Verbind je met ons

Sigaretten

Smaakverboden voor vapen bewijzen eigen doel voor voorstanders van volksgezondheid

DELEN:

gepubliceerd

on

De Canadese federale regering onlangs gepubliceerde ontwerpregelgeving om bijna alle smaken van e-sigaretten in het hele land te verbieden, waarbij alleen tabak en munt-/mentholaroma's onaangeroerd blijven. Het voorstel zou ook de meeste smaakgevende ingrediënten, inclusief alle suikers en zoetstoffen, verbieden om in dampproducten te worden gebruikt, schrijft Louis Auge.

Het wetsvoorstel is bedoeld doel is om de volksgezondheid te beschermen door vapen minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. Het beschikbare bewijs suggereert echter dat de maatregel niet alleen tekort zou schieten, maar in feite meer problemen zou kunnen veroorzaken dan oplossen, gevraagd zowel jongeren als volwassenen om conventionele sigaretten te gaan roken, een veel schadelijkere praktijk dan vapen. Inderdaad, een recente studies door de Yale School of Public Health (YSPH) suggereerde dat, nadat een stemmingsmaatregel in San Francisco in 2018 gearomatiseerde vape-vloeistoffen verbood, het aantal rokers steeg in het schooldistrict van de stad na jaren van gestage daling.

Zelfs na correctie voor ander tabaksbeleid, bleek uit de studie dat de kansen van middelbare scholieren uit San Francisco om conventionele sigaretten te roken verdubbelden in de nasleep van het verbod op gearomatiseerde vapes. Andere studies hebben ondertussen geïllustreerd hoe smaken een belangrijke rol spelen bij het aansporen van volwassen gebruikers om conventionele sigaretten te laten varen - een 2020 studies ontdekte dat volwassenen die gearomatiseerde e-sigaretten gebruikten, meer kans hadden om te stoppen met roken dan degenen die niet-gearomatiseerde e-sigaretten (of met tabakssmaak) gebruikten.

Nog verbluffender is het feit dat Canada's Canada het te bezitten. beoordeling van het voorgestelde verbod op smaken van e-sigaretten geeft toe dat de maatregel sommige volwassenen er waarschijnlijk toe zou brengen meer te roken. Sommige consumenten van 20 jaar en ouder die momenteel gearomatiseerde dampproducten gebruiken, Health Canada erkend, zouden de smaken die ze verkiezen niet vervangen door e-sigaretten met tabaks- of muntsmaak, en in plaats daarvan ervoor kiezen om meer conventionele sigaretten te kopen.

De opzienbarende bekentenis van de Canadese autoriteiten maakt duidelijk dat smaakverboden er vrijwel zeker toe zullen leiden dat een deel van de gebruikers hun vape-apparaat zal verlaten om in plaats daarvan conventionele sigaretten te gebruiken - met mogelijk verwoestende gevolgen voor de volksgezondheid. Het zou een duidelijke waarschuwing moeten zijn voor landen aan de overkant van de Atlantische Oceaan, aangezien verschillende Europese regeringen, waaronder Finland en Estland hebben al verboden smaken te vapen — of verwoed aan het werk zijn om soortgelijke wetgeving door te drukken.

Nederland is zo'n voorbeeld, waar minister van Volksgezondheid Paul Blokhuis aangekondigd afgelopen zomer dat hij van plan was om alle niet-tabaksmaken in het land te verbieden. Een openbare raadpleging over de kwestie drew in een recordaantal reacties en leverde een bijna unanieme consensus op: een overweldigende 98% van de respondenten was tegen het verbod. Toch kunnen de maatregelen van Blokhuis al ingaan volgend jaar.

De verhuizing is een paradox in de maak voor het anders liberale land, waarbij Nederland tegelijkertijd grote campagnes tegen het stoppen met roken aanjaagt, zoals: STOPtober tabaksgebruikers ertoe te brengen hun sigaretten voorgoed uit te maken. Door gearomatiseerde e-sigaretten te verbieden, riskeert Nederland

advertentie

deze vooruitgang in gevaar brengen en rokers wegsturen van vapen – een praktijk die, volgens onderzoek in opdracht van Public Health England, ongeveer 95% minder schadelijk dan het roken van brandbare tabak.

Dat deze smaakverboden rokers dreigen terug te dringen tot brandbare tabaksproducten, zou een ramp kunnen betekenen voor de inspanningen van de EU om een tabaksvrije generatie tegen 2040. Ondanks aanzienlijke inspanningen van de kant van de volksgezondheidsautoriteiten, is er vooruitgang in de richting van dit doel minder dan veelbelovend: 23% van de totale bevolking nog steeds . conventionele sigaretten, en bijna een derde van de jonge Europeanen rookt. Europa heeft dus nu minder dan 20 jaar de tijd om bijna 90 miljoen rokers te helpen de gewoonte op te geven.

Het niet halen van deze doelstelling kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. In heel Europa, meer dan 700,000 doden jaarlijks, en een kwart van alle kankers, wordt momenteel toegeschreven aan roken; het is niet verwonderlijk dat het blok erop gebrand is om “het grootste vermijdbare gezondheidsrisico” met alle mogelijke middelen te elimineren. Als zodanig is de Tabaksproductenrichtlijn is al een half decennium actief en maakt gebruik van een reeks hulpmiddelen om rokers te ontmoedigen, waaronder gezondheidswaarschuwingen, een volgsysteem en educatieve campagnes.

Al deze maatregelen hebben het aantal rokers echter niet voldoende doen dalen, en Europese topfunctionarissen hebben dat wel gedaan erkend dat er forse aanvullende maatregelen nodig zullen zijn om de droom van een rookvrije generatie te realiseren. Zoals studies hebben aangetoond en Health Canada nu heeft toegegeven, een verbod op de smaken die maken Als e-sigaretten een aantrekkelijke optie zijn voor rokers die hun gezondheidsrisico's willen verminderen, maar niet bereid of niet in staat zijn om helemaal met nicotine te stoppen, zouden veel consumenten waarschijnlijk ertoe worden aangezet meer sigaretten te kopen. Als dit de daling van het rookpercentage in heel Europa zou stoppen of zelfs omkeren, zouden de smaakverboden een dramatisch eigen doel voor de volksgezondheid kunnen blijken te zijn, waardoor de inspanningen van de EU om het roken terug te dringen jaren terug zouden gaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending