Verbind je met ons

Gezondheid

Het bewijs negeren: staat 'conventionele wijsheid' de strijd tegen roken in de weg?

DELEN:

gepubliceerd

on

Het is een vraag die de Europese Commissie niet lijkt te kunnen beantwoorden. Wordt de campagne om mensen te stoppen met het roken van sigaretten geremd door een impuls om alle tabaksproducten te verbieden? Het bewijs suggereert dat op nicotine gebaseerde alternatieven voor roken, zoals e-sigaretten, een belangrijke rol spelen, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Het grote argument over het roken van sigaretten is in feite voorbij. Niemand suggereert nog dat roken geen extreem schadelijke activiteit is en iedereen is het erover eens dat iedereen die nog rookt, moet stoppen. Mensen die nog nooit gerookt hebben, moeten er zeker niet aan beginnen en dat geldt vooral voor jongeren, die de smaak van nicotine niet mogen opdoen van e-sigaretten en andere vervangers.

Helaas is er in sommige kringen de verleiding om van die consensus af te wijken en een argument te gebruiken dat neerkomt op zeggen 'het is allemaal slecht, dus laten we het verbieden' of het op zijn minst enorm duur maken door middel van belastingen. Dat creëert een zakelijke kans voor tabakssmokkelaars, vooral als rokers niet eens de kans wordt geboden om over te stappen op veel veiligere vervangers.

Maar de brigade 'alles verbieden' is zeer invloedrijk geworden. Het European Health and Digital Executive Agency heeft onlangs overeenstemming bereikt over een contract van € 3 miljoen om ervoor te zorgen dat ten minste 95% van de bevolking tegen 2040 van tabak af is. Het enige bod kwam van een consortium met daarin, in een adviserende rol, het European Network for Smoking Preventie (ENSP), die tegen alternatieve producten is.

ENSP ontkent elk belangenconflict bij het leveren van technische en wetenschappelijke expertise aan het consortium. Het Zweedse parlementslid Sara Skyttedal stelde echter een vraag aan de Europese Commissie met de vraag of zij enig risico van belangenverstrengeling zag door ENSP erbij te betrekken. Ze verklaarde dat het "de Commissie lobbyt voor het tabaksbeleid en pleit voor een totaal verbod op veiligere nicotineproducten".

Het was een prioritaire vraag, die de Commissie naar verwachting binnen drie uur beantwoordt weken. Het werd op 17 april ingediend, maar eind mei werd er nog geen antwoord gepubliceerd. De Commissie kan natuurlijk wijzen op haar eis dat alle belangenconflicten moeten worden gemeld en op haar regels inzake transparantie en openheid.

Zweden is de enige lidstaat waar het roken van sigaretten onder de 5% is gedaald, een prestatie die wordt toegeschreven aan de beschikbaarheid van het traditionele Zweedse alternatief voor snus. Het is een tabaksproduct dat niet wordt gerookt maar onder de bovenlip wordt geplaatst en een veel lager risico op kanker, waaronder mondkanker, met zich meebrengt.

advertentie

Een ander Zweeds EP-lid, Jessica Polfjard, heeft opgeroepen om snus en andere orale producten in de hele EU beschikbaar te maken, net als in Zweden. Ze zei dat ze "een belangrijke rol zouden spelen bij het leveren van vervangers voor gewone sigaretten en andere schadelijkere producten".

In een recente toespraak bevestigde de CEO van Philip Morris International (PMI), Jacek Olczak, zijn inzet om zijn bedrijf uit de sigarettenhandel te halen, maar merkte op dat "hoe sneller ik ga, hoe meer mensen tegen me schreeuwen". Hij zei dat de missie van PMI duidelijk was, "het roken verminderen door sigaretten te vervangen door minder schadelijke alternatieven", eraan toevoegend dat "sigaretten thuishoren in musea".

De heer Olczak zei dat er geen misverstand over bestaat dat mensen die nog nooit tabak of nicotine hebben gebruikt, vooral minderjarigen, geen alternatieven voor sigaretten mogen gebruiken. “En het lijdt geen twijfel dat helemaal stoppen; of beter nog, nooit beginnen, is de beste keuze.”

Maar hij voerde aan dat het tijd was om naar voorbeelden uit de echte wereld te kijken, zoals Zweden. Geschat werd dat in de rest van de EU jaarlijks 350,000 aan roken te wijten sterfgevallen onder mannen voorkomen hadden kunnen worden als het in Zweden vergelijkbaar was met de aan tabak gerelateerde sterftecijfers.

Nadat in 2014 soortgelijke verwarmde tabaksproducten als de Zweedse snus in Japan werden geïntroduceerd, was er de komende vijf jaar een ongekende daling van het aantal volwassenen dat sigaretten rookte. In Singapore, waar rookvrije alternatieven verboden zijn, is de verkoop van sigaretten gestegen. "Vandaag geen empirisch onderbouwde beslissing nemen over rookvrije producten is een beslissing met consequenties", besluit de heer Olczak.

Jancek Olczak hield zijn toespraak in Londen, waar de Britse regering een 'Swap to Stop'-beleid heeft uitgestippeld dat gericht is op een rookvrij Engeland in 2030. De minister van Eerstelijnszorg en Volksgezondheid, Neil O'Brien, heeft een strategie uit die gericht is op rokers door vapen te promoten, maar ook om te voorkomen dat e-sigaretten door kinderen worden gebruikt.

Een taskforce voor handelsnormen zal hard optreden tegen de illegale verkoop van vapen, vooral aan jongeren onder de 18 jaar, met £ 3 miljoen om een ​​'vliegende ploeg' te financieren die de wet zal handhaven. Er komt een oproep tot bewijs over het aanpakken van vapen door jongeren. Er komt ook een consultatie over het dwingen van sigarettenfabrikanten om advies te geven over stoppen in pakjes.

Ondertussen zullen een miljoen vapen-starterkits worden aangeboden aan volwassen rokers die toegang hebben tot het stoppen met roken-programma van de National Health Service. De focus zal liggen op de meest achtergestelde gemeenschappen. Zwangere vrouwen krijgen een financiële stimulans om te stoppen met roken, in de vorm van tegoedbonnen ter waarde van maximaal £ 400.

De minister zei dat de Britse regering zou "kijken waar we verder kunnen gaan dan wat de EU-tabaksproductenrichtlijn toestaat". Hij sloot ook een algeheel rookverbod uit voor iedereen geboren na een bepaalde datum, en verkoos een benadering op basis van "persoonlijke keuze en aanbod van hulp".

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending