Verbind je met ons

Gezondheid

EP-leden roepen de EU op om het Zweedse schadebeperkingsmodel over te nemen

DELEN:

gepubliceerd

on

Op Werelddag zonder tabak spraken leden van het Europees Parlement hun bezorgdheid uit over de aanpak van de EU ten aanzien van stoppen met roken en benadrukten ze de noodzaak van een verstandige, op risico's gebaseerde aanpak, in navolging van het Zweedse rookvrijbeleid. EP-leden Charlie Weimers en Johan Nissinen riepen op tot een meer open benadering van schadebeperking in de EU tijdens de persconferentie in Brussel, georganiseerd door de World Vapers' Alliance.

“De Zweedse zaak presenteert de derde en laatste bepalende pijler in het pleidooi voor schadebeperking. De wetenschap, de ervaring van de consumenten en nu het Zweedse voorbeeld bewijzen dat harm reduction werkt bij het bereiken van een rookvrije samenleving. Nu hebben we een onmiskenbaar argument dat de EU-brede regelgeving op risico's gebaseerd en door bewijzen ondersteund moet zijn', zegt Michael Landl, directeur van de World Vapers' Alliance.

"Het beleid moet gebaseerd zijn op feiten. De WHO zal Zweden binnenkort classificeren als het eerste rookvrije land van Europa vanwege het beleid voor schadebeperking en het wijdverbreide gebruik van snus. Zweden heeft een breed scala aan producten voor schadebeperking: we hebben snus, nicotinezakjes, vapen, enz. .Mensen krijgen een keuze!" aldus EP-lid Charlie Weimers. "Zweden vermindert de schade en dat werkt heel goed", concludeerde Europarlementslid Weimers.

Om de impact van het Zweedse model te versterken, zei EP-lid Johann Nissinen: “Het is duidelijk dat roken dodelijk is, en we moeten er alles aan doen om die onnodige sterfgevallen te voorkomen. Zweden is het beste voorbeeld van hoe dit haalbaar is, namelijk met een pragmatische benadering van schadebeperking. Het is het enige land in de EU waar snus legaal is en populair bij 18% van de bevolking die het gebruikt. Het consumeren van snus in plaats van sigaretten heeft vele Zweedse levens gered. Het wordt tijd dat de Europese Commissie deze realiteit verwacht en daarnaar gaat handelen.”

“Snus wordt al sinds de 1800e eeuw gebruikt, dus we hebben meer dan tweehonderd jaar aan casestudy die heeft bewezen dat tabaksschadebeperking werkt. Snus is een geweldige manier om door te gaan met het consumeren van nicotine zonder de schadelijke chemicaliën die je uit de traditionele brandbare sigaretten haalt”, zegt Carissa Düring, de directeur van de Considerate Poachers. “Veel landen in Europa proberen alternatieve nicotineproducten te overreguleren of te verbieden. Beleidsmakers geloven dat als je iets verbiedt, het zal verdwijnen. We weten dat het niet waar is.”

“Werelddag zonder tabak is een trieste herinnering dat er een nieuwe aanpak nodig is in de strijd tegen roken. In plaats van minder schadelijke alternatieven zoals vapen of zakjes te bestrijden, moet de EU de realiteit gaan accepteren: schadebeperking werkt! Alleen met de harm reduction-benadering als centraal onderdeel van de nieuwe Tabaksproductenverordening, zodat de EU haar rookvrije doelen eerder kan bereiken”, besluit Landl.

Na de persconferentie organiseerde de World Vapers' Alliance een installatie genaamd Beat Smoking Like The Swedes, waarin Vikingen de 5 meter hoge sigaret lieten leeglopen als symbool van het Zweedse succes bij het bereiken van een rookvrije status.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending