van het WHO-protocol ter bestrijding van de illegale handel in tabaksproducten punten scoorden in deze categorie, kwamen ze op andere gebieden tekort. Niemand kreeg bijvoorbeeld de eer om een ​​systeem voor het volgen en traceren van tabaksproducten te hebben geïmplementeerd dat de richtlijnen van het WHO-protocol volgt. Het track-and-trace-systeem van de EU wordt daarom niet beschouwd als in overeenstemming met de internationale regelgeving op het gebied van volksgezondheid, een situatie die dat wel is aangespoord EP-leden om een ​​wijziging van de tabaksproductenrichtlijn voor te bereiden.

 

Zich houden aan prioriteiten voor de volksgezondheid of industriële belangen?

De belangrijkste tekortkoming in het track-and-trace-systeem van het Europese blok is dat het niet afdoende is beveiligd tegen de voortdurende pogingen van de tabaksindustrie om de openbare orde te beïnvloeden.

Europa heeft in het algemeen nagelaten de besluitvorming over de volksgezondheid te beschermen tegen de pogingen van Big Tobacco om zijn eigen belangen te behartigen. ECToH gastland Duitsland's lange geschiedenis van krapte banden aan de tabaksindustrie verklaart gedeeltelijk haar positie helemaal onderaan de Europese tabaksontmoedigingsschaal.

Hoewel de conferentie werd gehouden in Berlijn, waar de tabaksindustrie nog steeds opdoemt - één deskundige op het gebied van volksgezondheid nagesynchroniseerde Duitsland is een "ontwikkelingsland" als het gaat om tabaksregulering - vertegenwoordigers van ngo's hadden veel kritiek op de vertraging waarmee Duitsland een effectief tabaksontmoedigingsbeleid toepast. Sommige misstappen van Berlijn werden uitgekozen voor bijzondere kritiek; verbluffend genoeg is Duitsland het enige land in de EU dat nog steeds bestaat toestaat tabaksreclame op reclameborden en in bioscopen.

De aanhoudende vertragingen waarmee Duitsland maatregelen ter bestrijding van tabak heeft ingevoerd - het was ook een van de laatste EU-landen die een rookverbod in restaurants hebben aangenomen - hebben duidelijk gemaakt dat het geboorteland van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, verre van een voortrekkersrol is in Europa leidende bezorgdheid over de volksgezondheid.

 

Tabaksspionnen in vermomming

De inspanningen die de tabaksindustrie wil leveren om de Europese volksgezondheidsagenda te ondermijnen, werden tijdens de recente bijeenkomst in Berlijn volledig getoond. De organisator van de conferentie onderbrak inderdaad de presentaties van vertegenwoordigers van ngo's om de aanwezigheid van afgezanten van de tabaksindustrie in de plenaire zaal aan de kaak te stellen. Deze branchevertegenwoordigers waren er blijkbaar in geslaagd om onder de paraplu van de zogenaamde Foundation for a Smoke Free World de congreslocatie binnen te komen.

De naam van deze organisatie is zorgvuldig samengesteld om het te laten klinken als een antitabakkruisvaarder. In werkelijkheid is de Stichting voor een rookvrije wereld dat wel geweest ontmaskerd als frontgroep voor de tabaksindustrie-gigant Philip Morris. De stichting, waarvoor de WHO de regeringen heeft gewaarschuwd niet samen te werken, streeft ernaar de regelgeving in het belang van de tabaksindustrie te beïnvloeden. Het richt zich op twee hoofddoelstellingen: het vergaren van informatie over inspanningen om tabak te bestrijden en het opbouwen van een markt voor nieuwe tabaksproducten, zoals elektronische sigaretten en verwarmde tabaksproducten.

De Stichting voor een rookvrije wereld betwist de beschuldigingen.

 

De aanpassing van de regelgeving voor nieuwe tabaksproducten aan de traditionele

De wereldwijde tabaksindustrie was telling op deze producten van de volgende generatie, zoals Philip Morris 'IQOS of British American Tobacco's Glo, om de pool van nicotineconsumenten uit te breiden, aangezien volksgezondheidsinitiatieven eindelijk vruchten afwerpen in de vorm van vallend roken tarieven. De Europese autoriteiten leken aanvankelijk ontvankelijk voor de argumenten van de sector. Public Health England heeft zelfs nieuwe campagnes uitgerold onthuld geproduceerd zijn in samenwerking met een lobbygroep die geassocieerd is met Philip Morris—ruzie dat vapen "95% minder schadelijk was dan roken".

Na een golf van ernstige aan vapen gerelateerde longletsels, die begon in de Verenigde Staten in de zomer van 2019 is de volksgezondheidsgemeenschap er echter steeds meer van overtuigd geraakt dat deze nieuwe tabaksproducten serieus moeten worden behandeld.

De WHO heeft waarschuwde dat deze producten het risico op hart- en longaandoeningen verhogen en heeft aanbevolen dat ze op dezelfde manier worden gereguleerd als traditionele sigaretten. Dit zou belangrijke gevolgen hebben voor de manier waarop deze producten worden belast, wat voor soort gezondheidswaarschuwingen ze moeten weergeven en hoe ze worden gevolgd en getraceerd in hun toeleveringsketens. Of de EU zal doorgaan met het opvoeren van het toezicht op e-sigaretten valt nog te bezien. Het blok struikelt over maatregelen als track-and-trace, hoe dan ook, suggereert een hobbelige weg voor de boeg.

 

De weg voorwaarts na Berlijn?

De recente ECToH-conferentie sloot haar deuren met de unanieme goedkeuring van een verklaring de weg bereiden voor de toekomst van het Europese antitabaksbeleid. De afgevaardigden zetten zich er met name voor in om alle nieuwe regelgeving voor tabaksproducten (elektronische sigaretten en verwarmde tabak) af te stemmen op de regelgeving voor traditionele tabaksproducten, met expliciete verwijzingen naar accijnzen, gezondheidswaarschuwingen en reclamebeperkingen.

Te midden van de verspreiding van de pandemie van het coronavirus en vroege gegevens wat aangeeft dat zowel tabaksrook (van traditionele of verwarmde tabaksproducties) als e-sigaretten ervoor zorgen dat mensen meer ernstige complicaties krijgen door COVID-19, de urgentie voor een dergelijk versterkt toezicht kon niet duidelijker zijn.

 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending