Verbind je met ons

Gezondheid

Hoge sigarettenprijzen stimuleren aankopen op de zwarte markt door Franse rokers die slecht geïnformeerd zijn over veiligere alternatieven.

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Uit een enquête onder 1,000 volwassenen in Frankrijk is gebleken dat Franse burgers de illegale tabakshandel erkennen als een bedreiging voor hun veiligheid, veiligheid en volksgezondheid, zelfs als ze zich niet bewust zijn van de ware omvang en de werkelijke kosten voor de staatsinkomsten. De bevindingen werden eerder deze maand in Parijs gepresenteerd door William Stewart, president van het wereldwijde onderzoeksbureau Povaddo, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De afgelopen jaren is de prijs van een pakje sigaretten in Frankrijk dramatisch gestegen tot boven de €10, als gevolg van verhogingen van de accijns op tabak. Tegelijkertijd is er een zorgwekkende toename van het aantal rokers dat overgaat op illegale sigaretten, nu geschat op 29% van de totale consumptie in Frankrijk.

De Povaddo-enquête omvatte 1,000 volwassenen in elk van de 13 EU-landen, maar de presentatie concentreerde zich op de resultaten voor Frankrijk, dat veruit de grootste illegale sigarettenhandel in Europa heeft, goed voor meer dan 15 miljard sigaretten per jaar. De langdurige daling van het aantal Franse rokers lijkt tot stilstand te zijn gekomen, met een kleine stijging in tegenstelling tot de dalende cijfers elders.

Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagde Franse volwassen burgers is zich er niet alleen van bewust dat de illegale tabakshandel de belastinginkomsten van de Franse staat heeft gedrukt; ze zijn ook van mening dat de illegale handel in tabak en andere nicotinehoudende producten een ernstig risico vormt voor de veiligheid, beveiliging en volksgezondheid in hun eigen land (78%) en in de hele EU (80%).

72% van de ondervraagde Fransen is ervan overtuigd dat de illegale tabakshandel de inspanningen om het aantal rokers terug te dringen ondermijnt, terwijl 69% van mening is dat zolang er illegale sigaretten beschikbaar zijn, alle pogingen om het rookgedrag te beheersen teniet worden gedaan. 74% is van mening dat illegale tabak een route creëert voor kinderen om rokers te worden, en 67% ziet het ook als een obstakel dat volwassenen verhindert om over te stappen op minder schadelijke alternatieven.

Uit de Povaddo-enquête bleek ook dat een grote meerderheid van de ondervraagde Franse bevolking (69%) van mening is dat de bestrijding van illegale tabak en nicotinehoudende producten een essentieel onderdeel is van maatregelen voor tabaksontmoediging. 56% denkt dat het huidige Franse antitabaksbeleid niet effectief is en volwassen rokers niet steunt.

76% was het ermee eens dat regeringen rekening moeten houden met de onbedoelde gevolgen van het stimuleren van de illegale tabakshandel bij het nemen van beslissingen over het reguleren en belasten van nicotinehoudende producten. 83% was van mening dat buitensporige verhogingen van de tabaksaccijns de illegale tabaksconsumptie in de hand werken, aangezien de zwarte markt toegang biedt tot goedkopere tabak en nicotinehoudende producten.

advertentie

Tegelijkertijd blijkt uit de Povaddo-enquête dat een meerderheid van de Franse respondenten (56%) weinig of geen kennis heeft van bestaande rookvrije alternatieven voor sigaretten, zoals e-sigaretten. Amper 14% blijkt bekend te zijn met verhitte tabaksproducten.

“De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het Franse publiek openstaat voor een nieuwe beleidsstrategie voor tabaksontmoediging, omdat de 'stop of sterf'-benadering van volwassen rokers, die sterk afhankelijk is van verhogingen van de tabaksaccijns, niet werkt en in feite het creëren van andere negatieve gevolgen”, zei William Stewart.

Hij werd bijgestaan ​​in een discussie over het Franse tabaksontmoedigingsbeleid door Giorgio Rutelli, hoofdredacteur van het Italiaanse tijdschrift voor volksgezondheid en politiek Formiche, en door Jean-Daniel Lévy, de adjunct-directeur van Harris Interactive France.

Giorgio Rutelli voegde eraan toe dat ondanks alle maatregelen ter bestrijding van tabak die overal ter wereld worden toegepast, het wereldwijde aantal volwassen rokers stabiel blijft. "Daarom denk ik dat het nodig is om een ​​nieuwe, effectievere aanpak te vinden voor de volwassen rokers die niet willen stoppen", zei hij. “Landen moeten de rol van technologieën en alternatieve, minder schadelijke producten in de strijd tegen roken evalueren. Volwassen rokers die anders niet zouden stoppen, moeten op de beschikbare rookvrije alternatieven gewezen worden”.

"We moeten beleidsmakers, de wetenschappelijke gemeenschap en het maatschappelijk middenveld betrekken bij een continu debat over een van de belangrijkste volksgezondheidskwesties van onze tijd", voegde hij eraan toe. Jean-Daniel Lévy merkte op dat het Frankrijk ontbrak aan een cultuur van evaluatie van overheidsbeleid. Hij was van mening dat boodschappen over stoppen met roken minder effectief waren geworden dan die over voeding, lichaamsbeweging en milieubescherming, omdat hoge belastingen werden gezien als verhoging van de overheidsinkomsten, niet als een maatregel voor de volksgezondheid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending