Verbind je met ons

coronavirus

EU COVID-certificaat: Parlement steunt verlenging met één jaar 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het Europees Parlement stemt ermee in het EU-kader voor digitale COVID-certificaten nog een jaar in stand te houden, tot juni 2023, plenaire zitting  LIBE.

Om ervoor te zorgen dat EU-burgers kunnen profiteren van hun recht op vrij verkeer, ongeacht de evolutie van de COVID-19-pandemie, heeft de plenaire vergadering van het EP het besluit van de Commissie burgerlijke vrijheden bekrachtigd om onderhandelingen te openen met de lidstaten om het EU Digital COVID-certificaat (EUDCC ) regeling -vervalt op 30 juni- voor nog eens 12 maanden. De plenaire vergadering stemde met 432 stemmen voor, 130 tegen en 23 onthoudingen (EU-burgers) en 441 stemmen voor, 132 tegen en 20 onthoudingen (onderdanen van derde landen) om de onderhandelingen over de verlenging goed te keuren.

Naast de verlenging van de geldigheid van het EUDCC-schema tot 30 juni 2023, stellen de wijzigingen de lidstaten ook in staat testcertificaten af ​​te geven op basis van nieuwe soorten antigeentesttests.

Beoordeling na zes maanden

Europarlementariërs hebben de voorstellen gewijzigd om te benadrukken dat lidstaten aanvullende beperkingen van de bewegingsvrijheid voor EUDCC-houders moeten vermijden, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Als er beperkingen nodig zijn, moeten deze beperkt en evenredig zijn, op basis van het laatste wetenschappelijke advies van de Europees Centrum voor ziektepreventie en-bestrijding (ECDC) en de EU Gezondheidsbeveiligingscomité.

Ze vragen de Commissie ook om zes maanden na de verlenging ervan te beoordelen of de EUDCC-regeling noodzakelijk en evenredig is. Europarlementariërs willen de periode waarin de verordening van toepassing is zo kort mogelijk houden en deze intrekken zodra de epidemiologische situatie dit toelaat.

Volgende stappen

advertentie

De onderhandelingen met de Raad om overeenstemming te bereiken over de verlenging kunnen onmiddellijk beginnen, zodat de regels er zijn voordat de huidige regeling op 30 juni afloopt.

Achtergrond

De oprichting van het EU Digital COVID-certificaat (EUDCC) werd aangenomen in juni 2021 om het vrije verkeer in Europa tijdens de pandemie te vergemakkelijken, voor een beperkte periode van 12 maanden.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending