Verbind je met ons

Europese Commissie

Gezondheidsunie: Commissie tekent contract voor gezamenlijke aanbesteding met HIPRA voor COVID-19-vaccins

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

HERA, de Autoriteit voor gezondheidsparaatheid en respons van de Europese Commissie, heeft een gezamenlijk inkoopraamcontract met het bedrijf ondertekend HIPRA MENSELIJKE GEZONDHEID voor de levering van hun eiwit COVID-19 vaccin. 14 lidstaten en landen nemen deel aan deze gezamenlijke aanbesteding, waarbij ze tot 250 miljoen doses kunnen kopen. Aangezien het aantal gevallen in Europa opnieuw stijgt, zal deze overeenkomst het HIPRA-vaccin snel beschikbaar maken voor de deelnemende landen, zodra dit vaccin een positieve beoordeling heeft gekregen door het Europees Geneesmiddelenbureau.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Nu COVID-19-infecties in Europa toenemen, moeten we zorgen voor maximale paraatheid als we de herfst- en wintermaanden ingaan. Het HIPRA-vaccin voegt nog een andere optie toe als aanvulling op ons brede vaccinportfolio voor onze lidstaten en burgers. Een verhoging van vaccinatie en boosting is de komende maanden essentieel. We werken onvermoeibaar om ervoor te zorgen dat er voor iedereen vaccins beschikbaar zijn. Dit is onze Europese Gezondheidsunie in actie: we bereiden ons voor en zijn klaar om te handelen.”

Het gezamenlijke inkoopcontract met HIPRA vormt een aanvulling op een reeds breed portfolio van vaccins beveiligd via de EU-vaccinatiestrategie, inclusief de reeds ondertekende contracten met AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-Pfizer, modern, Novavax en Valneva. In het kader van de EU-vaccinatiestrategie zijn ongeveer 4.2 miljard doses veiliggesteld. Deze gediversifieerde vaccinportfolio zal ervoor zorgen dat Europa goed voorbereid blijft op COVID-19-vaccinatie, met behulp van vaccins waarvan is bewezen dat ze veilig en effectief zijn. Deelnemende landen kunnen besluiten om de vaccins te doneren aan lage- en middeninkomenslanden of om ze door te sturen naar andere Europese landen.

Het HIPRA bivalent recombinant eiwitvaccin, dat momenteel wordt beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau, wordt ontwikkeld als boosterdosis bij eerder geïmmuniseerde personen van 16 jaar en ouder. Het HIPRA-vaccin wordt bewaard bij een gekoelde temperatuur tussen 2 en 8ºC, waardoor opslag en distributie in Europa en over de hele wereld wordt vergemakkelijkt.

Volgende stappen

Het COVID-19-vaccin van HIPRA wordt momenteel beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Als het vaccin een handelsvergunning krijgt, kunnen deelnemende landen het vaccin kopen via het bestaande raamcontract.

Achtergrond

advertentie

HERA is een belangrijke pijler van de Europese gezondheidsunie en een fundamentele troef om de reactie op en paraatheid van de EU op het gebied van gezondheidsnoodsituaties te versterken. HERA werd in september 2021 opgericht om ad-hocoplossingen voor pandemiebeheer en -respons te vervangen door een permanente structuur met adequate instrumenten en middelen om de EU-actie in geval van gezondheidsnoodsituaties te plannen.

De gezamenlijke aanbestedingsovereenkomst van de EU biedt de 36 deelnemende landen de mogelijkheid om gezamenlijk medische tegenmaatregelen aan te schaffen als alternatief of aanvulling op aanbestedingen op nationaal niveau. Raamcontracten voor COVID-19-therapieën zijn eerder gesloten met Hoffmann-La Roche en GlaxoSmithKline Ltd voor de aankoop van monoklonale antilichamen, evenals met Gilead voor de aankoop van een antiviraal middel. HERA blijft nauw samenwerken met de deelnemende landen om prioriteiten voor gezamenlijke inkoop vast te stellen en uit te voeren.

Meer informatie

Maatregelen van de Europese Commissie om te zorgen voor voldoende aanbod van medische tegenmaatregelen ter ondersteuning van de COVID-19-respons

Veilige COVID-19-vaccins voor Europeanen

HERA-website

HIPRA Menselijke gezondheid

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending