Verbind je met ons

coronavirus

De COVID-19-crisis heeft tot een voedselcrisis geleid, zegt Draghi uit Italië

DELEN:

gepubliceerd

on

De Italiaanse premier Mario Draghi arriveert voor de virtuele G20-top over de mondiale gezondheidscrisis, in Villa Pamphilj in Rome, Italië, 21 mei 2021. REUTERS/Yara Nardi

De wereld moet de toegang tot voedselvoorraden net zo krachtig garanderen als zij heeft gedaan om de toegang tot vaccins te garanderen, zei de Italiaanse premier Mario Draghi bij de opening van de Food Systems Pre-Summit van de Verenigde Naties in Rome: schrijft Maytaal Engel.

“De gezondheidscrisis (COVID-19) heeft tot een voedselcrisis geleid”, zei hij, daarbij verwijzend naar gegevens waaruit blijkt dat ondervoeding in al zijn vormen de belangrijkste oorzaak van slechte gezondheid en sterfte in de wereld is geworden.

De allereerste Food Systems Summit van de VN zal in september plaatsvinden, met als doel vooruitgang te boeken op het gebied van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) voor 2030 van het orgaan.

Volgens de laatste VN-gegevens is het mondiale voedselsysteem, dat gepaard gaat met het kappen van bossen om gewassen te kunnen verbouwen, verantwoordelijk voor een derde van de mondiale uitstoot van broeikasgassen, waardoor het een belangrijke oorzaak van klimaatverandering is.

“We zijn niet op koers om de SDG’s te verwezenlijken”, zei VN-secretaris-generaal António Guterres, die voor het eerst zijn plan aankondigde om in oktober 2019 de Food Systems Summit bijeen te roepen, voordat COVID-19 de voortgang richting SDG’s zoals het terugdringen van honger dramatisch vertraagde.

Na vijf jaar vrijwel onveranderd te zijn gebleven, zijn de honger en ondervoeding in de wereld vorig jaar met ongeveer 118 miljoen mensen gestegen tot 768 miljoen, waarbij het grootste deel van de stijging waarschijnlijk te wijten is aan de COVID-19-pandemie, volgens een belangrijk VN-rapport. Lees meer.

Op internationaal verhandelde markten stegen de wereldvoedselprijzen in juni met 33.9% op jaarbasis, volgens de prijsindex van het Voedselagentschap van de VN, die een mandje granen, oliehoudende zaden, zuivelproducten, vlees en suiker meet. Lees meer.

advertentie

Er is dit jaar meer diplomatiek momentum om honger, ondervoeding en de klimaatcrisis aan te pakken met topconferenties als de huidige, maar de uitdaging is enorm.

Guterres zei dat de pre-top de vooruitgang in de richting van het bereiken van de SDGs zal beoordelen door de mondiale voedselsystemen te transformeren, die, zo merkte hij op, ook verantwoordelijk zijn voor 80% van het biodiversiteitsverlies in de wereld. Rapportage door Maytaal Angel

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending