Verbind je met ons

Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde

EAPM - Bilaterale vaccinovereenkomsten in scherpe focus, miljarden uitgegeven aan vaccins

gepubliceerd

on

Hallo, gezondheidscollega's, en welkom bij de eerste update van de Europese alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) van de week, de eerste van vele, voor de vele weken die in 2021 komen, en ik weet zeker dat we allemaal hopen dat het een veel beter jaar wordt. dan zijn voorganger. Gezondheids- en gezondheidsbeleid wacht niet, ga zo maar door met de show, schrijft EAPM Executive Director Dr. Denis Horgan.

EU-vaccinonderhandelaar ontkent bilaterale leveringsovereenkomsten

De belangrijkste onderhandelaar van de EU over vaccins heeft gezegd dat de commissie geen kennis heeft van een individuele lidstaat die bilaterale overeenkomsten ondertekent voor Covid-19-prikken. Sandra Gallina, het hoofd van DG SANTE en hoofdvaccinonderhandelaar voor de Commissie, vertelde de EP-leden vandaag (12 januari) dat Brussel, ondanks berichten in de media, niet had gezien of gehoord dat landen 'parallelle contracten' voor het vaccin ondertekenden buiten de eigen orders van de commissie. 'Er gaan veel geruchten over deze parallelle contracten. Ik heb er nog geen gezien. 

En ik denk niet dat ik er ooit een zal zien. Het is iets dat naar mijn mening niet bestaat, "zei Gallina, die eraan toevoegde dat de commissie" goede inlichtingen "had over wat er gaande was in haar lidstaten.

Brussel ondertekende vorig jaar geavanceerde inkoopovereenkomsten met belangrijke vaccinontwikkelaars en heeft 300 miljoen doses van de Pfizer / BioNTech-prik binnengehaald, met nog eens 300 miljoen aanstaande. De Moderna-prik is ook goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. De vaccins worden verdeeld over de lidstaten op basis van de populatiegrootte.

Gallina in hete stoel

En Gallina ligt vandaag onder vuur in de gezondheidscommissie, na kritiek op de vaccinakkoorden van de EU.

De Commissie kreeg in sommige kringen de schuld dat ze niet genoeg vaccins had gekocht, maar ondanks het feit dat ze vorige week nog eens 300 miljoen doses van het BioNTech / Pfizer-vaccin had gekregen, lag de Commissie toen onder vuur omdat ze zoveel van het vaccin van de Duits-Amerikaanse bedrijven in 2021 had gegrepen levering. Gallina, bekend om haar no-nonsense houding, zal zeker haar werk laten doen, er is een bonus - EP-leden kunnen het CureVac-contract vanaf vandaag bekijken, dat gezondheidscommissaris Stella Kyriakides maandag (11 januari) aankondigde. 

Alle EP-leden komen in aanmerking voor het CureVac-contract, maar het is aan de gezondheidscommissie om de toegang voor de 705 EP-leden te regelen. “De vraag is hoe je het moet maken, hoe snel je het moet maken. En als je meer had besteld, had het niet sneller kunnen worden geproduceerd ”, aldus Hanno Kautz, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "Het tekort komt door het gebrek aan productiecapaciteit." 

Frankrijk ook in het vizier van de leden

Frans dagelijks Le Monde brengt in kaart hoe in Frankrijk sommige ziekenhuizen niet genoeg vaccinaties hebben en hoe de leveringen van naalden worden overtroffen door doses van het vaccin. In Frankrijk stelt de oppositie zelfs dat de strategie te traag en voorzichtig is in vergelijking met haar Europese buren. 

En vragen over bilaterale overeenkomsten zijn nog steeds volop in het nieuws, met een woordvoerder van de Commissie die op 11 januari zei dat gezondheidscommissaris Stella Kyriakides een brief zou sturen naar alle ministers van Volksgezondheid 'met het verzoek om ons alle nodige transparantie te bieden bij het binnenkomen. waarbij ze voldoen aan de bepalingen van onze vaccinstrategie in termen van contacten, of juist het ontbreken van contacten met die farmaceutische bedrijven waarmee we onderhandelen of waarmee we onderhandelen ”. 

De Britse uitgaven aan COVID-vaccins bedragen bijna £ 12 miljard

Volgens de waakhond van de overheidsuitgaven heeft het Britse streven om honderden miljoenen doses coronavirusvaccins veilig te stellen en toe te dienen tot dusverre 11.7 miljard pond gekost. De regering heeft overeenkomsten getekend voor vijf vaccins die tot 267 miljoen doses leveren tegen een verwachte kostprijs van 2.9 miljard pond, met niet-bindende overeenkomsten met twee andere bedrijven die de totale voorziening op 357 miljoen doses moeten brengen, aldus de National Audit Office.

Bijkomende kosten, inclusief kosten in verband met het sponsoren van proeven, de distributie en toediening van de vaccins, verhoogden de totale uitgaven tot £ 11.7 miljard. Bij de onderhandelingen met de EU volgden drugsmakers een vergelijkbare aanpak. Zowel het VK als de EU hebben verzoeken om volledige immuniteit afgewezen. 

Commissie om kankerplan te publiceren

Het Europese kankerbestrijdingsplan van de Commissie staat gepland voor 4 februari, Wereldkankerdag, zei de directeur van de volksgezondheid van DG SANTE, John Ryan, in een toespraak tot de commissie kanker van het Parlement. 

Elk jaar wordt in de Europese Unie bij 3.5 miljoen mensen kanker vastgesteld. Het is een ernstig gezondheidsprobleem dat 40% van de EU-burgers rechtstreeks treft, met belangrijke gevolgen voor de Europese gezondheidsstelsels en economieën. Aangezien echter tot 40% van de gevallen van kanker wordt toegeschreven aan vermijdbare oorzaken, zijn de mogelijkheden voor actie en het potentieel om het aantal gevallen in de EU te verminderen enorm. 

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei: “Iedereen heeft wel een vriend, een collega of een familielid die dit heeft meegemaakt. Iedereen heeft hetzelfde gevoel van verdriet en hulpeloosheid ervaren. Maar er is iets dat we kunnen doen - individueel en collectief. Op het niveau van de lidstaten en via onze Europese Unie. We beginnen natuurlijk niet bij nul. Maar we kunnen veel meer doen dan we momenteel doen. "

Onze Europese levenswijze promoten Vicevoorzitter Margaritis Schinas zei: “Kanker gaat ons allemaal op de een of andere manier aan. Het promoten van onze Europese manier van leven gaat ook over waarden, waardigheid en synergieën; daar moet elk kankerbeleid op voortbouwen. Het Europese kankerbestrijdingsplan is een nieuwe belangrijke inspanning om dit mogelijk te maken, door een nieuw tijdperk in kankerpreventie en -zorg in te luiden. Laten we samen een patiëntgericht kankerbestrijdingsplan vormgeven dat hoop en levenskansen biedt aan alle patiënten, hun families en hun vrienden in Europa. We kunnen deze strijd winnen! " 

'Vaccinpaspoorten' geven aanleiding tot discussies over 'risico'

Na aanwijzingen door wetgevers en ten minste één luchtvaartmaatschappij dat vaccinatie tegen coronavirus een vereiste zou kunnen worden voor internationale reizen, zei de World Travel and Tourism Council (WTTC) op maandag (11 januari) dat het verplicht stellen van inentingen discriminerend zou zijn. 

In een paneldiscussie van Reuters, waar gezondheidsdeskundigen ook een lange weg naar wereldwijde kuddeimmuniteit uitspraken, riep het hoofd van de organisatie op tot wereldwijde prioriteitstelling van "kwetsbare groepen", en vermaande hij degenen die potentiële vaccinvereisten voor een terugkeer naar de reis opriepen. "We zouden de vaccinatie nooit moeten eisen om een ​​baan te vinden of om te reizen", zei Gloria Guevara, CEO van WTTC, in het videopanel van Reuters. "Als je de vaccinatie nodig hebt voordat je op reis gaat, leidt dat tot discriminatie."

 België is voorstander van een “verifieerbaar COVID-19-vaccinatiecertificaat” op EU- of zelfs mondiaal niveau. En de afgelopen weken heeft de Spaanse regering aangegeven een omgekeerd soort vaccinpaspoort in te voeren, door degenen die het vaccin hebben geweigerd te registreren en de gegevens met andere Europese partners te delen. Frankrijk heeft een soortgelijk plan, maar met limieten voor hoe lang die gegevens worden opgeslagen en met specificatie van welke autoriteiten er toegang toe hebben, is de toezichthouder voor gegevensbescherming van mening dat het zich aan privacyregels kan houden.

Landen sluiten zich aan bij rescEU

België, Nederland en Slovenië zijn allemaal gastlanden geworden voor rescEU - samen met Denemarken, Duitsland, Griekenland, Roemenië, Hongarije en Zweden. Voorraden van RescEU omvatten meer dan 65 miljoen medische maskers en 280 miljoen paar medische handschoenen. In een aankondiging op 11 januari zei de Commissie dat Duitsland ook een tweede medische reserve had toegevoegd. 

En dat is voorlopig allemaal van EAPM, heb een uitstekende week, blijf veilig en wel, tot binnenkort.

Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde

EAPM - Van cyberbeveiliging tot massale uitsterving, gezondheidsproblemen bereiken een kritische massa 

gepubliceerd

on

Goedemiddag, gezondheidscollega's, en welkom bij de tweede update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) van de week, waarin tal van belangrijke gezondheidsproblemen ter discussie staan, schrijft EAPM Executive Director Dr. Denis Horgan.

Europarlementariër Groothuis leidt wetsvoorstel cyberbeveiliging

Het Nederlandse liberale lid van het Europees Parlement Bart Groothuis wordt de leidende onderhandelaar over de NIS-richtlijn, het eerste stuk EU-brede wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging. Het voorziet in wettelijke maatregelen om het algemene niveau van cyberbeveiliging in de EU te stimuleren. De richtlijn betreffende de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen (de NIS-richtlijn) is op 6 juli 2016 door het Europees Parlement aangenomen en in augustus 2016 in werking getreden. De lidstaten moesten de richtlijn uiterlijk 9 mei 2018 in hun nationale wetgeving omzetten en de exploitanten identificeren van essentiële diensten uiterlijk op 9 november 2018.

De NIS-richtlijn voorziet in wettelijke maatregelen om het algehele niveau van cyberbeveiliging in de EU te verhogen door de paraatheid van de lidstaten te waarborgen door van hen te eisen dat ze naar behoren zijn uitgerust.  Bedrijven in deze sectoren die door de lidstaten worden aangemerkt als aanbieders van essentiële diensten, zullen passende beveiligingsmaatregelen moeten nemen en ernstige incidenten moeten melden bij de relevante nationale autoriteit. 

Dit heeft natuurlijk een impact op de gezondheidszorg, rekening houdend met recente hackproblemen met betrekking tot goedkeuringsprocedures voor COVID-19-vaccins met als doel wantrouwen in vaccins te zaaien, zoals benadrukt door het EU-geneesmiddelenbureau.

Vaccin unie

Op woensdag (13 januari) hield de EVP zijn online "Towards a European Health Union" -conferentie, met drie hoofden van grote op mRNA gebaseerde coronavirusvaccinbedrijven en drie commissarissen. Vicevoorzitter van de Commissie, Margaritis Schinas, maakte van de gelegenheid gebruik om de EVP uit te roepen tot 'de gezondheidspartij van de Europese Unie', en Schinas stond achter de gezamenlijke aankoop van coronavirusvaccins door de EU en zei: 'Dit is een klein wonder dat gebeurt op Europees niveau: De eerste keer is een Europese gezondheidsunie een tastbare, opkomende realiteit - niet alleen een soundbite, niet alleen een slogan, niet zomaar een clip. Het is aan het gebeuren." 

Het is onwaarschijnlijk dat COVID-19 twee keer zal toeslaan, maar volgens de studie moeten de richtlijnen worden gevolgd

Onderzoekers concluderen dat herinfectie ongebruikelijk is, maar nog steeds mogelijk en zeggen dat mensen de huidige richtlijnen moeten blijven volgen, of ze nu antilichamen hebben gehad of niet. Wetenschappers uit Hong Kong rapporteerden onlangs over het geval van een jonge, gezonde man die herstelde van een aanval van Covid-19 en meer dan vier maanden later opnieuw besmet werd. 

Met behulp van genoomsequentiebepaling van het virus konden ze bewijzen dat hij het twee keer had gevangen, omdat de virusstammen anders waren. Experts zeggen dat herinfectie niet verrassend is, maar het is waarschijnlijk zeldzaam, en er zijn grotere studies nodig om te begrijpen waarom dit kan gebeuren. Onderzoekers ontdekten dat degenen die al eens geïnfecteerd waren, 83 procent minder kans op infectie hadden in vergelijking met degenen die nog nooit waren geïnfecteerd, op basis van zowel waarschijnlijke als mogelijke positieve COVID-19-testresultaten. Indien beperkt tot alleen positieve resultaten - bij een hoge virale lading en symptomen - stijgt dat aantal tot 99 procent. 

Duitse minister van Volksgezondheid verdedigt vaccinatiestrategie 

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in de vaccinatiecampagne van Duitsland, maar zegt dat iedereen in het land tegen de zomer een prik wordt aangeboden. Spahn, van de christen-democraten (CDU), sprak woensdag in de Bondsdag over de vaccinatiestrategie in Duitsland, die onder vuur ligt sinds de start op 27 december.

"Niet elke beslissing van de afgelopen maanden was juist", aldus Spahn. "Daar leren we van." Hij zei echter dat de beperking van de productiecapaciteit van vaccins het probleem was, niet te weinig contracten. "Daarom moeten we prioriteiten stellen", zei Spahn. "Sommige dingen hadden sneller kunnen gebeuren", voegde hij eraan toe. "Natuurlijk zijn er hikken in de grootste vaccinatiecampagne in de geschiedenis."

Spahn zei echter dat de zaken zullen verbeteren. "We zullen worden beloond voor ons geduld", zei hij. Volgens de regering zal het tegen de zomer mogelijk zijn om elke inwoner van Duitsland een vaccinatie aan te bieden, voegde hij eraan toe.

Houd vast aan de vaccinatiestrategie van de EU, dringt von der Leyen aan

De Europese Commissie zal haar inspanningen opvoeren om EU-landen te helpen met hun vaccinatiecampagnes - Commissievoorzitter Ursula von der Leyen neemt contact op met de ministers van Volksgezondheid in de 27 lidstaten om te verzekeren dat ze vasthouden aan de gezamenlijke strategie van het blok. De commissie heeft kritiek gekregen op de hoeveelheden vaccins die zij heeft verkregen voor de 27 staten, waarbij de president van Cyprus, Nicos Anastasiades, de laatste was die zijn bezorgdheid uitsprak. Anastasiades heeft gezegd dat zijn regering met Israël in gesprek is over een nevenovereenkomst om de inspanningen van zijn land te versterken, en beweert dat de aanbesteding van de EU "niet voldoende was voor snelle en massale vaccinaties". 

Zijn opmerkingen volgden op de bevestiging in Berlijn dat de Duitse regering een deal had gesloten met BioNTech / Pfizer voor 30 miljoen extra doses boven de door de commissie overeengekomen doses. Maandag (11 januari) weigerde een woordvoerder van de commissie commentaar te geven op de ontwikkelingen in Duitsland en Cyprus, maar maakte bekend dat Von der Leyen nu garanties zocht bij de EU-hoofdsteden. 

De woordvoerder zei: “De president heeft commissaris Kyriakides gevraagd om een ​​brief te sturen naar alle ministers van Volksgezondheid met het verzoek ons ​​alle nodige transparantie te bieden over de manier waarop ze voldoen aan de bepalingen van onze vaccinstrategie in termen van contacten, of eerder gebrek aan contacten met die farmaceutische bedrijven waarmee we onderhandelen of hebben onderhandeld. Dus deze brief wordt momenteel opgesteld en zal worden verzonden zodra deze gereed is. " 

Vaccins: EP-leden vragen om meer duidelijkheid en transparantie

De leden waren verheugd over de openheid van de Europese Commissie om beschikbare informatie te delen, maar erkenden ook dat sommige vragen beter kunnen worden beantwoord door lidstaten en farmaceutische bedrijven. Veel vragen hadden betrekking op mogelijke aanvullende nationale of bilaterale contracten. De Commissie bevestigde dat zij niet op de hoogte is van dergelijke vermeende contracten. Via de gezamenlijke aanbestedingsovereenkomst heeft de EU prioriteit bij het leveren van vaccins, die vervolgens naar rato aan de lidstaten worden gedistribueerd.

Lockdowns verspreiden zich

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft laten weten dat de lockdown van zijn land na 1 februari zal voortduren, Italië heeft de noodtoestand verlengd tot eind april en Nederland heeft de lockdown verlengd tot 9 februari. Schotland legt vanaf morgen (16 januari) meer beperkingen op aan afhaalmaaltijden en click-and-collect-services.  Donderdag (14 januari) kondigde de Franse premier Jean Castex op zaterdag (18 januari) een landelijke avondklok aan van 16 uur en strengere maatregelen aan de landsgrenzen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Antropoloog Schuller werpt het vooruitzicht van het uitsterven van de mens op

In zijn nieuwe boek pakt antropoloog Mark Schuller van de Northern Illinois University (NIU) een beangstigend vooruitzicht aan dat in deze turbulente tijden maar al te relevant lijkt: gaat de menselijke soort op het punt van uitsterven? Vandaag gepubliceerd (15 januari) Humanity's Last Stand: Confronting Global Catastrophe durft deze en andere provocerende vragen te stellen en onderzoekt de onderlinge verbanden tussen klimaatverandering, mondiaal kapitalisme, xenofobie en blanke suprematie. Het werk van Schuller onderzoekt de strijd van rechteloze volkeren over de hele wereld, van gemeenschappen in de frontlinie die worden getroffen door klimaatverandering, tot #BlackLivesMatter-activisten, tot inheemse waterbeschermers en migrantengemeenschappen die met toenemende vijandigheid worden geconfronteerd. Over al deze spectrums heen betoogt hij dat we radicale empathie moeten ontwikkelen, waarbij we vereisen dat we verder gaan dan alleen onszelf identificeren als "bondgenoten" in bewegingen voor de verbetering van onze planeet en ons gaan gedragen als "medeplichtigen".

Door de inzichten van antropologen en activisten uit vele culturen samen te brengen, wijst de tijdige studie van de NIU-professor uiteindelijk op het vaststellen van een meer inclusieve visie op de mensheid voordat het te laat is.

En wat dat betreft, we zullen je verlaten tot volgende week - een uitstekend weekend, blijf veilig en gezond, en kom binnenkort weer bij ons voor meer gezondheidsnieuws van EAPM.

Verder lezen

Kanker

EAPM gaat 2021 met vertrouwen en gezonde hoop voor de toekomst in

gepubliceerd

on

Welkom, gezondheidscollega's, bij de eerste update van de European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) van 2021, en een gelukkig nieuwjaar voor iedereen. De aangrijpende scènes op Capitol Hill in de VS gisteren (6 januari) doen ons misschien allemaal afvragen of het nieuwe jaar net zo zal verlopen als zijn voorganger, maar EAPM heeft er vertrouwen in dat er een goede werkrelatie in het verschiet ligt en werkt samen met de VS op het gebied van gezondheid. problemen vanaf het begin van het presidentschap van Joe Biden, schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan.

Beating Cancer Plan krijgt nieuwe publicatiedatum 

Elk jaar krijgen 3.5 miljoen mensen in de EU de diagnose kanker, en 1.3 miljoen mensen sterven eraan. Meer dan 40% van de gevallen van kanker zijn te voorkomen. Zonder de huidige trends te keren, zou het de belangrijkste doodsoorzaak in de EU kunnen worden. Het Europese kankerbestrijdingsplan heeft tot doel de kankerlast voor patiënten, hun families en gezondheidssystemen te verminderen. 

Het zal de ongelijkheden in verband met kanker tussen en binnen de lidstaten aanpakken met maatregelen om de inspanningen van de lidstaten te ondersteunen, coördineren en aanvullen. En de Commissie is van plan om op 3 februari het Europese kankerbestrijdingsplan te publiceren., de strategie van de Commissie uiteenzetten om de ziekte in heel Europa te bestrijden. Het was oorspronkelijk de bedoeling om begin december 2020 te verschijnen, maar is uitgesteld tot 2021, omdat de reactie op een pandemie prioriteit kreeg.

CorWave neemt het voortouw als aandeelhouder van de eerste start-ups van de Commissie

Op woensdag (6 januari) tDe Europese Commissie begon te investeren in "zeer innovatieve" start-ups en in kleine en middelgrote bedrijven. In de eerste investeringsronde pompte de EU via haar nieuwe European Innovation Council (EIC) -fonds € 178 miljoen in 42 bedrijven. Het Franse bedrijf CorWave, dat een nieuw type implanteerbare bloedpompen ontwikkelt, zag als eerste de EU als aandeelhouder. Er zitten nog 117 bedrijven in de pijplijn om investeringen te ontvangen. Het EIC-fonds zal naar verwachting in totaal ongeveer € 3 miljard bedragen.

Het Portugese EU-voorzitterschap legt de nadruk op vaccins tegen coronavirus 

De Portugese plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger, ambassadeur Pedro Lourtie, zei: "Wat belangrijk is ... is om te kunnen coördineren, informatie te delen en ervoor te zorgen dat de aankoop van vaccins via de gezamenlijke contracten wordt gedaan. vervuld. En in die zin zal de Europese Commissie ons regelmatig informeren. "

Raadsvoorzitter Charles Michel heeft gezegd dat hij de uitrol "regelmatig wil coördineren met de staatshoofden en regeringsleiders", zei Lourtie. "We zullen deze coördinatie behouden in overeenstemming met de nationale bevoegdheden." 

Naast vaccinaties heeft het Portugese voorzitterschap ook verschillende andere gezondheidsambities, zoals het verbeteren van de toegang tot medicijnen, het versterken van het vermogen van de EU om op crises te reageren en opkomen voor digitale gezondheid.

Controverse over apps voor het opsporen van contacten

In de nasleep van de coronaviruscrisis heeft de digitale strategie van de Europese Commissie opnieuw aan belang gewonnen, aangezien digitale tools worden gebruikt om de verspreiding van het coronavirus te volgen, diagnostiek, behandelingen en vaccins te onderzoeken en te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat Europeanen online en veilig online kunnen blijven. Spanje heeft echter aangekondigd dat het van plan is mensen te registreren die hadden geweigerd het vaccin te nemen, zodat het die gegevens met de EU kan delen. Een woordvoerder van het ministerie heeft gezegd dat alle gegevens zouden worden gepseudonimiseerd en dat hij alleen de reden zou opmerken voor het afwijzen van het vaccin. Sergio Miralles, een expert op het gebied van Spaanse gegevensbeschermingswetgeving bij het advocatenkantoor Intangibles, zei dat de voorgestelde gegevensverwerking "redelijk" is, aangezien deze beperkt is tot mensen die vaccinatiecentra bezoeken om hun afkeuring te uiten. Maar "het delen van gegevens met andere landen zou ... beperkt moeten blijven tot de gevaccineerden en daarom degenen die tegen de vaccinatie zijn uit te sluiten", voegde hij eraan toe.

De EU streeft naar meer doses BioNTech-vaccin zoals Duitsland een eerdere deal schetst

De Europese Commissie is in gesprek met BioNTech over het bestellen van meer doses van hun COVID-19-vaccin, zei een woordvoerder op maandag (4 januari), aangezien Duitsland zei dat het afgelopen september extra opnamen voor zichzelf had gemaakt. Het blok, met een bevolking van 450 miljoen, heeft al 200 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin besteld en heeft een optie genomen om nog eens 100 miljoen te kopen onder een contract dat in november met de twee bedrijven werd ondertekend. Het vaccin moet in twee doses per persoon worden toegediend. "De Commissie onderzoekt bij de bedrijven of er een manier is om extra doses toe te voegen aan die waarvoor we al een afspraak hebben", vertelde de woordvoerder op een persconferentie. Pfizer weigerde commentaar te geven op de vraag of er nieuwe gesprekken gaande waren met de EU.

EMA beveelt COVID-19 Vaccine Moderna aan voor autorisatie in de EU

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft aanbevolen een voorwaardelijke handelsvergunning te verlenen voor COVID-19 Vaccine Moderna ter voorkoming van coronavirusziekte (COVID-19) bij mensen vanaf 18 jaar. Dit is het tweede COVID-19-vaccin dat het EMA heeft aanbevolen voor autorisatie. Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het EMA heeft de gegevens over de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het vaccin grondig beoordeeld en bij consensus aanbevolen om een ​​formele, voorwaardelijke handelsvergunning te verlenen door de Europese Commissie. Dit zal EU-burgers verzekeren dat het vaccin voldoet aan de EU-normen en zorgt voor de waarborgen, controles en verplichtingen ter ondersteuning van EU-brede vaccinatiecampagnes.

"Dit vaccin biedt ons een ander hulpmiddel om de huidige noodsituatie te boven te komen", aldus Emer Cooke, uitvoerend directeur van EMA. “Het is een bewijs van de inspanningen en toewijding van alle betrokkenen dat we deze tweede positieve vaccinaanbeveling hebben, net iets minder dan een jaar sinds de pandemie werd uitgeroepen door de WHO.

“Zoals voor alle geneesmiddelen zullen we de gegevens over de veiligheid en doeltreffendheid van het vaccin nauwlettend volgen om de voortdurende bescherming van het EU-publiek te garanderen. Ons werk zal altijd worden geleid door het wetenschappelijke bewijs en onze toewijding om de gezondheid van EU-burgers te beschermen. "

Een groot klinisch onderzoek toonde aan dat COVID-19 Vaccine Moderna effectief was in het voorkomen van COVID-19 bij mensen vanaf 18 jaar. In totaal waren ongeveer 30,000 mensen betrokken bij het onderzoek. De helft kreeg het vaccin en de andere helft kreeg nepinjecties. Mensen wisten niet of ze het vaccin of de nepinjecties hadden gekregen. De werkzaamheid werd berekend bij ongeveer 28,000 mensen van 18 tot 94 jaar die geen tekenen van eerdere infectie hadden.

Rond het blok 

Griekenland streeft ernaar om eind januari 220,000 te vaccineren

Vaccinaties tegen het coronavirus zullen eind januari minimaal 220,000 burgers bereiken, zo maakten de Griekse gezondheidsautoriteiten maandag bekend. Marios Themistokleous, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid voor de eerstelijnsgezondheidszorg, zei dat het waarschijnlijk is dat andere vaccins, zoals die van de farmaceutische fabrikant , zal binnenkort worden afgeleverd, waardoor het aantal beschikbare vaccins toeneemt. griekenland doet het goed binnen het Europese gemiddelde wat betreft de vooruitgang met de lopende vaccinaties, voegde hij eraan toe. vaccinaties van gezondheidswerkers, waaronder artsen en verpleegsters, werden uitgevoerd bij 56 openbare ziekenhuizen op maandag.

Wordt de lockdown van het Nederlandse coronavirus verlengd? 

De afgelopen dagen hebben een aantal landen hun blokkering van het coronavirus versterkt of verlengd. Maandag werd onthuld dat Duitsland waarschijnlijk hun bestaande lockdown zou verlengen, terwijl de Britse premier Boris Johnson Engeland onder een volledige nationale lockdown heeft geplaatst die minstens tot half februari zal duren. in Nederland duurt de verwachting tot en met 19 januari. De datum van de volgende persconferentie van premier Mark Rutte - 12 januari - nadert echter snel. Terwijl uit de dagrapporten van het RIVM blijkt dat het aantal coronavirusinfecties in Nederland licht is gedaald, met maandag 6.671 meldingen, blijft het aantal hoog. Tel daarbij op dat de volledige impact van de kerstvakantie onbekend blijft, en de verspreiding van het nieuwe zeer besmettelijke 'Britse coronavirus', en experts vrezen dat het aantal besmettingen te hoog zal blijven om opheffing van de lockdown te rechtvaardigen.

Strengere maatregelen voor Italië

Italië verlengt zijn beperkingen op het gebied van vakantiepandemieën tot ten minste 15 januari, hebben overheidsfunctionarissen daar aangekondigd. De regels verbieden reizen tussen regio's van het land, tenzij het voor gezondheidszorg of werk is. Bars en restaurants in het hele land zijn beperkt tot afhalen en bezorgen. In de zwaarst getroffen gebieden van Italië wordt mensen verteld om niet meer dan één ander privéhuis per dag te bezoeken in groepen van niet meer dan twee. Italiaanse functionarissen houden rekening met het reizen van kleine stadsbewoners op bepaalde dagen. Op 9 en 10 januari mogen inwoners van steden met minder dan 5,000 inwoners bijvoorbeeld ongeveer 18 kilometer langs regionale grenzen reizen.

En dat is alles voor het begin van 2021 - het is goed om terug te zijn, veilig en gezond te blijven, en tot begin volgende week voor meer updates.

Verder lezen

coronavirus

De kerstman komt vroeg met EMA-goedkeuring van het coronavirusvaccin - maar dat geldt ook voor een nieuwe mutatie

gepubliceerd

on

Welkom, welkom, bij de laatste update van de European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) van het jaar, nu Kerstmis nadert. Het was een van de vreemdste en moeilijkste jaren in een generatie, maar EAPM kijkt uit naar het einde van COVID-19 in 2021 en naar de oprichting van de Europese Gezondheidsunie, ondersteund door het financieringsmechanisme EU4Health. schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan.

Heel erg bedankt

Nu Kerstmis nadert, is het nu tijd voor EAPM om al haar belanghebbenden en de gezondheidsinstellingen van de EU te bedanken voor hun steun tijdens dit zeer moeilijke jaar. Dit wordt zeer gewaardeerd. Daarnaast wensen we al onze medewerkers het allerbeste voor 2021 en kijken we ernaar uit om samen te werken aan de vele beleidskwesties die we in januari voor de deur zullen hebben. Vanuit een regelgevend / beleidsperspectief zijn de belangrijkste hiervan de EU Health Data Space, Pharma Strategy, Orphan Regulation, evenals de EU Health Union en laten we het vergeten, het EU-kankerbestrijdingsplan. 

EMA keurt vaccin goed, maar Kerstmis grotendeels geannuleerd voor VK

De geneesmiddelenregulator van de Europese Unie heeft het Pfizer-BioNTech coronavirusvaccin aanbevolen voor gebruik in de 27 staten van het blok. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het medicijn goed voor de bijna 448 miljoen inwoners van de EU nadat het in het VK en de VS in omloop was gekomen. Uren na het besluit van de EMA gaf de Europese Commissie haar eigen formele goedkeuring voor het gebruik van de prik. 

Zendingen van het BioNTech / Pfizer-vaccin kunnen morgen de Belgische magazijnen verlaten, bevestigde Sean Marett, chief business officer van BioNTech, vandaag (22 december).

Bovendien wordt verwacht dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het BioNTech / Pfizer-vaccin tegen het einde van de maand een lijst met noodgevallen zal geven, wat een stap is om het in veel meer landen over de hele wereld beschikbaar te maken. De WHO Strategic Advisory Group of Experts on Immunization (SAGE) zal vervolgens naar verwachting in de eerste week van januari een aanbeveling uitbrengen over hoe het vaccin moet worden gebruikt, zei WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan.

Dat is het goede nieuws.

Het slechte nieuws, in ieder geval voor het Verenigd Koninkrijk, is het feit dat met de komst van de nieuwste coronavirusmutatie, die naar verluidt ongeveer 70% effectiever is bij infectie, een groot aantal landen, waaronder Nederland, België, Italië , Frankrijk en Canada hebben de reizen naar het VK tijdelijk opgeschort. 

Er zijn besprekingen gaande tussen alle partijen over wanneer dergelijke opschortingen kunnen worden opgeheven, met honderden vrachtwagens en andere zware vrachtwagens die buiten Dover met de rug tegen elkaar in de rij staan, maar vanwege de nieuwe ziektevariant heeft de Britse premier Boris Johnson een U- de voorgestelde versoepeling van de beperkingen voor Kerstmis omdraaien, waarbij degenen die in Londen en Zuidoost-Engeland wonen, zich nu tijdens de vakantie niet met andere huishoudens mogen mengen. 

De meeste andere delen van het VK kunnen nog steeds met maximaal drie huishoudens omgaan, maar alleen voor eerste kerstdag - niet vijf dagen zoals eerder gepland - maar niemand mag socializen met een ander huishouden in overdekte horecagelegenheden.

Akkoord over EU-gezondheidsprogramma, EU4Health

De onderhandelaars van het Europees Parlement en het Duitse voorzitterschap dat de Raad van de Europese Unie vertegenwoordigt, hebben overeenstemming bereikt over het gezondheidsprogramma van de Europese Unie voor 2021-2027, EU4Health. De begroting bedraagt ​​5.1 miljard euro en maakt deel uit van de EU-begroting. Het EU-gezondheidsprogramma is bedoeld om de tekortkomingen van de COVID-19-pandemie te helpen verhelpen door de kwaliteit en veerkracht van de EU-gezondheidsstelsels te vergroten. 

Zoals vorige week werd gemeld, zal EU4Health de weerbaarheid van gezondheidsstelsels vergroten en de Europese Unie beter voorbereiden op ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen. Dit is bedoeld om de Europese Unie te helpen niet alleen het hoofd te bieden aan toekomstige epidemieën, maar ook aan langetermijnuitdagingen zoals vergrijzing en ongelijkheden op gezondheidsgebied.

De COVID-19-crisis heeft veel zwakke punten in de nationale gezondheidsstelsels blootgelegd, waaronder hun afhankelijkheid van niet-EU-landen voor de verstrekking van medicijnen, medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het programma ondersteunt daarom activiteiten die de productie en levering van producten bevorderen.

Seth Berkley, de CEO van GAVI, de alliantie die verantwoordelijk is voor de inkoop van het COVAX-vaccin, probeerde verslaggevers gerust te stellen dat vaccins op tijd zullen worden geleverd aan landen met een lager en gemiddeld inkomen. 

Dat begint naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021, afhankelijk van wettelijke goedkeuringen en de gereedheid van landen voor levering, zegt GAVI. De overeenkomsten brengen het dichter bij het veiligstellen van 2 miljard doses vaccinkandidaten die in 2021 over de hele wereld worden ingezet, zei GAVI. De laatste deals omvatten een koopovereenkomst met AstraZeneca voor 170 miljoen doses van zijn kandidaat-vaccin en een memorandum van overeenstemming met J&J voor 500 miljoen doses van zijn vaccin. 

Joe Biden krijgt live vaccinatie om de veiligheid te bewijzen

De Amerikaanse president-elect Joe Biden ontving zijn eerste dosis van het coronavirusvaccin live op televisie als onderdeel van een groeiende poging om het Amerikaanse publiek ervan te overtuigen dat de inentingen veilig zijn. 

De gebeurtenis kwam op dezelfde dag, 21 december, dat een tweede vaccin, geproduceerd door Moderna, begon aan te komen in Amerikaanse staten, en zich bij Pfizer voegde in het arsenaal van de natie tegen de COVID-19-pandemie, die nu meer dan 317,000 mensen in de Verenigde Staten heeft gedood. en veranderde het leven over de hele wereld. "Ik wil niet voorop lopen, maar ik wil er zeker van zijn dat we het Amerikaanse volk laten zien dat het veilig is om te nemen", zei Biden over zijn beslissing. 

En dat is allemaal van EAPM voor 2020 - we maken van deze gelegenheid gebruik om al onze gezondheidscollega's de veiligste en gelukkigste kerst te wensen, en het allerbeste voor 2021. We kijken ernaar uit om in januari weer bij te praten, zo niet voordat.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending