Verbind je met ons

Alcohol

Bierproductie terug op niveau van voor de pandemie

DELEN:

gepubliceerd

on

In 2022, EU landen produceerden bijna 34.3 miljard (miljard) liter alcoholhoudend bier en 1.6 miljard liter bier dat minder dan 0.5% alcohol bevatte of helemaal geen alcohol bevatte.

Vergeleken met 2021 is de productie van bier met alcohol in de EU met 7% gestegen, waarmee het terugkeert naar niveaus die dichter bij het pre-pandemische jaar 2019 liggen, toen de productie 34.7 miljard ton bedroeg. Als het om bier zonder alcohol gaat, is er geen verandering ten opzichte van 2021. 

De totale bierproductie (met en zonder alcohol) in de EU in 2022 kwam overeen met bijna 80 liter per inwoner.

Duitsland blijft de grootste bierproducent

Van de EU-landen met beschikbare gegevens bleef Duitsland in 2022 de grootste producent met 7.6 miljard liter (meer dan 22% van de totale EU-productie). Dit betekent dat ongeveer een op de vier alcoholhoudende bieren die in de EU worden geproduceerd, afkomstig is uit Duitsland.

Duitsland werd gevolgd door Spanje, met 3.9 miljard liter geproduceerd (meer dan 11% van de totale EU-productie), Polen met 3.7 miljard liter (11%), Nederland met 2.6 miljard liter (bijna 8%) en Frankrijk en Italië, beide met 2.0 miljard liter. miljard liter (elk 6%). 

staafdiagram infographic: topbierproducenten in de EU, 2022 (in miljard liter, % aandeel van de totale EU-productie)

Bron dataset: DS-056120

advertentie

Top exporteur en importeur: respectievelijk Nederland en Frankrijk

Net als in voorgaande jaren blijkt uit handelsgegevens dat Nederland ook in 2022 de grootste exporteur van alcoholhoudend bier is. Nederland exporteerde in 2.6 in totaal (binnen en buiten de EU) 2022 miljard liter alcoholhoudend bier. voor 27% van de totaal EU-bierexport. Vergeleken met 2021 zag dit land een toename van 0.7 miljard liter bierexport. 

Nederland werd gevolgd door België (1.6 miljard liter; 17%), Duitsland (1.5 miljard liter; 16%), Tsjechië (0.6 miljard liter; 6%) en Ierland (0.4 miljard liter; 5%). 

Voor de invoer was er ook geen verandering ten opzichte van 2021, aangezien Frankrijk in 2022 de grootste importeur van bier met alcohol bleef, met 0.9 miljard liter, wat neerkomt op 17% van de totale EU-invoer (binnen en buiten de EU). De andere grote importeurs waren Italië met meer dan 0.7 miljard liter (14%), Duitsland met minder dan 0.7 miljard liter (12%), Nederland met 0.6 miljard liter (11%) en Spanje met 0.5 miljard liter (10%).

staafdiagram infographic: grootste bierexporteurs en -importeurs in de EU, 2022 (in mld liter)

Bron dataset: DS-045409 

Grootste exportbestemming: VK

Als het gaat om de belangrijkste bestemmingen voor bierexport naar niet-EU-landen, waren het Verenigd Koninkrijk (860 miljoen liter; 21% van de totale bierexport buiten de EU) en de Verenigde Staten (716 miljoen liter; 18%) de belangrijkste partners, gevolgd door China (349 miljoen liter; 9%), Rusland (271 miljoen liter; 7%) en Canada (155 miljoen liter; 4%).

De invoer van alcoholhoudende bieren uit landen buiten de EU is marginaal in vergelijking met de invoer binnen de EU. Bij de invoer uit niet-EU-landen gaven de EU-landen de voorkeur aan Brits bier (290 miljoen liter; 57% van alle extra-EU-invoer van bier in 2022 en Mexicaans bier (respectievelijk 99 miljoen liter; 19%). Servië (40 miljoen liter; 8 %), Oekraïne (15 miljoen; 3%) en China (11 miljoen; 2%) volgden op de lijst met belangrijkste importpartners, maar met veel kleinere waarden. 

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending