Verbind je met ons

coronavirus

Commissie keurt wijziging van Ierse regeling goed om luchthavenexploitanten te compenseren in de context van de uitbraak van het coronavirus

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-staatssteunregels, een wijziging goedgekeurd van een bestaande Ierse regeling om luchthavenexploitanten te compenseren voor de verliezen veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus en de reisbeperkingen die zijn ingevoerd om de verspreiding van het virus te beperken. De origineel schema werd in februari 2021 door de Commissie goedgekeurd (SA.59709). De steun bestaat uit drie maatregelen: i) een schadevergoedingsmaatregel; ii) een steunmaatregel ter ondersteuning van de luchthavenexploitanten in de vorm van beperkte steunbedragen; en (iii) een steunmaatregel om de ongedekte vaste kosten van deze bedrijven te ondersteunen. Ierland heeft de volgende wijzigingen in de bestaande regeling aangemeld: i) een verhoging van de begroting voor schadevergoeding met 87.5 miljoen euro; en (ii) een wijziging van de subsidiabiliteitscriteria voor het toekennen van beperkte steunbedragen, zodat ook luchthavenexploitanten die minder dan 3 miljoen passagiers per jaar verwerken, kunnen worden betrokken, en om de begroting van deze maatregel met 3.5 miljoen euro te verhogen.

De Commissie heeft de wijziging van de eerste maatregel beoordeeld onder Artikel 107 (2) (b) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), dat de Commissie in staat stelt staatssteunmaatregelen goed te keuren die door de lidstaten zijn verleend om bedrijven te compenseren voor de schade die rechtstreeks is veroorzaakt door uitzonderlijke gebeurtenissen, zoals de uitbraak van het coronavirus. De Commissie heeft vastgesteld dat de regeling schade zal vergoeden die rechtstreeks verband houdt met de uitbraak van het coronavirus. Ook oordeelde zij dat de maatregel proportioneel is, aangezien de beoogde compensatie niet verder gaat dan wat nodig is om de schade te vergoeden. Met betrekking tot de wijzigingen in de maatregel betreffende beperkte steunbedragen heeft de Commissie vastgesteld dat deze in overeenstemming zijn met de voorwaarden die zijn vastgelegd in het staatssteunbesluit Tijdelijk kader zoals gewijzigd op 18 november 2021.

De Commissie heeft daarom geconcludeerd dat de regeling, zoals gewijzigd, in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. Meer informatie over het tijdelijke kader en andere maatregelen die de Commissie heeft genomen om de economische gevolgen van de coronaviruspandemie aan te pakken, vindt u hier. De niet-vertrouwelijke versie van de beslissing zal onder het nummer SA.100481 in de staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending