Verbind je met ons

EU

Wereldvoedselveiligheidsdag: verklaring van commissaris Stella Kyriakides

gepubliceerd

on

Ter gelegenheid van Wereldvoedselveiligheidsdag (7 juni) legde commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides de volgende verklaring af: “Vandaag vieren we Wereldvoedselveiligheidsdag, een dag die illustreert hoe belangrijk veilig en voedzaam voedsel is voor de hele wereld. De COVID-19-pandemie heeft niet alleen het belang benadrukt van krachtige mechanismen voor paraatheid en preventie van gezondheidscrisissen en toeleveringsketens die zorgen voor een continu verkeer van essentiële goederen, maar ook het cruciale belang van universeel toegankelijk en betaalbaar veilig voedsel. Veilig en voedzaam voedsel versterkt ons immuunsysteem en beschermt tegen ziektes. Veilig voedsel is essentieel voor voedselzekerheid.

Het afgelopen jaar heeft de mogelijkheid geopend om robuuste voedselsystemen voor de toekomst te bouwen. Systemen die kunnen bijdragen aan een groen en duurzaam herstel van COVID. In de EU hebben we nu een strategische langetermijnvisie over hoe we de manier waarop we voedsel produceren, distribueren en consumeren kunnen veranderen - Europa's 'van boer tot bord'-strategie. Het is een van de belangrijkste instrumenten die we tot onze beschikking hebben om onze transformatieve ambitie waar te maken. Farm to Fork is een unieke kans voor verandering. En de veiligheid van het voedsel dat we over de hele wereld produceren en eten is het uitgangspunt. We zijn er trots op dat ons hoge beschermingsniveau vaak wordt gezien als de gouden standaard.

"We zullen deze normen wereldwijd blijven promoten door hand in hand samen te werken met internationale organisaties, zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie. De veiligheid van ons voedsel is belangrijker dan ooit tevoren en ik kijk uit naar de VN Food Systems Summit in september en om mijn grootste steun te geven aan transformatieve veranderingen in de manier waarop de wereld voedsel produceert en consumeert.”

De volledige verklaring is beschikbaar online..

Verder lezen

Brexit

Duitse Merkel dringt aan op pragmatische benadering van Noord-Ierland

gepubliceerd

on

By

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto) riep zaterdag op tot een "pragmatische oplossing" voor meningsverschillen over een deel van de Brexit-deal die grenskwesties met Noord-Ierland dekt, Reuters Lees meer.

Premier Boris Johnson zei dat Groot-Brittannië "alles zal doen" om zijn territoriale integriteit te beschermen in een handelsgeschil met de Europese Unie, en dreigt met noodmaatregelen als er geen oplossing wordt gevonden.

De EU moet haar gemeenschappelijke markt verdedigen, zei Merkel, maar over technische kwesties zou er een uitweg kunnen zijn in het geschil, vertelde ze op een persconferentie tijdens een top van de Groep van Zeven leiders.

"Ik heb gezegd dat ik voorstander ben van een pragmatische oplossing voor contractuele overeenkomsten, omdat een hartelijke relatie van het grootste belang is voor Groot-Brittannië en de Europese Unie", zei ze.

Verwijzend naar een gesprek dat ze had met de Amerikaanse president Joe Biden over geopolitieke kwesties, zei Merkel dat ze het erover eens waren dat Oekraïne een doorvoerland voor Russisch aardgas moet blijven zodra Moskou de controversiële Nord Stream 2-gaspijpleiding onder de Oostzee voltooit.

De pijpleiding van $ 11 miljard zal gas rechtstreeks naar Duitsland vervoeren, iets waarvan Washington vreest dat het Oekraïne zou kunnen ondermijnen en de invloed van Rusland op Europa zou vergroten.

Biden en Merkel zullen elkaar op 15 juli in Washington ontmoeten en de druk op de bilaterale banden die door het project worden veroorzaakt, zal op de agenda staan.

De G7 probeerde zaterdag de groeiende invloed van China tegen te gaan door ontwikkelingslanden een infrastructuurplan aan te bieden dat zou kunnen wedijveren met het multi-biljoen dollar Belt and Road-initiatief van president Xi Jinping. L5N2NU045

Gevraagd naar het plan, zei Merkel dat de G7 nog niet klaar was om aan te geven hoeveel financiering beschikbaar zou kunnen worden gesteld.

"Onze financieringsinstrumenten zijn vaak niet zo snel beschikbaar als ontwikkelingslanden ze nodig hebben", zei ze

Verder lezen

Brexit

'Whatever it takes', de Britse Johnson waarschuwt de EU voor post-Brexit-handel

gepubliceerd

on

By

Groot-Brittannië zal "alles doen wat nodig is" om zijn territoriale integriteit te beschermen in een handelsgeschil met de Europese Unie, zei premier Boris Johnson op zaterdag (12 juni), en dreigde met noodmaatregelen als er geen oplossing wordt gevonden. schrijven Elizabeth Piper en Michel Rose.

De dreiging van Johnson leek een tijdelijke wapenstilstand te breken in een woordenstrijd over een deel van de Brexit-deal die betrekking heeft op grenskwesties met Noord-Ierland, de focus voor spanningen sinds Groot-Brittannië eind vorig jaar zijn vertrek uit de EU voltooide.

Ondanks dat de Amerikaanse president Joe Biden hen aanmoedigde om een ​​compromis te vinden, gebruikte Johnson een G7-top om aan te geven dat zijn standpunt over wat het Noord-Ierse protocol wordt genoemd, dat betrekking heeft op grenskwesties met de Britse provincie, niet verzacht werd.

"Ik denk dat we het kunnen oplossen, maar... het is aan onze EU-vrienden en partners om te begrijpen dat we zullen doen wat nodig is", vertelde Johnson aan Sky News.

"Ik denk dat als het protocol op deze manier wordt toegepast, we uiteraard niet zullen aarzelen om een ​​beroep te doen op artikel 16", voegde hij eraan toe, verwijzend naar een vrijwaringsclausule die beide partijen toestaat maatregelen te nemen als zij menen dat de overeenkomst leidt tot economische , maatschappelijke of milieuproblemen.

"Ik heb hier vandaag met enkele van onze vrienden gesproken, die blijkbaar niet begrijpen dat het VK één land is, één territorium. Ik moet dat gewoon in hun hoofd krijgen."

Zijn opmerkingen kwamen nadat hij de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de EU-topfunctionarissen Ursula von der Leyen en Charles Michel had ontmoet op een Group of Seven-top in het zuidwesten van Engeland.

De EU vertelde de Britse regering nogmaals dat ze de Brexit-deal volledig moet uitvoeren en controles moet invoeren op bepaalde goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan. Groot-Brittannië herhaalde zijn oproep tot dringende en innovatieve oplossingen om de wrijving te verminderen.

De provincie heeft een open grens met EU-lid Ierland, dus het Noord-Ierse protocol werd overeengekomen als een manier om de interne markt van het blok te behouden nadat Groot-Brittannië was vertrokken.

Het protocol hield de provincie in wezen in de douane-unie van de EU en hield zich aan veel van de regels voor de interne markt, waardoor een regelgevende grens in de Ierse Zee werd gecreëerd tussen de Britse provincie en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Anti-Brexit-demonstranten met een spandoek en vlaggen demonstreren op 30 januari 2020 buiten de Houses of Parliament in Londen, Groot-Brittannië. REUTERS/Antonio Bronic
De Britse premier Boris Johnson, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel verwijderen hun beschermende gezichtsmaskers tijdens hun ontmoeting tijdens de G7-top in Carbis Bay, Cornwall, Groot-Brittannië, 12 juni 2021. REUTERS/Peter Nicholls/Pool

Sinds Groot-Brittannië de baan van het blok heeft verlaten, heeft Johnson eenzijdig de uitvoering van een aantal bepalingen van het protocol vertraagd, waaronder controles op gekoeld vlees zoals worsten die van het vasteland naar Noord-Ierland gaan, omdat het sommige leveringen aan de provincie verstoorde.

"Beide partijen moeten uitvoeren wat we zijn overeengekomen", zei von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, na een ontmoeting met Johnson naast Michel, de voorzitter van de Europese Raad.

"Er is volledige EU-eenheid hierover", zei ze, eraan toevoegend dat de deal was overeengekomen, ondertekend en geratificeerd door zowel de regering van Johnson als het blok.

De Duitse Merkel zei dat de twee partijen pragmatische oplossingen zouden kunnen vinden voor technische kwesties, terwijl de EU haar interne markt beschermde.

Eerder deze week eindigden de gesprekken tussen de twee onderhandelaars in een uitwisseling van dreigementen over de zogenaamde "worstoorlogen". Een EU-functionaris zei op de G7 dat de retoriek moest worden afgezwakt.

Het hoofd van de Wereldhandelsorganisatie zei te hopen dat de spanningen niet zouden escaleren tot een handelsoorlog.

De Verenigde Staten hebben ook hun ernstige bezorgdheid geuit dat het geschil het vredesakkoord van Goede Vrijdag van 1998 zou kunnen ondermijnen.

Die overeenkomst maakte grotendeels een einde aan de "Troubles" - drie decennia van conflict tussen Ierse katholieke nationalistische militanten en pro-Britse protestantse "loyalistische" paramilitairen waarbij 3,600 mensen werden gedood.

Hoewel Brexit geen onderdeel was van de formele agenda voor de G7-top in de Engelse badplaats Carbis Bay, heeft het meer dan eens gedreigd de bijeenkomst te vertroebelen.

De Franse Macron bood aan om de betrekkingen met Groot-Brittannië te herstellen zolang Johnson zich aan de Brexit-deal hield - een karakterisering van de bijeenkomst die door het Britse team werd afgewezen. Lees meer.

Brexit heeft ook de situatie in Noord-Ierland onder druk gezet, waar de pro-Britse 'unionistische' gemeenschap zegt dat ze nu zijn afgesplitst van de rest van het Verenigd Koninkrijk en de Brexit-deal in strijd is met het vredesakkoord van 1998. Maar de open grens tussen de provincie en Ierland was een belangrijk principe van de Goede Vrijdag-deal.

Verder lezen

EU

Het UEFA EURO 2020-kampioenschap veilig houden

gepubliceerd

on

Tussen 10 juni en 12 juli 2021 zal Europol een operationeel centrum hosten ter ondersteuning van de veiligheid en beveiliging tijdens het UEFA EURO 2020-voetbalkampioenschap. Het International Police Cooperation Centre (IPCC) van de National Football Contact Points, gecoördineerd door de Nederlandse politie, zal onderdak bieden aan ongeveer 40 verbindingsofficieren uit 22 deelnemende en gastlanden. Deze speciale operationele opzet is in het leven geroepen om een ​​vlotte samenwerking mogelijk te maken en de nodige operationele ondersteuning te bieden voor een veilig kampioenschap.

Het IPCC zal dienen als een centraal informatieknooppunt voor nationale wetshandhavingsinstanties. Met dat doel heeft Europol een speciale taskforce EURO 2020 opgericht om officieren 24/7 ter plaatse te houden om gemakkelijk informatie uit te wisselen en snel aanwijzingen te ontvangen voor lopende onderzoeken. De operationele activiteiten zullen gericht zijn op de openbare veiligheid en criminele dreigingen, die de veiligheid tijdens het toernooi in gevaar kunnen brengen. Handhavingsautoriteiten zullen zich richten op bedreigingen zoals cybercriminaliteit, terrorisme, matchfixing, handel in namaakgoederen, waaronder valse COVID-19-certificaten, en andere misdrijven op het gebied van intellectueel eigendom.

De uitvoerend directeur van Europol, Catherine De Bolle, zei: 'Het UEFA EURO 2020-kampioenschap is een uniek toernooi, zowel voor voetbal als voor wetshandhaving. Met 24 nationale teams die in 11 steden in heel Europa spelen, is samenwerken van het grootste belang voor de veiligheid van het toernooi. Europol zal deze samenwerking mogelijk maken door gastheer te zijn van het speciale operationele centrum. Gesteund door de capaciteiten van Europol zullen officieren ter plaatse beter voorbereid zijn om een ​​vlot en veilig kampioenschap te verzekeren.'

De stafchef van het IPCC, Max Daniel, zei: 'Het combineren van informatie over openbare orde, supporters, verblijfplaatsen en reisbewegingen over de weg, de lucht en het spoor resulteert in een actueel en geïntegreerd beeld. Het gemakkelijk kunnen delen van die informatie tussen landen is in het verleden zeer waardevol gebleken. Politieagenten van alle deelnemende landen doen hun uiterste best om dit unieke UEFA EURO 2020-kampioenschap zo veilig mogelijk te laten verlopen.'

IPCC UEFA EURO 2020-deelnemers (totaal aantal):

EU-lidstaten: Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Nederland. 

Niet-EU-landen: Azerbeidzjan, Noord-Macedonië, Russische Federatie, Zwitserland, Turkije, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk.

Organisaties: INTERPOL en UEFA

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending