Verbind je met ons

coronavirus

Commissie keurt wijziging van Ierse regeling goed om luchthavenexploitanten te compenseren in de context van de uitbraak van het coronavirus

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een wijziging goedgekeurd van een bestaande Ierse regeling om luchthavenexploitanten te compenseren voor de verliezen veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus en de reisbeperkingen die zijn ingevoerd om de verspreiding van het virus te beperken. De origineel schema werd in februari 2021 door de Commissie goedgekeurd (SA.59709). De steun bestaat uit drie maatregelen: i) een schadevergoedingsmaatregel; (ii) een steunmaatregel ter ondersteuning van de luchthavenexploitanten in de vorm van beperkte steunbedragen; en (iii) een steunmaatregel ter ondersteuning van de ongedekte vaste kosten van deze ondernemingen. Ierland heeft de volgende wijzigingen van de bestaande regeling aangemeld: (i) een verhoging van de begroting voor schadevergoeding met € 87.5 miljoen; en (ii) een wijziging van de criteria om in aanmerking te komen voor het verlenen van beperkte steunbedragen om ook luchthavenexploitanten die minder dan 3 miljoen passagiers per jaar verwerken, op te nemen en om het budget voor deze maatregel met 3.5 miljoen euro te verhogen.

De Commissie beoordeelde de wijziging van de eerste maatregel onder: Artikel 107 (2) (b) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), dat de Commissie in staat stelt staatssteunmaatregelen van de lidstaten goed te keuren om bedrijven te vergoeden voor de schade die rechtstreeks is veroorzaakt door uitzonderlijke gebeurtenissen, zoals de uitbraak van het coronavirus. De Commissie heeft vastgesteld dat de regeling schade vergoedt die rechtstreeks verband houdt met de uitbraak van het coronavirus. Het oordeelde ook dat de maatregel evenredig is, aangezien de beoogde vergoeding niet hoger is dan nodig is om de schade te vergoeden. Wat betreft de wijzigingen van de maatregel betreffende beperkte steunbedragen, heeft de Commissie vastgesteld dat deze in overeenstemming zijn met de voorwaarden die zijn uiteengezet in de staatssteunregeling Tijdelijk kader zoals gewijzigd op 18 november 2021.

De Commissie heeft daarom geconcludeerd dat de regeling, zoals gewijzigd, in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. Meer informatie over de tijdelijke kaderregeling en andere maatregelen die de Commissie heeft genomen om de economische gevolgen van de coronaviruspandemie aan te pakken, is te vinden hier. De niet-vertrouwelijke versie van de beslissing zal onder het nummer SA.100481 in de staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending