Verbind je met ons

Stof tot nadenken

Brussel wordt geconfronteerd met nieuwe buikpijn vanwege misplaatst beleid dat de Europese voedselsector in gevaar brengt

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het voedselbeleid is voor Brussel altijd een netelige kwestie geweest – een wijdverbreid probleem perceptie dat de EU ‘buigbananen’ had verboden, werd bijvoorbeeld een Leave-slogan tijdens het Brexit-referendum – en beleidsmakers lijken daar weer in te zijn gestapt, waarbij Franse kaasmakers in opstand kwamen tegen een voorgesteld EU-recyclingwetgeving, de Verordening Verpakking en Verpakkingsafval (PPWR).

Zij beschuldigen het voorgestelde wetsvoorstel, dat tot doel heeft verpakkingen voor eenmalig gebruik geleidelijk af te schaffen ten gunste van gerecyclede materialen, ervan een van de meest gewaardeerde culinaire delicatessen van Frankrijk in gevaar te brengen. Kaasmakers zien binnen de wet het mogelijke verbod op een van hun meest kenmerkende visitekaartjes, de bekende houten kist waarin camembert wordt verkocht.

Zoals Camembert-liefhebbers weten, is de houten doos is meer dan een rustiek tintje om picknicks en tuinfeesten op te roepen. De lichte houten kist is onvervangbaar, niet alleen omdat hij essentieel is voor het behoud van de unieke smaak van de kaas en vaak nodig is voor het rijpingsproces van de kaas, maar ook omdat hij structurele stabiliteit biedt waardoor de kaas niet inzakt tijdens het rijpen. vervoer.

Nu de Europese verkiezingen in aantocht zijn, riskeert wetgeving die de elegante houten kisten van Camembert zou kunnen verbieden een karikatuur over te brengen van een buitensporig, oppasstaat Europa en een landbouwgemeenschap woedend te maken die al geïrriteerd is over andere beleidsvoorstellen, zoals de introductie van geharmoniseerde front-of-pack (FOP) voedingsetiketten.

Leren hoe u impactvolle wetgeving kunt prioriteren

Helaas hebben beleidsmakers in de Brusselse zeepbel de neiging om het gevoel van veel Europeanen te versterken dat de Europese instellingen verkeerd begrijpen wat belangrijk is voor de burgers, terwijl ze een controversieel voedselbeleid voeren met verstrekkende gevolgen, terwijl ze op mysterieuze wijze actuele urgente problemen over het hoofd zien.

Er woedt al jaren een geanimeerd debat over de Brusselse plannen om de FOP-voedingsetiketten te harmoniseren, waarbij veel experts in de agrovoedingssector vrezen dat de EU op de rand staat van een ernstige crisis.

advertentie

beleidsfout. Nutri-Score, het in Frankrijk geboren label, is lange tijd de lieveling geweest van de FOP-labelbeweging, maar het label heeft sinds zijn ontstaan ​​te kampen gehad met enorme controverses. Hoewel het vermeende doel ervan is om gezond eten te ondersteunen door voedingsmiddelen van goed naar slecht te classificeren met behulp van een lettercijfer, heeft het voortdurend omdraaien van het algoritme van het etiket geleid tot terechte tegenstand van Europese landen, waarvan er verschillende nu het gebruik van het etiket hebben verboden. , en acht het “misleidend” voor de consument. Het zijn ook niet alleen consumenten die gevaar lopen door Nutri-Score; boeren vrezen dat de demonisering van bepaalde traditionele voedingsmiddelen een grote impact op hun bedrijf zou kunnen hebben.

Na jaren van controverse over het voorstel om een ​​controversieel label als Nutri-score aan het hele blok op te leggen, kan Brussel zich werkelijk geen nieuw twijfelachtig beleid veroorloven dat de positie van de Europese landbouwproducenten zal versterken. sentiment dat EU-wetgevers niet namens hen spreken – en toch lijkt de voorgestelde recyclingwet precies dat.

Ecologisch en economisch twijfelachtig

In de huidige versie vereist de voorgestelde tekst dat alle verpakkingen die op de markt worden gebracht tegen 2030 recycleerbaar moeten zijn, waardoor verpakkers gedwongen worden een recyclingketen op te zetten. Ambtenaren van de Europese Commissie hebben erop aangedrongen dat de wet het gebruik van houten verpakkingen zoals de beroemde Camembert-dozen niet zou verbieden, maar producenten alleen zou dwingen de recycleerbaarheid van de dozen te verbeteren – maar producenten hebben gewaarschuwd dat het opzetten van een houtrecyclingketen moeilijk zou zijn. en veel te duur - zo'n 200 keer duurder dan glas.

Experts uit de industrie hebben zich afgevraagd waarom hout überhaupt in het vizier van Brussel zit – zoals Guillaume Poitrinal, voorzitter van de Stichting Frans Erfgoed, het verwoordde: “de houten kist – koolstofarm, licht, biologisch afbreekbaar, gemaakt in Frankrijk – is beter voor de planeet dan plastic gemaakt met Saoedische olie, in China getransformeerd met elektriciteit uit steenkool en dat in de oceanen zal belanden.” Claire Lacroix, CEO van Lacroix, een verpakkingsbedrijf dat dozen maakt voor de grootste Camembert-fabrikanten, merkte verder op dat “lichthouten verpakkingen 0,001 procent van het huishoudelijk verpakkingsafval vertegenwoordigen.”

Het lijkt er dus op dat het op zijn kop zetten van een hele industrie dit oneindig kleine milieuvoordeel nauwelijks waard is. De voorgestelde tekst heeft aanzienlijke gevolgen, waardoor 2000 banen en 45 bedrijven in gevaar komen. Nu banen en bedrijven gevaar lopen, tegen de achtergrond van een mondiale crisis op het gebied van de kosten van levensonderhoud werkloosheidspercentage in Frankrijk stijgt naar 7.4% in oktober, is het geen verrassing dat zowel kleine als grote bedrijven hun krachten bundelen tegen het voorstel.

Terwijl het voorstel dat zogenaamd wel zal doen vrijgesteld Kazen met beschermde oorsprongsetiketten vormen een relatief klein deel van de verkochte Camemberts, en toonaangevende producenten van de kaas hebben gewaarschuwd dat deze vrijstelling het probleem niet oplost. Als Lactalis onderstreepte, “De houten kist wordt niet toevallig gebruikt. Het bijzondere is dat het een rol speelt bij de rijping, de rijping van bepaalde soorten kazen. Het is zelfs behoorlijk doorlaatbaar en zorgt er daarom voor dat de kaas kan blijven rijpen. Het gaat niet alleen om de verpakking”, iets dat ook geldt voor niet-AOP-camemberts.

Een eerbetoon aan onze geschiedenis

De culturele en historische waarde van ons voedsel is onmeetbaar, wat het extra ongelukkig maakt als Brussel ervoor kiest beleid voor te stellen dat het actief in gevaar brengt. Veel Europese voedingsmiddelen worden gemaakt met behulp van ambachtelijke methoden die van generatie op generatie zijn doorgegeven, waaronder de Camembert die wordt bedreigd door de PPWR, en andere erfgoedproducten zoals Serranoham die worden bedreigd door FOP-labels zoals Nutri-Score. Voedsel in Europa is veel meer dan alleen levensonderhoud; het is een integraal onderdeel van het Europese leven en belichaamt traditie, gemeenschap en diversiteit.

Nu de verkiezingen voor de deur staan, doet Brussel er goed aan te bedenken dat beleid dat een negatief effect kan hebben op het Europese culturele erfgoed zelden populair is bij de kiezers. De voorgestelde PPWR-verordening zou een industrie kunnen decimeren, duizenden Europese banen kunnen kosten en een slechte smaak in de mond van de Europeanen achterlaten vlak voordat ze naar de stembus gaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending