Verbind je met ons

Kanker

Aankondiging: CAN.HEAL – sneller worden wint op grotere schaal tegen kanker, voor patiënten en de samenleving 

DELEN:

gepubliceerd

on

Er is een nieuwe Europese poging gaande om meer grip te krijgen op de enorme internationale inspanningen voor kankerbestrijding.

De enorme vooruitgang in diagnose en behandeling die het gevolg is van snelle vooruitgang in wetenschap en technologie, heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen, ondersteund door grote investeringen in onderzoek en de talrijke initiatieven, projecten en acties die over de hele wereld zijn opgezet.

Maar de uitkomst is nog steeds suboptimaal en kanker blijft de samenleving in Europa en daarbuiten teisteren.  

CAN.HEAL, een door de EU gefinancierd programma, stimuleert een radicaal engagement om over disciplines en gebieden heen samen te werken, niet alleen om innovatie te bevorderen, maar om het snel effectief te maken voor gebruik in gezondheidszorgsystemen.

Kankerzorg kan nu worden aangepast aan de specifieke behoeften van individuele patiënten, maar deze benadering moet worden geïntegreerd in de gezondheidszorg zodat patiënten – en de financiën van de gezondheidszorg – de daaruit voortvloeiende voordelen krijgen.

De toepassing van innovatieve medische interventies kan zorgen voor een betere behandeling en het voorkomen van ongewenste bijwerkingen, terwijl tegelijkertijd een efficiënter en kosteneffectiever gezondheidszorgsysteem wordt bevorderd dat zowel op preventie als op behandeling is gericht.

Het nieuwe aan CAN.HEAL is dat het ongekende verbindingen creëert tussen de wereld van de klinische wetenschap en de wereld van de volksgezondheid. Het beoogt een brug te slaan tussen twee vlaggenschepen van het Europees kankerbestrijdingsplan – 'Access and Diagnostics for All' en 'Public Health Genomics' – zodat baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van preventie, diagnose en behandeling van kanker sneller en breder beschikbaar komen .

advertentie

Het moment is rijp, aangezien de Europese gezondheidszorg een eenmalige verandering ondergaat, met wetenschappelijke vooruitgang die gepaard gaat met een grondige herziening van de beleidscontext. Er ontstaan ​​kansen voor nieuwe denkwijzen en nieuwe benaderingen nu het regelgevingskader opnieuw wordt geëvalueerd, met discussies over nieuwe farmaceutische wetgeving, het delen van gezondheidsgegevens en de strijd tegen antimicrobiële resistentie.

Wat steeds duidelijker wordt, is dat er een implementatiekloof bestaat tussen wat er kan worden gedaan en wat er wordt bereikt, en – zoals de Europese Commissie heeft benadrukt in haar evaluaties van het beleid – zijn er nieuwe vormen van samenwerking nodig. De volgende fase is het overbruggen van de hiaten in de uitvoering die op landniveau bestaan, in termen van inzet en nationale bereidheid om innovatie en het gebruik ervan te financieren.

Om tot een beter begrip te komen, bracht CAN.HEAL meer dan 100 belanghebbenden samen op zijn eerste werkconferentie, op woensdag en donderdag 26-27 april, in het Italiaanse National Institute of Health in Rome. 

Naast wetenschappers en clinici waren er ook besluitvormers op het gebied van volksgezondheid, vertegenwoordigers van de Commissie, leden van het Europees Parlement, patiëntenorganisaties en Europese overkoepelende organisaties die belangengroepen en verenigingen vertegenwoordigen die actief zijn op dit gebied. 

As Marc Van den Bulcke, de project coördinator, vertelde de vergadering: "We streven ernaar de expertise te maximaliseren door middel van coördinatie. Er is dringend behoefte aan samenwerking en uitwisseling, zodat verschillende werkkanalen kunnen samenkomen."

"Er is geen tekort aan projecten die zich bezighouden met het bevorderen van de strijd tegen kanker," zei Marco Marella, Afdelingshoofd e-gezondheid, welzijn en ouder worden bij DG Connect van de Europese Commissie. "Maar de hamvraag is hoe we ze kunnen laten samenwerken. We moeten niet kijken naar innovatie om de innovatie, maar focussen op hoe we die innovatie kunnen gebruiken om zorgstelsels beter en efficiënter te maken."

Naar schatting van Dr Carmen Laplaza Santos, Afdelingshoofd Health Innovations & Ecosystems bij DG RTD van de Europese Commissie, "Europa heeft grote sterke punten die het kan inzetten in zijn coöperatieve cultuur, zijn gezondheidszorgecosysteem, de mate van patiëntenbetrokkenheid en zijn solide wetenschappelijke basis. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor het gebruik van innovatieve benaderingen om kanker aan te pakken."

Ruggero De Maria, Voorzitter van Alleanza Contro il Cancro, merkte op dat de conferentie plaats bood aan vertegenwoordigers van 17 landen en een enorm bereik heeft via de 45 partners – waaronder ziekenhuizen, universiteiten, onderzoeksorganisaties, volksgezondheidsinstituten, openbare diensten, patiëntenorganisaties en ministeries.

Stefania Boccia, Hoogleraar Hygiëne en Volksgezondheid aan de Università Cattolica del Sacro Cuore in Rome benadrukte het – nog steeds ondergewaardeerde – belang van de integratie van preventie in de strijd tegen kanker. "Dit vereist de betrokkenheid van alle actoren - wetenschappers, beleidsmakers, gezondheidswerkers, wetenschappelijke verenigingen en investeerders", zei ze.

Voor Francesco de Lorenzo, voorzitter van de Europese kankerpatiëntencoalitiestond de erkenning van de rol van patiënten en hun betrokkenheid centraal in het proces. "We moeten kijken hoe we inclusiever kunnen worden in de manier waarop we vooruitgaan, zowel in kankeronderzoek als in het beleid", zei hij.

Dennis Horgan, EAPM uitvoerend directeur, en de voorzitter van een van de CAN.HEAL-werkgroepen, benadrukten de noodzaak om ook de lidstaten bij het proces te betrekken, zodat zij hun steun toezeggen. "Elke partner moet zich klaarmaken om bij te dragen aan een betere toekomst", zei hij.

Mattias Schuppe, Projectteamleider Kanker bij DG Santé van de Europese Commissie, zei dat de missie "kan worden bereikt als alle belanghebbenden samenwerken".

Van den Bulcke sloot de tweedaagse bijeenkomst af met de zelfverzekerde verklaring: "We zijn nu op een plek waar we samen nieuwe oplossingen kunnen creëren."


Vermindering van ongelijkheden in de Europese Unie - een conferentie op hoog niveau van belanghebbenden
woensdag 26 april, donderdag 27 april

Het project wordt gefinancierd door het EU4Health-programma 2021-2027 van de Europese Commissie onder subsidienummer 101080009

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:


Els Van Valckenborgh (projectmanager): [e-mail beveiligd]

Denis Horgan (WP LEAD): e-mailadres [e-mail beveiligd]

Klik hier om de CAN.HEAL-website te bekijken: https://canheal.eu

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending